Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб интерес към програмата на НФ "Култура" за подпомагане на млади творци

Три пъти по-малко от предвидените ще получат стипендии

След приключването на програма на НФ "Култура" „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци (артисти - изпълнители)" в три модула стана ясно, че по първата сесия за музиканти в областта на джаз, поп и рок са постъпили 476 кандидатури, от които са одобрени 271 кандидатури. 

В областта на фолклора са постъпили 94 кандидатури, от които 43 са одобрени, а в областта на класическата музика са постъпили 48 кандидатури, от които са одобрени 28.

Към момента не може да се посочи точната сума, която няма да бъде изразходвана по тази мярка, тъй като тепърва предстои лицата да подпишат договорите  за получаване на стипендия, предполага се че тя ще е около 2 798 820 лева.

Припомняме, програмата предвиждаше раздаване по 5 работни заплати на 1000 артисти. Толкова обаче общо по всички направления не са кандидатствали, а одобрените са едва една трета от този брой. За момента няма и решение за нов конкурс или сесия, за да се раздаде първоначално заложеният бюджет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклор, домашни ястия и конкурси на празника в Бели Искър

Село Бели Искър привлича туристи от близо и далеч по всяко време на годината, и то не отскоро, когато се заговори за селския туризъм. И за това има достатъчно предпоставки. Рилското село е в Община Самоков, намира се на 8 км от курорта Боровец и на 15-ина км от Мальовица. "Още навремето тук са водили чужденци с файтони – разказа пред..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Димитър Божилов

В "Манастирски ливади" ще има съвсем ново и модерно училище

Очаква се новата детска градина в ж.к. "Стрелбище" да отвори врати тази есен. В нея ще има 8 групи (6 градински и 2 яслени) за близо 200 деца. Има одобрено финансиране от МОН за филиал на 131-ва ДГ в "Манастирски ливади". В този квартал е определен терен и за съвсем ново училище . То ще бъде модерно, по най-добрите практики на..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

В София обсъждат намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 09:17
Чадър може да ви потрябва, ама срещу слънце или против дъжд?

Слънчево, над Западна България - и облаци, в София - до 30°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.06.24 в 07:15

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от Софийски планински клуб. Той посъветва туристите п ърво да проучат маршрута - коя е началната и коя..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора,..

публикувано на 25.06.24 в 16:29