Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Светлана Хедер: В Covid кризата храненето е още по-важно

Ендокринологът препоръчва на всички пациенти със захарен диабет да се ваксинират

Д-р Светлана Хедер
Снимка: Аджибадем Сити Клиник

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване, а по този показател страната ни е на челни места както в статистиките на Европа, така и по света. Тревожните данни са от Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба със затлъстяването, който отбелязахме вчера.

Хората със затлъстяване са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Затлъстяването е и рисков фактор за по-тежко протичане на Covid-19.
Това информират от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Според Световната здравна организация затлъстяването е едно от най-сериозните предизвикателства за здравето през ХХІ век. Прогноза на Световната федерация по затлъстяване до 2050 г. твърди, че 60 на сто от мъжете и 50 на сто от жените ще страдат от затлъстяване, като общо 4 млрд. души на земята ще имат този проблем.

Според д-р Светлана Хедер – ендокринолог в Аджибадем Сити Клиник Младост, положението за изминалата една година не се е променило в положителна посока. Covid кризата утежни ситуацията на хората с наднормено тегло и с диабет и увеличи броя на пациентите със затлъстяване.

„Статистиката е стряскаща, но не е изненадваща. Пациентите с наднормено тегло и диабет обикновено имат не едно придружаващо заболяване и по принцип са много добър терен за тежко протичане на всякакви инфекции. Covid не направи изключение“, обясни д-р Хедер. Тя подчерта, че тези пациенти трябва много добре да регулират кръвната си захар по време на пандемията, особено ако са се заразили с коронавирус. Ако след преболедуване метаболитният контрол е по-труден, трябва да се обърнат към лекуващия ги ендокринолог.

Хубавото е, че при захарния диабет не се очаква някакво специфично усложнение в резултат на Covid.

„Ако сте качили килограми и няколко месеца не можете да се върнете в норма, идете на специалист. Важно е да се движим всеки ден, но още по-важно е храненето. Препоръчвам на всичките си пациенти със захарен диабет да се ваксинират“, подчерта д-р Светлана Хедер.

С нея разговаря Катя Василева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от Софийски планински клуб. Той посъветва туристите п ърво да проучат маршрута - коя е началната и коя..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора,..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите и последствията представя д-р Кристиян Иванов в съвсем новата книга "Хазартът. Вчера. Днес...

публикувано на 25.06.24 в 16:09

Половината от лекарите у нас - жертва на агресия

Социологическата агенция "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС) представи резултатите от двете социологически проучвания: сред лекарите и сред обществото, във връзка с насилието над лекари . Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение, като 11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия от пациентите си..

публикувано на 25.06.24 в 15:17
Между 1879 и 1920 г. Цариброд е център на околия в Княжество/Царство България. Между 1941 и 1944 г.  е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Как живеят наши сънародници непосредствено след западната ни граница?

Какво може да събере или да е общото между професор по история на спорта и един лекар? Проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев сякаш ги боли, когато разказват за последиците от Ньойския договор, подписан през 1919 г. и когато България е принудена да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци нашите Западните покрайнини -..

публикувано на 25.06.24 в 14:58

Българското лозарство и винарство датира от 6000 г. преди Христа

Маргарита Христова (позната и като Маргарита Левиева) преподава БЕЛ в техникума по транспорт в град Сливница. С много любов и прецизност тя упражнява тази професия, но нейното призвание е виното и лозарството. Тя е редактор на списанието "Лоза и вино" и е част от едноименното сдружение . Започнала е работа към Института за изследване на вино и..

публикувано на 25.06.24 в 13:45