Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бикините днес не харесват само нудистите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът днес отбелязва Деня на един от най-популярните плажни женски костюми – бикините.

Този тип бански е съществувал още по времето на Римската империя като гимнастически костюми, разказа пред Радио София Ина Иванова, моден журналист и блогър (The Radiant Cherie).

До ХХ век на жените не е било позволено дори да си показват глезените.

За плуване са използвани дрехи от няколко пласта, дори с тежести, за да не се повдигат от водата.

Коко Шанел се появила в Кан в провокативен бански от 2 части. Със скъсяването на полите женското тяло става все по-видимо и промяната на банския костюм става възможна.

До преди близо 100 години банските се правели от вълна.

С течение на времето и кройките, и цветовете стават по-предизвикателни.

Бански костюми от 30-те години на ХХ век

На 5 юли 1946 година французинът Луи Реард успял да уговори своя позната танцьорка Мишелин Бернадини да представи пред публика новия бански костюм от две части. Името му идва от атола Бикини в Тихия океан, на който САЩ изпробва атомна бомба. Ренард решил, че така „ще взриви" модната публика.
Скандалът е налице.
В католическите страни (като Испания, Португалия и Италия) бикините били забранени.

Бикините днес се носят само през лятото. Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 1957 година, списание Modern Girl пише: "Не можем да не говорим и за така наречения бански-бикини. Изобщо не можем да си представим, че е възможно едно порядъчно момиче да облече подобно нещо".
Принос за популяризирането на този тип бански има и Бриджид Бардо, която във филма „И бог създаде жената" се появява с такъв бански костюм. След филма, бум на облечени в такива бански има на Ривиерата и в Сан Тропе.
Актуалната мода диктува банските днес да са придружени от много връзки, а цветовете да са пастелни, допълни Ина Иванова.

Чуйте разговора с нея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"И все пак животът е прекрасен" за младата актриса Али Костова

Младата актриса Александра Костова, гостува в предаването “Добър вечер, София“, за да ни каже, че все пак животът е прекрасен. Всъщност, така твърди и режисьорът Александър Морфов в своята най-нова постановка "И все пак - животът е прекрасен", в която Али Костова има удоволствието да участва. С Али си говорим и за кино, защото играе главните..

публикувано на 24.06.24 в 14:28

И когато е "завряна в ъгъла", изложбата на Недко Солаков впечатлява

Националната галерия "Двореца" представя Недко Солаков и изложбата му "Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4" , която ще може да се види до 1 септември. Неин автор е Недко Солаков - един от  най-известните художници от своето поколение, добре познат на всички ценители, експерти, почитатели на модерното съвременно изкуство у нас и по целия..

публикувано на 24.06.24 в 13:52

"Трудът. Когато се наливаха основите" представя изкуството от ранния период на социалистическата власт у нас

До 24 ноември 2024 г. в Музея за изкуство от периода на социализма е разположена изложбата "Трудът. Когато се наливаха основите". Тя се фокусира върху една от най-важните теми в изкуството на социализма – трудът. В експозицията могат да се видят както класически образци на социалистическия реализъм, така и непоказвани произведения. Сред авторите на..

публикувано на 24.06.24 в 12:35

Във финалната фаза е изграждането на водния цикъл в Банкя

Изграждането на водния цикъл в Банкя вече е във финалната фаза, каза пред Радио София кметът на района Рангел Марков и добави, че в момента се извършва асфалтиране на участъците. „Предстои ни едно бурно лято по отношение на строителните дейности. Още малко търпение и се надявам този проект да завърши успешно, тъй като беше изпитание както за..

публикувано на 24.06.24 в 10:26

Политехническият музей е с обновен демонстрационен кабинет

От 11 ч. днес е откриването на обновения демонстрационен кабинет по физика в Националния политехнически музей (НПТМ). Входът е свободен. За БНР инж. Веселина Енева -  заместник-директор на НПТМ, сподели, че музеят е дом на над 22 000 експоната. Много години копнеехме това пространство да бъде обновено, за да се чувства нашата публика..

публикувано на 24.06.24 в 10:05

До края на март 2025 г. трябва да приключи разширението на столичния бул. "Рожен"

Разширението на бул. „Рожен“ е основният обект, по който в момента се работи в „Надежда“, каза пред Радио София кметът на района Димитър Димов. Преди месец е издадено разрешение и за втория етап на строежа. „Това е стратегически обект не само за район „Надежда“, но и за Столичната община. Надявам се до края на март следващата година, цялото..

публикувано на 24.06.24 в 09:28

Фестивал на любителското творчество за възрастни хора в Перник

Над 350 певци, разказвачи, танцьори и музиканти от Югозапада ще вземат участие в 12-ия регионален фестивал на любителското творчество за възрастни хора в Перник. И тази година участниците във фестивала от областите Перник, Кюстендил, Благоевград и София. Те ще се съберат в местността "Ладовица", чиито поляни са богати на билката еньовче.  Проявата се..

публикувано на 24.06.24 в 08:57