Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майстора и Родно изкуство" запознава децата с Владимир Димитров – Майстора

Снимка: НХГ

Oт 11.00 до 12.30 часа днес (2 август 2022 г.), Националната художествена галерия организира ателие за деца от 6 до 12 години – "Майстора и Родно изкуство“.

Поводът е 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. В НХГ са изложени и две експозиции, посветени на годишнината.

„Това е първото от поредицата образователни ателиета към двете изложби, посветени на 140-годишнина от рождението на Владимир Димитров – Майстора. Ще разгледаме творчеството на един от най-обичаните български художници, заедно с това на съвременници и съмишленици от кръга на движението за Родно изкуство. Това е едно от най-мощните движения в българската култура от първата половина на 20 век, в основата, на което безспорно е творчеството и личността на Владимир Димитров – Майстора“, каза в предаването „Радиокафе“ Яна Батанова.

Малките любители на изкуството ще научат повече за живота на Владимир Димитров – Майстора и ще имат възможност да рисуват.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

90 на сто от хората гласуват с хартиени бюлетини

Когато машините бяха нещо ново в изборния ден, много хора от любопитство пробваха. Днес обаче 90 на сто гласуват с бюлетини. Това съобщи пред БНР-Радио София Ралица Костова – председател на 26-а СИК в 15-о средно училище в столичния квартал „Надежда 2“ Изборите там текат нормално, без проблеми. До 10 часа са гласували около 50 души -..

публикувано на 09.06.24 в 10:56

"Галъп": 4 % е избирателната активност към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2 април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %.  Малко по-висока е активността за европейските избори. Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп..

публикувано на 09.06.24 в 09:49

С шофьорска книжка не може да се гласува

В 120-о училище в Лозенец има 8 секции за 23 МИР, предаде репортер на БНР-Радио София. В 7-а секция за членове на Европейския имат право да гласуват 643-ма избиратели, а за Народното събрание – 651. Засега само една пета от гласувалите са предпочели хартиена бюлетина. Обикновено активността по време на избори в този район е над..

публикувано на 09.06.24 в 09:45
Първан Симеонов

Екзитполът е още една гаранция за достоверността на отчитането на вота

Партньор на БНР в отразяването на изборите 2 в 1 е агенция "Галъп интернешънъл болкан" . Директорът ѝ Първан Симеонов отбеляза пред БНР: "Както и в други изборни дни, "Галъп интернешънъл болкан" ще предоставя през целия ден информация за активността и структурата на вота и за двата типа избори. Това, което ние представяме през целия ден,..

публикувано на 09.06.24 в 07:25
Зала

Изборните протоколи на 3 МИР ще се предават на 2 места в София

В края на изборния ден в София протоколите и изборните книжа ще се предават на две места. В "Арена - София" - за 23-ти и 25-и многомандатни избирателни райони и в "Асикс - Арена" - за 24-ти многомандатен избирателен район. Заради гласуването за Европейски и за Български парламент очакването е процесът по предаване на протоколите да забави..

публикувано на 09.06.24 в 07:21

Изборите за национален и за европейски парламент започнаха в цяла България

Днес България отново гласува. Този път за национален и за европейски парламент. Гласуването отново ще е с машини и с хартиени бюлетини , като номерата на партиите са еднакви и за двата вида избори. Изборният ден започна в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. Ако пред секциите има още желаещи, те ще могат да гласуват, но не по-късно от 21.00 часа...

публикувано на 09.06.24 в 07:06

Историята оживява - професор Иван Дуйчев - хроника първа

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

публикувано на 08.06.24 в 16:00