Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със „Звукът на тишината“ ротарианци интегрират хора с увреден слух

За още един проект, концерт и изложба разказва Борислав Къдреков

Борислав Къдреков в студиото на Радио София

Ротариански клубове в София реализират работят по два проекта, насочени към хората с увреден слух.

Единият - „Звукът на тишината“, цели децата и младежите с увреден слух в България да се докоснат до света на музиката - чрез организиране на концерти, запознаване с различни музикални инструменти, срещи с известни музиканти, жестов превод на песни, чрез различни инициативи и информационни кампании.

С втория проект - „Чуй ме с жест“, ще бъде популяризиран българският жестов език.

„Винаги се стараем да бъдем полезни за обществото. Сред нашите членове има лекари, музиканти, други специалисти“, отбеляза ротарианецът Борислав Къдреков в студиото на Радио София.

Той съобщи за предстоящ благотворителен концерт, на който ще има жестомимичен превод на песните, а сред участниците ще има и глухи деца.

„Дори само да почувстват атмосферата на концерта – това вече е интегриране на тези дечица“, каза още Къдреков.

Зад инициативите стоят и работят членовете на „Ротари клуб София 1933“, „Ротаракт клуб София“ и „Ротаракт Клуб София интернационал“.

По повод 90-ата годишнина от създаването на първия Ротари клуб в България през 1933 г. и 30-годишнина от възстановяването на ротарианското движение в България през 1992 г. от 14 април на изложбени пана пред Народния театър ще бъде разказана част от историята и дейността на организацията у нас.

Чуйте целия разговор с Борислав Къдреков.

  • Загубата на слуха при деца и възрастни в световен мащаб е сериозен проблем със социална значимост. Около 470 милиона души (6,12%) от населението на планетата, страдат от т.нар. инвалидизираща загуба на слуха. От тях 34 милиона са деца. В допълнение на това, повече от 100 милиона млади хора на възраст между 12 и 35 години се оценяват с повишен риск от развитие на загуба на слуха поради опасното използване на лични аудио устройства и излагане на вредни нива на звука.

  • Музиката играе много важна роля в човешкото общество, култура и комуникация. Има редица изследвания за това, как музиката развива уменията у хората , подобрява комуникацията, артикулацията и разбирането на речта, подпомага развитието на фината моторика, разширява мирогледа, стимулира творчеството, както въздейства на социалното и емоционално развитие.

  • Киното: Преди дни американският филм „КОДА-дете на глухи родители“ спечели престижната награда „Оскар“ за най-добър филм, а глухия актьор Трой Коцур спечели наградата за поддържаща роля. По вълнуващ начин филмът разказва историята на едно глухонямо семейство и чуващата им дъщеря, като по този начин обръща внимание и поставя на дневен ред пред световната общественост проблемите на хората в неравностойно положение в обществото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард 2044" - първото делово събитие у нас с елементи на шоу

В "Интер експо център" в София днес се проведе първото делово събитие у нас с елементи на шоу. "Булевард 2044" е иновативен формат от футуристичната поредица "Преди утрешния ден", в който лидери от различни сфери разгръщат вижданията си за тяхното развитие с 20-годишна перспектива. Сред темите на “Булевард 2044” днес бяха "Краят на бъдещото" в..

публикувано на 27.06.24 в 17:12

България генерира 100 000 тона текстилен отпадък годишно

Всички държави-членки на Европейския съюз трябва да въведат задължително разделно събиране на текстилен отпадък от 1 януари 2025 г. За всеки текстилен продукт, който се предлага на пазара, предстои да бъде въведена и еко такса. През последните години се наблюдава увеличаване на потреблението на текстилни артикули и производство на не толкова..

публикувано на 27.06.24 в 15:52
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Искане на оставки и напрежение на днешното заседание на Столичния общински съвет

Искане на оставки, напрежение по теми, които са във фокуса на общественото внимание вече няколко седмици и дори месеци - така премина днешното заседание на Столичния общински съвет. Благовест Георгиев, бившият общински съветник от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София"), сега независим, излезе с официална..

публикувано на 27.06.24 в 14:56

"Таекуондо Турбо Тийм" се готвят за световното

Преди няколко дни състезатели от клуб "Таекуондо Турбо Тийм" завоюваха бронзов медал и оставиха отлични впечатления на Европейското клубно първенство по таекуондо при юношите. Подробности в предаването "Радиокафе" разказаха треньорът Йордан Господинов и състезателите: Мартин Симеонов - бронзов медалист до 59 кг., Красимир Лилов, завършил на 5-о..

публикувано на 27.06.24 в 14:39
Борис Бонев

Група в СОС иска нови шефове на 6 общински дружества

Общински съветници предложиха конкурси за избор на нови управителни органи на общинските дружества "Топлофикация София ЕАД", Центъра за градска мобилност, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест" . Съветникът Бойко Димитров от групата ПП-ДБ-Спаси София обясни, че в изготвените доклади е разписана..

публикувано на 27.06.24 в 13:16

Екологията представена чрез театъра

Театралните ателиета, посветени на премиерния това лято спектакъл "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?" ще дадат възможност на участниците да навлязат в творческия процес на изграждане на театралната игра "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?", интегрираща в себе си две утвърдени европейски практики. Авторите на спектакъла са Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански. Те ще поканят..

публикувано на 27.06.24 в 12:43

Клуб "Доброносци" - създаден от младежи за младежи

Фондация "За Нашите Деца" дава старт на клуб за младежки активизъм и доброволчество. Клуб "Доброносци" е нов път за развитие на организацията, който води до разширение на дейността и включване на съвсем нови групи от обществото. В него ще участват младежи на възраст от 13 до 19 години от цялата страна, които чрез различни дейности ще подкрепят..

публикувано на 27.06.24 в 12:35