Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиничният психолог София Димитрова:

Детето чува повече, ако родителят му говори спокойно

Използвайте многообразието от канали за общуване, вземайте предвид обратната връзка вътре в семейството, съветва специалистът

Снимка: parentacademy.bg

Семейството не е просто механичен сбор от членовете му. Те е нещо повече, друга система с допълнителни функции и значение, обясни пред Радио София клиничният психолог София Димитрова. Най-важно е спокойното отношение и добрия тон, както и личният пример на родителите и тяхното отношение към света, който децата възприемат.

"Важно е да сме спокойни, да сме намерили вътрешния си баланс, за да ни чуе детето, а не да тръгне да се защитава от нашата емоция. Да покажем личното отношение, грижата за самите себе си, за да изглеждаме сериозно в очите на нашето дете. В основата си семейството и взаимоотношенията, не са се променили кой знае колко много, но има нови типове семейства, има и много комуникационни канали, чрез които да можем да общуваме."

Важна е и поддържането на равновесие в семейството.
София Димитрова допълва:

"Има и тенденции родителите да прехвърлят собствените си грешки и нужди върху децата. В последните години родителите са все по-отворени децата да работят със специалисти, но по отношение на това родителите да се учат как да бъдат родители има много начини -  Академия за родители, книги, работа със специалисти, но наистина има закоравялото схващане и то не само за родителството, че разбираме от всичко.
Но го има и другото нещо - нагласата да се работи със специалисти и знанието, че ние не се раждаме научени."

Академията за родители има различни събития и уебинари, сред които и безплатни, които можете да следите в социалните мрежи.

За особеностите в семейната среда и как да отстояваме себе си пред децата, променя ли се възпитанието спрямо времето, в което живеем - на тези въпроси Ангелина Грозева потърси отговор в разговора си със София Димитрова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03