Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Левиев завинаги - нестихващият разговор с музиката

На 10 юли, в 21.00 ч. на A to JazZ

Снимка: Лили Големинова

Музиката на Милчо Левиев наистина ще остане завинаги. С времето все повече ще си даваме сметка за отпечатъка, който той е оставил върху света на джаза. За историята на създаването на албума SONATA'57, който ще бъде представен тази събота на фестивала A to JazZ, специално за Радиокафе разказа Иван Минчев, продуцент на албума и близък приятел на Милчо.

"През лятото на 2019 той записа пианата и даде насоки на звукорежисьора Валери Костов в Пловдив как да се случва нещата по-нататък. И когато през октомври той си отиде от този свят, всички ние, най-близките му, бяхме в ступор, но след това осъзнахме, че трябва да завършим това негово последно дело." 

Това отнема почти година на екипа, тъй като много музиканти от цял свят участват. Всички те го правят pro bono , записват своята партия там, където са и изпращат файловете в Пловдив. При това говорим за джазмени от класата на Фред Селдън (работил с Дон Елис и Натали Коул, записвал с Елвис Пресли, Майкъл Джексън и Ринго Стар, част от музикалния екип на "Кървав диамант" и "Карибски пирати"), Питър Ърскин  ( тук е достатъчно да споменем Weather Report), Глен Ферис, който преподава в Парижката консерватория, записвал със Франк Дзапа и Стиви Уондър, както и Влатко Стефановски и елита на българския джаз (общо 40 човека).

"Важно е да кажем, че този албум Милчо посвещава на Вики (Аламзиду). Искал е да бъдат написани текстове към тези вариации върху теми от големи композитори като Шопен, Чайковски, Рахманинов, Вила-Лобос, Барток" - разказва Ива Стоянов. И текстовете са факт, създадени от Елефтерия Мавромати. А само след няколко месеца SONATA'57 ще излезе и като LP.

Проектът Mилчо завинаги e представен първо в родния му Пловдив, след това - в Габрово, тази събота е в София, а след това ще гостува на джаз фестивала в Банско. Сформирана е специална формация с бенд лидер Анатоли Дончев, която включва Димитър Семов, Васил Хаджигрудев и Тодор Бакърджиев, и, разбира се, Вики Алмазиду (със специалното участие на Human Touch и Теодосий Спасов), с която музиката на Милчо Левиев пътува. 

Иван Минчев разказва и за многопластовата и космополитна личност на Милчо Левиев, за способността му да открива и забелязва хубавото, независимо от кого е създадено, за това колко много е помагал на младите музиканти, за срещите и работата му с най-големите в света на джаза, за Били Кобъм, който казва "Милчо е моят учител", за Ренди Брейкър и неговите думи как "Милчо превеждаше на музикален език фантасмагориите на Били", за специфичното му чувство за хумор и умението да се радва на живота и да се чувства добре навсякъде по света.

Подробности можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Иван Минчев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но..

публикувано на 28.05.24 в 18:03

Фокусирането върху оценките пречи на ученето

Да изкарат високи оценки в училище е парадигма в образованието, в която учениците се страхуват от провал, вместо да се фокусират върху възможността за учене, коментират от екипа на Приложна академия за образование. Според тях, държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване не са точни показатели за потенциала и знанията на учениците...

публикувано на 28.05.24 в 16:48

Научни открития доказват, че граф Дракула е пишел и говорел на български език

Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман. Граф Дракула фигурира в историческите хроники с името Йоан Влад Трети. Това е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са..

публикувано на 28.05.24 в 15:41
Снимката е илюстративна

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 15:38

"Оборище дарява" в подкрепа на ранното детско развитие

Фондация "За нашите деца" вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда. През юни, месецът посветен на децата, фондацията провежда една от най-новите си..

публикувано на 28.05.24 в 15:06

Композиторът Красимир Милетков празнува с концерт 70-годишината си

Вокалната група  "Радиодеца“  с диригент  Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи  Красимир Милетков ( ►) . Събитието ще се състои на 28 май в Първо студио на БНР . "Имаме доста голяма творческа биография с Красимир Милетков, защото сме записвали едни от..

публикувано на 28.05.24 в 14:13

Ученици смятат, че най-несправедливи са обществените правила, сочи проучване

Какво българските ученици днес смятат да най-несправедливо в света около тях? Отговорът търси изследване по проекта "Кръгъл квадрат", проведено с подкрепата на USAID и DEXIS. Проучва се обществената позиция, усещанията за справедливост и отношението към институциите, мнения споделени от по-големите български ученици. Дали училището наистина..

публикувано на 28.05.24 в 13:20