Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София идват и ще се състезават най-добрите по паркур в света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изгражда се трасе на територията на Националния дворец на културата (НДК) в София, където от 9 до 12 септември ще се проведе надпреварата по паркур в новия олимпийски цикъл.

Състезанието ще се проведе по две дисциплини – свободен стил и за скорост от точка А до точка Б – с директни елиминации, обясни пред Радио София легендарният атлет Йордан Йовчев. Фрий-стайлът е с различни елементи и трудности. Съдии ще определят прецизността и начина на изпълнение за сформиране на крайната оценка.

Заявка за участие в състезанието в София са подали над 75 спортисти от 23 държави. България ще бъде представена от Стела Паунова, Мартин Димитров, Йоан Досев, Алек Раев и Лъчезар Захариев.

Първият ден е за тренировки, следващите два дни ще се проведат квалификации, а финалите са на 11 и 12 септември.

За упражняване на паркур трябва човек да има добре развито чувство за пространствена ориентация. Активностите на открито привличат все повече млади хора. Най-важното е желанието, тренировките могат да се провеждат и в залите за гимнастика, допълни Йордан Йовчев.

По думите му в София ще дойдат най-добрите 8 в двете категории. Затова, който иска, може да гледа изпълненията до НДК на живо.

Входът е свободен.

Чуйте разговора на Константин Лавсов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Международно състезание по паркур ще се проведе пред НДК през септември

Президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе и почти целият Изпълнителен комитет на централата ще бъдат официални гости на първата за новия олимпийски цикъл световна купа в най-новата гимнастическа дисциплина – паркур...

публикувано на 27.08.21 в 12:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене"..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите..

публикувано на 25.06.24 в 16:09

Половината от лекарите у нас - жертва на агресия

Социологическата агенция "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС) представи резултатите от двете социологически проучвания: сред лекарите и сред обществото, във връзка с насилието над лекари . Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на..

публикувано на 25.06.24 в 15:17
Между 1879 и 1920 г. Цариброд е център на околия в Княжество/Царство България. Между 1941 и 1944 г.  е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Как живеят наши сънародници непосредствено след западната ни граница?

Какво може да събере или да е общото между професор по история на спорта и един лекар? Проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев сякаш ги боли, когато разказват за последиците от Ньойския договор, подписан през 1919 г. и когато България е..

публикувано на 25.06.24 в 14:58

Българското лозарство и винарство датира от 6000 г. преди Христа

Маргарита Христова (позната и като Маргарита Левиева) преподава БЕЛ в техникума по транспорт в град Сливница. С много любов и прецизност тя упражнява тази професия, но нейното призвание е виното и лозарството. Тя е редактор на списанието "Лоза и..

публикувано на 25.06.24 в 13:45