Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градовете, регионите и местните политики – ключови за възстановяването на ЕС

Снимка: europa.eu

„Когато говорим за Европа, обикновено става дума за 27 държави-членки, но Европа всъщност се състои от 300 региона, над 90 000 кметства и милион и сто хиляди местни политици“ – думи на председателя на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас. Именно (недостатъчната) роля на тези региони се обсъжда вече трети на ден на 19-то издание на Европейската седмица на градовете и регионите в Брюксел. Форумът, който е най-големият в тази сфера, е хибриден и доста по-разчупен като провеждане. Десетки примери за успешно реализирани проекти (градски, трансгранични, иновационни), дискусии, презентации, резултати и тенденции, както и сесия на Комитета на регионите, който обединява кметове и местни лидери – това са елементите на тази седмица на регионите, при старта на която ЕК направи анализ на одобрените само за 4 месеца 34,1 милиарда (и изплатени 3,5 милиарда) по REACT-EU, първият инструмент на NextGenerationEU, по който бяха направени плащания за възстановяването на държавите членки.

Има реалната опасност обаче европейските средства да не бъдат насочени натам, където градовете и регионите най-много имат нужда, а пандемията е довела до повишаване на неравенства между регионите в ЕС. Комитетът на регионите специално обърна внимание върху задълбочаването на пропастта в дигитално отношение между градските и селските региони (44 % от градските домакинства в ЕС имат висококачествено технологично покритие срещу едва 22 % в селските райони).

Единодушно беше гласувано становище и призив към ЕК за създаване на законова рамка за EU label за по-силна протекция и подпомагане на характерните местни майстори и индустриални продукти в ЕС, знанията и уменията за които се предават от поколение на поколение – като  порцелана от Лимож, кристала от Бохемия, стъклото от Мурано. Да се даде повече надежда, статут, репутация и желание да се купуват локални продукти.

Друг акцент беше диалогът със специалния представител на ООН за намаляване на риска от бедствия, отново с призив от страна на Европейския комитет на регионите за добавяне на локални измерения в тази сфера и с коментари относно факта, че все още средствата, които се отделят за справяне с бедствията, когато те възникват, са 20 пъти по-големи от тези за тяхното предотвратяване и за повишаване на готовността за справяне. И тук отново на сцената излиза важността на взаимодействието между регионите, защото за бедствията официални граници няма и в 38 % от случаите трансграничното сътрудничество е било ключово при справяне с кризи от всякакъв мащаб.

Градовете като двигатели на икономиката и иновациите като неизменна част от развитието са другите лайтмотиви по време на Седмицата на градовете и регионите.

Редица добри примери бяха показани – като Гренобъл, който за 10 години е намалил вредните си емисии с 25%, до голяма степен благодарение на иновативната система за отопление, реализирана с европейски средства; като португалския Брага, който е сред лидерите по зелени пространства и по индекса на това колко гражданите му са щастливи, че живеят именно там; или двама малки гранични града в Словения и Италия, които създават специална програма за две уязвими групи – бременните майки и деца от аутистичния спектър, давайки възможност на деца и майки да посещават различни  безплатни курсове от другата страна на границата.

„Сега решаваме какъв ще е животът ни след 10 години“ – подчерта Елиза Ферейра - еврокомисарят, който отговаря за регионалната политика, добавяйки, че решенията, които се залагат, трябва да са „по-дигитални и по-щадящи природата и работещи в дългосрочен план“. „Време е за трезви, подплатени с данни и факти решения, които не подминават най-уязвимите групи“ – думи на кмета на Атина Константинос Бакоянис.

Жените са по-засегнати от различните аспекти на пандемията Covid-19, а друга уязвима група са били (и продължават да бъдат) младите хора, особено тези с по-ниска квалификация. Все по-често на форума се използваше определението „covid-lost generation” и пътищата, по които да се върви, за да се случи това.

Някои от българските елементи в Европейската седмица на регионите – представянето на региона на Стара Загора, участието в един от панелите на фондация Клийнтех, диалога с Лиляна Павлова като заместник-директор на Европейската инвестиционна банка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59