Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В къщата музей „Никола Вапцаров“ от 18 ч.

Поети четат свои стихове и творби на любими световни автори

Снимка: НЛМ

В Деня на пролетното равноденствие и Световния ден на поезията 21 март, Националният литературен музей (НЛМ) организира литературно-музикална вечер във „Високото пространство“ на къща музей „Никола Вапцаров“ (София, ул. „Ангел Кънчев“ № 37).

Събитието ще бъде открито в 18:00 ч. от директора на НЛМ Атанас Капралов. Поздрав към участниците и гостите ще отправят председателят на българския ПЕН клуб Здравка Евтимова и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

Вечерта ще продължи с музикални изпълнения на поетите Иван Христов и Петър Чухов.

Ще участват още изявените майстори на словото Недялко Йорданов, Надежда Захариева, Георги Константинов, Атанас Звездинов, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Аксиния Михайлова, Иван Есенски, Димитър Милов, Илко Славчев, Анжела Димчева, Калоян Христов и др.

„Поканили сме поети от различни групи и поколения – те да прочетат свое знаково стихотворение, както и творба на любим световен автор“, обясни в аванс Атанас Капралов пред Радио София.

Потърси го Христина Иванова.

Световен ден на поезията

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От "Алианц Арена" преди началото на Европейското първенство по футбол

Броени часове остават до началото на Европейското първенство по футбол в Германия (14 юни до 14 юли) . Журналисти и оператори от БНТ вече са настанени и попиват атмосферата, подгрявана от спортни звезди и фенове. По програма първият мач между отборите на Германия и Шотландия ще се играе на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен . "Вчера..

публикувано на 13.06.24 в 14:25

Три нови български пиеси в 13-ото издание на формата ПроТекст 13

13-ото издание на платформата за съвременна драматургия и нови театрални практики ПроТекст 13 организира пърформанс-четения на три непоказвани досега български пиеси. Първите две пърформанс-четения ще се състоят на 21 и 27 юни в София и ще завършат на 6 юли в Казанлък. Автори на селектираните тази година пиеси са Оля Стоянова, Теодора..

публикувано на 13.06.24 в 13:55

Театърът в полза на литературата и децата

Деца с увреден слух могат по-лесно да бъдат увлечени от литературата, благодарение на проекта "Изиграй ми приказка" , реализиран от Фондация "Арт бюро", режисьорът Анна Данкова, младежи от театралния департамент на НБУ и корпоративни партньори. Проектът предвижда разработване на 6 театрализирани версии на класически детски романи и..

публикувано на 13.06.24 в 12:25

Медицинските специалисти в детското здравеопазване в София отново остават без пари

С доклада за актуализирането на бюджета на Столичната община за тази година трябваше да бъде осигурено увеличение на заплатите на медицинските специалисти в детското здравеопазване. Актуализацията на бюджета обаче отпадна от днешното заседание на Столичния общински съвет. Въпреки че през март, след поредица от срещи с кмета Васил Терзиев и..

публикувано на 13.06.24 в 11:59

Надежда Бобчева: Отчуждаването на частните имоти в парковете е наш приоритет

Изработен е инвестиционен проект и са издадени всички разрешителни за подмяна на осветлението в парк "Заимов", каза пред Радио София зам.-кметът по екология на Столичната община Надежда Бобчева. „Истината е, че осветлението в парк „Заимов“ не е в добро състояние. Ние, на практика, сме готови. Подготвена е цялата документация за обществената..

публикувано на 13.06.24 в 10:31

Има издадено разрешение за подмяна на осветлението в парк "Заимов", средства все още - не

Има издадено разрешение за подмяна на осветлението в столичния парк "Заимов", каза пред Радио София кметът на район "Оборище" Георги Кузмов. Той припомни, че районната администрация не отговаря за парковете, това е задължение на Дирекция "Зелени системи" на Столичната община. "Това, което липсва, е половината от бюджета това нещо да се..

публикувано на 13.06.24 в 09:38

Състоянието на парковете в район "Оборище"

Вандализъм в парковете в район „Оборище“, повредени съоръжения на детските площадки и липса на кът за игра на децата в една от емблемите на района - паркът на Военната академия. Това забеляза репортерът Ана Попова в разходката си до централния столичен район. Подобно е положението и в друг от големите паркове в „Оборище“ – парк „Заимов“,..

публикувано на 13.06.24 в 08:39