Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възкресия Вихърова третира тормоза в документален театрален спектакъл

Колаж: Ангелина Грозева

По данни от официалните доклади на Уницеф, които застават зад статистиката през последните няколко години се регистрират годишно над 8000 случая на тормоз и насилие в училищата, което значи средно по 30 инцидента дневно. Тези черни статистики провокират Платформа "Артристи за НЕнасилие" през 2020 г. да създадат национална Кампания -  за борбата с насилието чрез спектакли, семинари, флашмобове. Пандемичната изолация прекъсна набиращата скорост връзка на Артиси за НЕнасилие и тяхната публика. Статистиката обаче продължи своето предизвикателство"  по време на първата част на пандемичната изолация. "Само за един месец обажданията за домашно насилие на Горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370"... 

Нов отговор на тази тревожна статистика е онлайн поредицата от събития „Няма невинни наблюдатели“,   първото от което ще бъде подкаст с актьори, участвали в постановката - „Историята Ти (ти) в мен“, постановка с документален характер, посветена на каузата за борба с насилието, разделена на три части, по действителни случки, чиито режисьор е доц. Възкресия Вихърова:

В първа част на „Историята ти, ти в мен“ са всички институции, които имат отношение към проблема насилие. Във втората част са малките истории, тези които се случват в училището, в дома, които не са с фатален край обикновено, но ако не им обърнем достатъчно внимание може да избухнат, да ескалират. Третата част са истории от синята стая, които често имат летален край. Нашето усилие е действително и е адресирано за гледане в момента в самата постановка, случва се в момента на играене, това показва, че трябва да използваме ситуацията като предизвикателство. Всяка последна сряда от месеца организираме събития под онлайн кампанията "Няма невинни наблюдатели", които да осветляват проблема с насилието. Ние правим своята реакция в артистично пространство. Онлайн тормоза е една голяма тема, която не сме засегнали още в нашите представления, но изисква специално внимание.“

Шилер казва: "Театърът наказва хиляди пороци, за които законът мълчи". Доц. Възкресия Вихърова продължава да поставя на сцената темите от ежедневието ни чрез техния документален характер и различни изразни похвати. Пред Радио София тя сподели още:

„В момента завършвам едно представление – „Когато аз бях ти“, което разглежда идеята за това, как четем документа, което ще има премиера през юни, режисурата беше онлайн и е предназначена за гледане онлайн. Трябва да работим със ситуацията и да преоткриваме ситуацията като предизвикателство.“

Още за серията от събития в онлайн кампанията „Няма невинни наблюдатели“, как изкуството ни помага да се справим с проблема с насилието и новата постановка, която подготвя доц. Възкресия Вихърова като режисьор, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверките на НАП се концентрират по морските ни курорти

Националната агенция за приходите (НАП) започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 6000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони и паркинги. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по..

публикувано на 04.07.24 в 18:51
Андрей Велчев

И в България идват доста гурме туристи, кухнята се отразява пряко на репутацията

През последните 2 години се отчита фактът, че в страната ни идват гости, заради туристическото удоволствие, наречено храна – различна и специфична за даден регион. "Има немалко гурме туристи", изтъкна пред БНР-Радио София д-р Андрей Велчев- председател на Сдружение за достъпна храна . Хората научават за български дестинации от споделени..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Атанас Димитров

Атанас Димитров: Туризмът ни трябва да усеща гърба на държавата

Туризмът е пътуване, настаняване, хранене, преживяване.  България има много какво да покаже и да даде и като атмосфера, и като природа, и като интериор на местата за отсядане. Секторът обаче се нуждае от държавен гръб – дори само за реклама. Това коментира пред БНР-Радио София Атанас Димитров  - зам.-председател Българската хотелиерска..

публикувано на 04.07.24 в 16:43

Един убит и двама ранени при престрелка в кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 16:05
Димитър Манолов

Димитър Манолов: Да не забравяме за заплатите и КТД не само заради евродирективата

Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз трябва да бъде транспонирана в българското законодателство, независимо от срока (15 ноември-бел.ред.), независимо от възможните санкции и от това, че България може да се „шмугне“ някак си. Това коментира пред БНР-Радио София президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ...

публикувано на 04.07.24 в 15:17

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23