Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация организира изложение за кандидат-студенти "Уча в чужбина"

както и трудова борса за безработни български жени и украински бежанци

Снимка: Радио София

В навечерието на учебната година фондация "Дарби" и "Зонта интернешънъл" организират изложение за кандидат-студенти "Уча в чужбина". Тази година то ще протече със срещи във Варна и София. Ще бъде проведена и Трудова борса за безработни български жени и украински бежанци. Бистра Илиева, директор на Ареа 05 Дистрикт и Зонта интернешънъл, както и управител на фондация "Дарби"  разказа повече подробности в ефира на Радио София.

Дейностите на фондация "Дарби" са свързани с информационни кампании като предстоящото образователно изложение. Илиева сподели, че за тези, които не могат да присъстват има онлайн сесия. И двете събития ще се проведат от 11:00 ч. до 17:00 ч., като паралелно ще протичат семинари, както и лични срещи с консултанти и представители на университети. Датата за София е 17 септември, а за Варна – 25 септември 2022 г.


По думите й, в момента хитова дестинация е Испания, като тази година много млади хора са заминали. "Има и програми на английски, има и комбинация от испански и английски, така че можем да им бъдем полезни. Тук ще бъде и Европейския университет, който ние представляваме в Барселона и ще могат да се запознаят и с него", отбеляза Илиева.

Тя сподели, че е много важно кандидат-студентите да знаят към коя област да се насочат, за да бъдат успешни при бъдещата си реализация като специалисти. Поради това от фондацията са разработили кариерни тестове, които вече 15 г. се използват от младежите. Регистрацията за изложението, както и входът са свободни, а всеки желаещ ще може да разговаря с различни консултанти. "Ние ще им покажем как да си направят портфолио, като съответно имаме подготовка и за това. Също и за езиковата компетентност, която е много важна, къде могат да я направят, ако нямат вече сертификат и най-вече кариерната ориентация, която те трябва да си направят, за да знаят какво да учат", добави Илиева.

Тя подчерта, че се извършват и финансови консултации с родителите, и че понякога се комбинира обучение в България и чужбина. Относно реализацията на безработните украински бежанци и млади жени на трудовия пазар, по статистически данни през април 2022 г. в бюрата по труда у нас са се регистрирали нови 18647 безработни лица. На 13.09 2022 г. отваря врати трудова борса, организирана от "Зонта Клуб София", който е част от по-мащабен проект.

"Ние получихме около 30 хил. евро за да подкрепим украинските бежанци в България и всеки един клуб правеше своите самостоятелни проекти. Така, че това е част от този проект", посочи Илиева и допълни, че освен посрещане, настаняване и изхранване на бежанците, други от клубовете са работили със съответните домове за настаняване, трети са провеждали обучения по български език, а "Зонта Клуб София" организират тази трудова борса. Тя призова всички бежанци да посетят борсата и да се запознаят с работодателите. За момента най-високо е търсенето от IT компании, хотелиери, търговски вериги и предприятия.

Илиева подчерта, че борсата се провежда в рамките на един ден и ако някой от регистрираните не успее да дойде, неговите данни ще бъдат предоставени на работодателите, както и обратното. Информация може да бъде намерена на фейсбук страницата на "Зонта Клуб София".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30

Ранни комари

Столичани се оплакват от нашествие на комари дори и в светлата част на деня. Правени ли са обработки с препарати в близките седмици и не са ли закъснели мерките, които предприемат от СО с пръскането, което ще правят на 17-и, в понеделник? От кои столични райони ще започне работата на служителите от общината и само градинките и парковете ли ще бъдат..

публикувано на 15.06.24 в 10:58
Елена Джокович (вляво) и Станимира Мандова

Кауза - да споделяш

Инициативата за изучаване на Балкански езици , от която Американски съвет – клон България е част, търси приемно семейство за американски студент – интервю с Елена Джокович, представител на Американския съвет и Станимира Мандова, която е споделила дома си с един от студентите: "България участва от 2016 в "Yes Abroad". Основна част е приемното..

публикувано на 15.06.24 в 10:39

Всички сме минали през тези площадки и те ни свързват

Доброволческа инициатива за облагородяване на детски площадки – „ Бъди общественополезен “ тази събота от 9:30ч. ще направи първата си съвместна детска площадка в емблематичния парк в жк Младост 2 – “Парк 100 Години София”, където заедно с доброволци ще реновират няколко редки катерушки и люлки – интервю с Евлоги Вацев: "В горната част на парка сме,..

публикувано на 15.06.24 в 09:47
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Метеорологичните аномалии. Доброволчеството при бедствия и аварии. Военна  подготовка на младите..

публикувано на 14.06.24 в 20:20