Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

PR Приз 2021 ще награди най-добрите постижения в комуникациите през годината на безпрецедентни трансформации

Най-дългогодишният конкурс в сферата на връзките с обществеността – PR Приз, през 2021 г. за 21 път ще отличи най-добрите комуникационни кампании на фирми, медии и публичен сектор. За първи път в историята на отличията журито ще оценява проекти, осъществени в година на безпрецедентни промени.

“Изключително видимо се промени PR професията. Тази година влязохме с летящ старт в новото време. Това, което беше само започваща тенденция, вече е факт. Смея да твърдя, че комуникационните специалисти помогнаха на бизнеса и компаниите да направят този преход в дигиталната среда. Това, което можем да твърдим със сигурност e, че стъпвайки на традицията, се осмеляваме да правим стъпки в нови посоки - дигитализация, обновихме етичния кодекс на гилдията.

Професията стана сред най-стратегическите, които се занимават с оформяне на стратегиите зa бизнеса и спомагат нормалната комуникация в обществото. Това е една от професиите с обществена значимост. Благодарение на нашите невидими за публиката усилия, се случват значими обществени процеси“, коментира Елена Матеева, изп. директор на БДВО

Именно с промените е свързана и новата категория в конкурса, която се нарича „Комуникации на промените“. В тази категория могат да кандидатстват проекти, свързани с предоставянето на нови продукти и услуги, промяна на производство, съвместни проекти, дарения, резултат от трансформациите, през които преминава бизнеса и обществото.

“Компаниите и техните партньори се фокусираха върху това, комуникацията да стане смислена и добре насочена към клиентите. Компаниите си дадоха сметка, че ако не се погрижат за хората, и самите бизнеси няма да са добре. Това е стъпка към изграждане на лоялност. В негативен аспект пък – първичната реакция беше компаниите да намалят бюджетите си, което не беше логично. Те започнаха да извиват ръцете на агенциите и медиите в кризата.

Пандемията отминава, но трудно можеш да се отървеш от имиджа си на некоректна фирма. В опитите си да прикрият нещо или някого, агенциите могат да навредят на себе си. Те трябва да са много критични и към медиите. Подаването на PR съобщения не е журналистика”каза Сирма Пенкова – журналист от "Капитал"

По традиция PR Приз ще получат още най-добрите “Корпоративна комуникационна кампания”, „Кампания за устойчиво развитие“, „Комуникационен проект в неправителствения сектор“, „Комуникационен проект в публичния сектор“, „Проект за вътрешни комуникации“, „Комуникационен проект за продукт или услуга“, „Специално събитие“, „Комуникационен проект на медия“, „Кризисни комуникации“, „Комуникационна кампания за работодателска марка“, “Инфлуенсър маркетинг”, “Комуникации на екопроекти”. Като самостоятелна категория се обособява „Най-добро използване на социалните мрежи“, което беше част от „Дигитални комуникации“.

„Новата категория, която е фокусирана върху промените, през които преминахме е „Комуникация на промените“, формулировката дойде по естествен начин. Стана ясно, че комуникациите са ни в природата. Тя не е насочена само към комуникацията на корона-кризата. Възстановяваме категорията „Комуникация на екопроекти“, заради актуалността на темата, свръзана със зеления пакт и енергийната ефективност. В резултат на промените в дигиталната сфера решихме, че е време да осветим усилията в относително самостоятелни дейности и така формирахме още две нови категории – „Най-добро използване на социалните мрежи“ и „Инфлуенсър маркетинг“.

И тази година в конкурса ще бъдат отличени „Комуникационна агенция“ и „Вътрешен комуникационен отдел“ на годината. Кандидатите в тези категории ще бъдат оценявани по специално разработени критерии за кандидатстване, като „Значими кампании и проекти“, „Резултати и постижения“, „Екип“ и др.

Конкурсните категории ще бъдат журирани от водещи комуникационни специалисти с различни профили. В седмицата преди официалната церемония ще се проведат откритите представяния, на които кандидатите за престижните призове ще защитават публично проектите си. Церемонията по награждаването ще се проведе в началото на месец юни 2021 г. На нея ще бъде обявен и стипендиантът на конкурса на името на проф. Петев.

„При положение, че ще журирам за първи път, ще бъда критична. Би ми се искало да видя смислена цел, изпълнена по интересен начин, да дава повече от красива визуализация. Наградите са завършек на един работен процес, те са отговорност и постижение, което трябва да се защитава напред във времето. Работа между клиент, агенция и медия. Няма как да се постигне индивидуално“, каза още Сирма Пенкова

Проекти ще бъдат приемани до 21 май, а откритите представяния ще са на 29 и 30 май. Повече подробности чуйте в разговора на Катя Василева с Елена Матеева и Сирма Пенкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Божилов

В "Манастирски ливади" ще има съвсем ново и модерно училище

Очаква се новата детска градина в ж.к. "Стрелбище" да отвори врати тази есен. В нея ще има 8 групи (6 градински и 2 яслени) за близо 200 деца. Има одобрено финансиране от МОН за филиал на 131-ва ДГ в "Манастирски ливади". В този квартал е определен терен и за съвсем ново училище . То ще бъде модерно, по най-добрите практики на..

публикувано на 26.06.24 в 09:59

В София обсъждат намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 09:17
Чадър може да ви потрябва, ама срещу слънце или против дъжд?

Слънчево, над Западна България - и облаци, в София - до 30°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, ще има условия за градушки. В планинските райони явленията ще са интензивни. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са..

публикувано на 26.06.24 в 07:15

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от Софийски планински клуб. Той посъветва туристите п ърво да проучат маршрута - коя е началната и коя..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора,..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите и последствията представя д-р Кристиян Иванов в съвсем новата книга "Хазартът. Вчера. Днес...

публикувано на 25.06.24 в 16:09