Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Приложение помага за оползотворяването на храна

Снимка: Радио София

"Foodobox", е безплатно приложение, чрез което хранителни обекти като ресторанти, пекарни и супермаркети, могат да продават храна със скоро изтичащ срок на годност, с намаление, вместо да я изхвърлят. Крайните потребители я спасяват като я резервират през приложението и я вземат на място от обекта, а към мрежата от партньори до този момент са се включили над 130 заведения в 6 града.

По темата пред Радио София говориха Джейн Димитрова и Велин Керков, основатели на стартъп "FoodObox". Живяла в Италия, Димитрова сподели, че в Западна Европа подобен тип апликации са много разпространени и тя е взаимствала идеята оттам.

"Аз, като потребител откривам нови заведения и те обикновено са близо до мен в квартала. След това, ако ми харесат ще повторя, и като нормален клиент", каза Димитрова и добави, че по този начин освен, че храната не се изхвърля се пестят пари.

Тя сподели, че след като потребителят свали апликацията и види картата с обекти, които предлагат "храна за спасяване" той си резервира кутията, след което трябва да отиде на място малко преди да затвори заведението, и да я вземе. Отстъпките са между 40-50 до 100%.

Димитрова каза, че освен ресторанти, пекарни, сладкарници, също така са се присъединили и производители на храна.

"Много често имат цели партиди с изтичащ срок, ние сме се погрижили, като имаме склад в центъра на София, в който те носят храна и ние я продаваме оттам с удобна локация за вземане", допълни тя.

По думите на Велин Керков, по този начин производителите на храна спестяват пари от бракуването на стоките, както и от транспортирането им, и същевременно печелят клиенти. Димитрова каза, че до момента приложението има около 10 хиляди потребители, като са предимно млади хора и майки с деца готови да опитат нещо ново за нашия пазар.

"Има хора, които са нуждаещи се и не могат да си позволят тази храна. Именно те купуват най-вече кутиите, които са със 100% отстъпка", допълни Димитрова. Също така отделно се правят дарителски кампании, като двамата са дарили храна с техни лични средства на бежанци от Украйна.

Отделно Димитрова и Керков споделиха, че организират събития, на които приготвят храна с отпадъчни продукти, като например обелки от банани.

"Такива рецепти предвиждаме за нашата поредица от събития "Храната, която не би изхвърлил"", поясни Димитрова. Тя каза още, че следващото събитие ще се проведе във Варна, където ще бъдат събрани на едно място устойчиви варненски стартъпи, които произвеждат продукти и стоки от рециклирани материали.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предимно слънчево, с температура в София около 4°

Днес ще бъде предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност над Западна България. Преди обяд над източните райони облачността все още ще е значителна, но и там след обяд ще се разкъса и намалее до предимно слънчево, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималните..

публикувано на 10.02.25 в 07:35

През фестивала оглеждаме живота си

Христо Христозов за някои акценти в Master of Art: "Фестивалът вече десета година показва филми, които не са масови. Но има общност от хора, ценители на това, което показваме. Тя не е малка, но филмите, които показваме, почти не се разпространяват. През фестивала оглеждаме живота си. Гледайки филмите, през разказа за твореца, се учим да живеем..

публикувано на 09.02.25 в 11:56
Ангелина Владикова и Силвия Трифонова

Толерантността се възпитава

Ангелина Владикова и Силвия Трифонова от сдружение Bridges ни запознават с Концерта на толерантността под егидата на Австрийското посолство, което от миналата година е партньор на събитието: "Сдружението е създадено преди 16 години - то е платформа за диалог между различните религии и култури. Всяка първа седмица на февруари, от 2011 е седмица за..

публикувано на 09.02.25 в 10:51

Нещо се случва, но не е наяве и в диалог с местните общности

Мая Цанева за рубриката "С деца на открито" на БНР и Сдружение "Безопасни детски площадки" ни запознава с ръководството , което СО са разпространили за да се превърнат училищните дворове в зелено споделено пространство: "Приветстваме тази нова програма, стартираща с обновяването на два училищни двора. Нямаме информация за архитектите, урбанистите,..

публикувано на 09.02.25 в 09:51

Художникът трябва да умее да беседва с природата

Лаврен Петров за изложбата на Здравко Александров : "От години сме приели мисията да представяме неговото творчество. Твърде малко бе времето за първата национална изложба миналата година и сега представяме 24 негови произведения в новия ни салон. Половината от тях не бяха показвани на националната изложба. Здравко Александров е оценен рано. Той е..

публикувано на 09.02.25 в 09:27

Историята оживява - Боян Трайков, предаване първо

Разговорите са с Еди Емирян - един от стожерите на "Хоризонт" и с Милен Димитров - редактор в Дирекция “Дигитални програми”, направление “Интернет портал” на Българското национално радио. Също така Милен работи към Златния фонд на Радиото. И, разбира се, по-младите от нас го познаваме, като постоянен лектор в БНР Академията, създадена с методическа и..

публикувано на 08.02.25 в 16:00

Софийски разкази - квартал Лозенец, част 1

Курубаглар, Лозеница, Лозенец - трансформациите в името са не по-малки от трансформациите на мястото: В първата част се срещаме с "оазиса в степната равнина" по разказ на Вазов от края на 19 век. Защо е била пренебрегната и кога се правят първите стъпки за "охубявяването" ѝ?  Слушаме и спомени на Иван Венедиков за държавната и общинска политика,..

публикувано на 08.02.25 в 15:00