Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Атанасова: Кристо инвестираше в ново изкуство, в мечтите си

Кристо и Евгения Атанасова
Снимка: bnt.bg

Факсимилетата от бележници на Кристо, които бяха публикувани, служат като промоция на търга от "Сотбис", на който през февруари т.г. ще бъдат продадени над 400 произведения на изкуството от личната колекция на Христо Явашев-Кристо и съпругата му Жан-Клод. Аз имам двойствено отношение към тази разпродажба, той винаги е бил скромен, прибран по отношение на личния си живот и взаимоотношения. Но колкото и да са обикновени бележките в дневниците, когато те са на личности като Кристо, нормално е хората да са прелюбопитни.

Това коментира пред Радио София журналистката Евгения Атанасова-Тенева, която е създала 7 документални филма за артиста.

„Кристо със сигурност не гледаше на изкуството като на стока (каквото прави всеки търг). За него то по-скоро беше начин да финансира проектите си за още изкуство. Колекцията му е от творци, негови съвременници, с които е бил приятел. Тя е свидетелство на един живот, на дружби, на дух и творческа атмосфера, които няма да се повторят.“

По думите на Евгения Атанасова изкуството на Кристо е особено привлекателно и същевременно достъпно. Проектът му за опаковане на Триумфалната арка в Париж ще бъде поредната реализирана мечта, върху която е мислел още като много млад – през 60-те години.

„Кристо е живеел без лукс, без кола или яхта, всичко от изкуството е инвестирал отново в изкуство. Дори и да не го разбираш, го чувстваш близък“ изтъкна Евгения Атанасова.

С нея разговаря Гергана Пейкова.


Последната рисунка на Кристо, направена за представянето на предстоящия му, посмъртен проект „Триумфалната арка, Обвита“, който трябва да бъде открит през септември 2021 г. Снимка: sothebys.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Христо Явашев - Кристо

Обявиха на търг откъси от дневници на Кристо

Откъси от дневници на Кристо Явашев са публикувани в навечерието на търг на "Сотбис", на който ще бъдат продадени творби от личната му колекция, съобщи електронното издание на британския в."Гардиън". Бележките за лични срещи дават възможност да се надникне..

публикувано на 08.02.21 в 11:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се..

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници,..

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци..

публикувано на 03.07.24 в 12:07