Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На съдебната система ѝ липсва доверието в нея

проф.Таня Йосифова
Снимка: БНР

За предизвикателствата пред младите учени, успехите и неволите. Един от най-младите професори в България, проф.Таня Йосифова  е новият председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара:

"Напълно удовлетворена съм. Дългогодишен арбитър съм в този съд. Това е съчетание на преподавателската и на практическата ми дейност.

Любовта ми към преподаването е семейна черта, като студентка бях сигурна какво поприще искам да избера. Винаги ми е било приятно, това е удовлетворението на всеки преподавател. Защитих докторантурата си малко преди да навърша 30. Тогава беше много по-трудно.

Предизвикателствата пред един млад учен са много - докторантът трябва да чувства подкрепата на научния си ръководител и катедрата си. Достъпът до много информация също прави ролята на научния ръководител много голяма. Докторантите трябва да разширяват кръгозора си със специализации в чужбина.

Днешните студенти са изключително будни, изключително бързо влизат в теорията и в практиката. Мислят бързо, използват новите технологии. Има и амбициозни, и други, със своите качества, на които да разчитат. Оценявам различността и търся силата на всеки от тях.

Арбитражният съд при Българска стопанска камара решава извънсъдебно спорове, той е основан на доброволното начало. Арбитражното производство е по-бързо, по-достъпно, идеята ми е да включим и съвременните технологии, които дадоха добри резултати по време на пандемията.

Основното, което липсва на съдебната система е доверието в нея. Това трябва да се промени, изискват се усилия на много фронтове. Реформа в законодателството, нетолериране от общността на корупционните практики, по-голям контрол върху работата на магистратите.

Цената на успеха е много усилия, безсънни нощи, липса на време за семейството. Трябва да намерим баланса!"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова всеки, който желае да донесе нова, или добре запазена книга и да си избере съответно друго заглавие...

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните  температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45