Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Калев: „Февруари“ е филм за сетивата, който предизвиква въпроси

С него се открива 25-ият София Филм Фест на 11 март в НДК

Сцена от филма „Февруари“
Снимка: СФФ

На 11 март с премиерата на филма на Камен Калев „Февруари“ (19.30 ч.) в зала 1 на НДК ще бъде открит 25-ият София Филм Фест.

Това е четвъртият пълнометражен филм на режисьора. Този път той е и сценарист, и монтажист. Лентата беше в официалната програма на кинофестивала в Кан.

„Работих 5 години върху този филм. Той не е нито биографичен, нито антропологичен. Това е опит за изграждане на една поетична фигура,, събирателен образ. Да дам посока на съвременния човек. Филм за сетивата, но който предизвиква и въпроси“, отбеляза Камен Калев пред Радио София.

Той благодари на всички, които са го подкрепили при реализацията. Племенникът на Кристо – Владимир Явашев, му е предоставил личната камера на световноизвестният артист. Снимал е на лента. Работил е с малък, но добре подбран екип. Две от трите главни роли са поверени на непрофесионалисти.

Калев се е срещнал и консултирал за детайли с Добринка Табакова - главен уредник на етнографския музей в Елхово.

„Във всички мои филми се стремя действието да е съчетано с вибрациите на автентичното, за да могат героите да се вписват по по-убедителен начин“, допълни режисьорът.

Той отдаде заслуженото на иновативния елемент, внесен от композитора Петър Дундаков, който без да прибягва директно към фолклора, е предал необходимите, специфични за кинотворбата музикални вибрации.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Камен Калев.


Започнал като тематичен фестивал за кино и музика, претърпял възходящо развитие през годините, София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, единственият български кинофестивал, с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в календара на ФИПРЕССИ.

Основният фокус на юбилейния 25-и София Филм Фест е самият фестивал.

Едно от най-големите му достижения е гостуването в България на световни филмови творци. Част от тях бяха удостоени с Наградата на София на Столична община за техния принос в развитието на изкуството на киното. Наградата, основана през 2005, е връчвана на над 50 изключителни личности на световното и българското кино.

Специалната юбилейна рубрика „25“ включва филми на 25 носители на Наградата на София. Част от тях ще представят лично филмите си на фестивала. Сред тях са Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Майкъл Пейлин, Данис Танович, Тони Палмър, Роман Балаян…

Амбициозна програма на два фронта ни очаква на 25-ия СФФ – 129 филма в киносалон и 80 онлайн в платформата на Festival Scope/Shift - така ще гледа и международното жури, оглавявано от Теодор Ушев.

Традиционно фестивалът се открива с български филм и тази година това е Февруари на Камен Калев, стартирал като проект на София Мийтингс и включен в официалната селекция на Кан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни,..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07