Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венчани за небесата

Мариела Станчева

Мариела Станчева завършва НАТФИЗ през 2011-та година. Една година е била щатна актриса в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, а от края на 2012-та година е актриса на свободна практика. Носител е на 4 награди от „Конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература“ – гр. Шумен – 2006-та, 2010-та, 2012-та и 2014-та години, а през последната, тя дори е и член на журито му. Създател и изпълнител на моноспектакъла „Многоклетка“. През 2015-та завършва и „Базисен курс по позитивна психотерапия“ към Дружеството за позитивна психотерапия в България:


"Документалният театър все още е ново понятие. Всички знаем какво е документално кино. Тук условието е същото - художествената измислица липсва. В театъра тези хора са пресъздадени от актьори, за разлика от документалното кино. Има тънък момент - актьорската природа не трябва да е на пръв план. Важно е да се придържаме към истинската история, нито да я доукрасяваме, нито да го съкращаваме. Актьорът също може да е герой - разказваме собствени истории, както е в спектакъла ни "Венчани за небесата".

Любопитното в спектакъла е, че сме себе си, изправяме се в чист вид пред зрителите. Разказваме за нашия сблъсък с монашеския живот. Имаше и комични, и замислящи се моменти. Поехме по едно пътешествие и не знаехме докъде ще ни отведе. Решихме да разговаряме с монахини, не знаехме, че нямат право да ни разказват за предния си живот. Разказваме това, което сме поели от тях. Понеделник, 7 февруари от 19:30 в Ялта арт руум. Загърбете очакванията!

Конкурсът за изпълнение на унгарска и българска литература е литература, не е драматургия. Взела съм много от него, и като участник, и като член на журито. 

Куклите развиват въображението. Вдъхновявам се от различни актьори - Антъни Хопкинс например, Мерил Стрийп, Леонардо ди Каприо, Светлана Янчева. Много е ценно, че в даден момент един актьор може много да ни вдъхнови.

Позитивната психотерапия позволява да открием цялостта. Не си даваме сметка, че искаме да сме половин хора - само положителни. За нас актьорите, е изключително важно да имаме познания по психология. Обичам да дълбая, в един образ - как да достигна до дадено нещо. Крайно време е хората да се обърнем към себе си, за да не живеем в илюзия за самите себе си."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко се угажда на..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи на място за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват на място в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.

публикувано на 01.07.24 в 09:12

Юли идва с горещини, в София днес около 33°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд с..

публикувано на 01.07.24 в 07:35
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23