Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биоразградими чинии за топли и студени храни правят българи от бирен малц

Издържат повече от 3 часа след сипване на сосове, салати, супи

Снимка: zerowastebulgaria.org

За 3,5 години членове и доброволци от сдружението „Нулев отпадък“ са организирали над 150 събития, свързани с кампании по намаляване на пластмасата и въобще на отпадъците. С подобна цел са създадени интерактивни презентации, насочени към информираността на учениците за рециклирането на материалите и опазване на природата.

Преди около 2 години компанията Zero Wave започва да произвежда 100% биоразградими, компостируеми и годни за консумация чинии и прибори за хранене, създадени от остатъчен малц, останал след производството на бира. За това разказа пред Радио София Денимир Димитров, управител на сдружението „Нулев отпадък“ и създател на компанията Zero Wave.

Конструирали са и са създали специфична машина. С нея вече се правят чинии от бирения малц, 95% от който обикновено се изхвърля. Посудата е подходяща за супи, салати, сосове – както студени, така и топли. Издържа повече от 3 часа, след сипването на консистенцията.

От Zero Wave вече предлагат продуктите на компании и партньори от Западна Европа.

Неслучайно креативните природозащитници са финалисти в конкурса за иновативно предприятие на годината. Печелят и в други финансиращи програми у нас и в чужбина.

Чуйте повече по темата от разговора на Лили Големинова с Денимир Димитров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интересуват ли се политиците от гражданите?

След натрупване на избори пред българските граждани, обществото ни усеща пренасищане и не проявява интерес към политическите събития. Затова питаме гражданите на София дали се интересуват от процесите в държавата преди изборите и усещат ли политиците по-близо до нуждите на обществото, особено след предизборната кампания. Кой е националният..

публикувано на 09.06.24 в 20:48
Проф. Ингрид Шикова

Проф. д-р Ингрид Шикова: Европейският съюз е тревопасно животно между хищници

Изборите за Европейски парламент са много важен момент както за Европейския съюз така и за България. Това каза пред Радио София проф. д-р Ингрид Шикова - основател на специалност „Европеистика“ към СУ, експерт в областта на политиките на ЕС и европейската интеграция. „Светът се променя по-бързо отколкото сме предполагали, че е възможно, става..

публикувано на 09.06.24 в 20:11

"Галъп" за активността към 17 часа: 23% за парламентарните избори и 24% за европейските

Към 17 часа отчетената избирателна активност за парламентарните избори е малко над 23%, а за европейските избори тя е малко над 24%. Това съобщи пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. "Това е една сравнително по-ниска активност от тази, която имахме на миналите парламентарни избори. Тогава към същия час нашата агенция е отчела 30%..

публикувано на 09.06.24 в 18:29

524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство са получени в МВР

Увеличават се сигналите за нарушения на изборното законодателство, подадени в МВР. От вътрешното министерство уточняват, че от началото на предизборната кампания до 16:00 часа днес в Столичната дирекция на вътрешните работи и Областните дирекции на МВР в цялата страна са получени вече 524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. До..

публикувано на 09.06.24 в 17:02

444 преписки и 95 досъдебни производства за изборни нарушения от началото на кампанията, 33 - в София

От началото на предизборната кампания до 14:00 часа днес са образувани общо 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от прокуратурата по повод нарушения и престъпления, свързани с изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент. По апелативни райони досъдебните производства,..

публикувано на 09.06.24 в 16:18
С Адриана Бенова

Нещо експлозивно

Катедра „Поп и джаз изкуство“ към Вокалния факултет на НМА представят концерт на джаз-формация София“ и студентите от класа по пеене на Адриана Бенова и от класа по саксофон на Апостол Апостолов в кино „Кабана“ на 9 юни от 16:30 ч. със свободен вход. Заглавието е може би подвеждащо – “What The Funk 2” – така ли е, ще разберем от разговора на Лили..

публикувано на 09.06.24 в 13:49

България гласува за Европарламент заедно с други 19 държави

Днес е вотът за Европейски парламент (ЕП) в най-много страни членки - 20, сред които и България. С него приключва и изборът на 720 евродепутати за следващите 5 години. Квотата за нашите представители е 17 души и е определена според числеността на населението. Освен в България днес за Европейски парламент се гласува в Белгия, Дания, Германия,..

публикувано на 09.06.24 в 12:35