Технология за извличане на нова група безопасни функционални съставки за органична храна чрез използване на методи тип студено пресоване и естествена ферментация са разработили от Cmyk Ingridients.
Компанията спечели в конкурса Иновативно предприятие на 2021 г., в категорията „Качество на живот“.
Продуктите им са био сертифицирани, безглутенови, без добавена захар, веган и с нисък гликемичен индекс. Компанията вече има първият си spin-off, под бранда Leckar и предлага голяма гама от продуктите им на пазара в България, сред които течни подправки, безалкохолни напитки, билкови есенции, сосове, сладолед и др.
Фирмата произвежда т.нар. течни ферментирали подправки, но по нова технология, обясни пред Радио София Кристин Пейчева от Cmyk Ingredients. Обичайно етеричните масла се правят чрез нагряване на съответното растение. Това обаче най-често води до разпадане на полезните съставки. Такива масла могат по-често да доведат до алергични реакции.
Ирина Гаврилова обаче се вглежда в човека и изобретява нова обработка, при която ароматният профил на всяко растение се разтваря максимално. След това консистенцията се разрежда в оризово масло. Получената подправка запазва годността си 3 години, допълва Пейчева.
И нищо от полезния профил на растението не се губи.
Технологията намира приложение и вече са изготвени прототипи на хранителни добавки, подправки, безалкохолни напитки, сладкиши и шоколад, закуски, хранителни масла, функционални брашна, сосове и оцети.
Научете повече по темата от разговора на Ива Дойчинова.
От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..
В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него.По темата говори Меглена Антонова, офис директор на "Грийнпийс-България". "Това не е една синя..
Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..
Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко..
До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..
Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.
Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд с..