Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат ли затворени фермите за ценни кожи в ЕС

Снимка: bas.bg

На 18 май 2022 г. стартира Европейска гражданска инициатива “Европа без ценни кожи”, която ще продължи близо година. Повече подробности за инициативата пред Радио София разказа Тихомир Димитров, ръководител програми от Фондация „Четири лапи“. По думите му, целта на Фондация „Четири лапи“ и други неправителствени организации е да бъдат събрани повече от 1 млн. подписа, защото това е единственият инструмент, който позволява на европейските граждани пряко да поставят задачи на ЕК и, чрез който ЕК има задължението да създаде работни предложения към ЕП и страните членки, които ако се приемат се превръщат в закон.

Той каза, че към момента събраните подписи са 10 хил. а големи държави с традиции в модата, като Италия и Франция са забранили производството на ценни кожи. Според Димитров, социологически проучвания показват, че сред българските граждани има нагласи да не се употребяват ценни кожи в модните артикули.

Хората могат да се включат в инициативата, като подпишат петицията, като отворят сайта на Фондация „Четири лапи“, който пренасочва към сайта на Европейската комисия.

Друга инициатива на фондацията е свързана с това да се ограничи незаконната търговия на кучета. По думите на Димитров, обемът на онлайн търговията с малки кученца в ЕС е на стойност 1.5 млрд. евро годишно, като в голямата си част тази търговия е в сивия сектор, но и поставя много проблеми от които страдат самите животни.

“Хората импулсивно купуват нещо от напълно незаконен развъдчик, после кученцето се разболява или в най-лошия случай не дай Боже умира, има трагедия в семейството, а продавачът го няма никакъв. И ние искаме всъщност да прокараме малко светлина в тази ситуация и да направим малко по-прозрачна търговията, като помогнем на всички участници в процеса, и на развъдчиците да бъдат по-хуманни към животните, и да спазват повече правилата, които местното законодателство налага”, каза Димитров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024 г. (събота) ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени са близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с фестивал,..

публикувано на 26.06.24 в 15:47

София е домакин на 13-ото издание на Балканския винен фестивал

От 27 до 29 юни, София се превръща в Балканска столица на виното. 13-ото издание на Балканския винен фестивал ще посрещне гости в специално изграденото винено градче пред Националния дворец на културата. Посетителите ще имат възможност да дегустират хиляди вина от Балканския регион, включително наградените по време на престижния винен..

публикувано на 26.06.24 в 15:25

Пътешествие през смеха към чувствата в комедията "Ако извикаш нощем с всичка сила"

Димитър Коцев - Шошо е режисьор на комедийната театрална постановка "Ако извикаш нощем с всичка сила". Пиесата е с участието на Александра Сърчаджиева и Петър Антонов по текст на Яна Борисова, а музиката е на Милен Кукошаров. Сценографията и костюмите са дело на Елис Вели. Премиерата на представлението ще бъде на 1 юли 2024 г. на Открита..

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Силата на жените в новата изложба на Елина Кешишева - “Контакт”

На 1 юли, в централната софийска галерия ONE ще бъде открита изложбата “Контакт”, посветена на Жените Survivors. Автор е изтъкнатата фотографка Елина Кешишева, която представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе..

публикувано на 26.06.24 в 13:55

България е включена в световното юбилейно турне на "Огънят на Анадола"

Едно от атрактивните арт събития, които ще завладеят откритите летни сцени у нас в първите дни на август, е спектакълът “Огънят на Анадола“. Артистите от трупата на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган ще проведат в страната ни серия от спектакли с най-дълго играното шоу в света, което навършва 25 години. Световните медии..

публикувано на 26.06.24 в 13:13

Втори форум за кирилицата връща авторитета на българистиката по света

Над 30 учени от 12 европейски държави пристигат в София за участие в Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Той ще се открие в НДК на 27 юни по инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Националната научна програма "За развитие и..

публикувано на 26.06.24 в 12:55
Автор: Мартина Вачева

Петима млади български художници представят общата изложба "Срам и вина“

Петима млади български художници се събират за обща изложба в галерия "Васка Емануилова". "Срам и вина“ може да бъде видяна от 25.06 до 6.09.24 г. В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев, Мартина Вачева, Невена Екимова и Радостин Седевчев. Творбите на младите артисти разкриват какво предизвиква у тях чувство за срам и усещане за вина...

публикувано на 26.06.24 в 12:28