Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от приемането на арменските бежанци в България, представени в изложбата „Памет“

Снимка: РИМ - София

Тази вечер (4 октомври 2022 г.), от 18.00 часа, в Регионалния исторически музей – София се открива изложбата „Памет“ – 100 години от приемането на арменските бежанци от българската държава. Инициативата е под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в Република България Н. Пр. Армен Едигарян.

Изложбата е уникална и отвежда към началото на ХХ в., когато няколко вълни от арменски бежанци последователно пристигат в България, каза в предаването „Радиокафе“ кураторът Кателина Павлова.

„Това не са просто идентифицирани движими културни ценности, това са вещи – фотографии, книги, документи, църковна утвар, собственост съответно на семейство от арменската общност в София, на издателството на вестник „Ереван“ и на музея на арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив. Тези вещи не са обикновени, те са реликви“, добави Павлова.

Тя добави, че всички експонати са придружени от истории, представящи техните собственици. Освен преносители на данни за материалната култура, те пазят и емоциите от преживяното.

Изложбата „Памет“ е посветена на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република Армения и Република България. Тя може да бъде видяна до 30 ноември 2022 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артисти демонстрират цирковата революция в "Топлоцентрала"

"Оркестърът на жонгльорите"  е представление на испанска компания от Галисия, в което шестима артисти, създават шеги с жонгльорство. Техен партньор ще бъдат 25-те музиканти от Софийския духов оркестър. Във фестивала ще могат да се видят още около 20 представления на различни трупи и артисти, танцьори, въздушна акробатика, както и изложба на..

публикувано на 01.10.24 в 12:35

Пианистът Иван Янъков издаде нов албум

Пианист и диригент, Иван Янъков изнася концерти в над 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Българинът е свирил като солист в редица  оркестри и има изяви в множество големи зали. През 2001-ва година, като победител на конкурса Artists International Series, е спонсориран за самостоятелен дебют в рециталната зала на световноизвестната..

публикувано на 01.10.24 в 11:57

Влизат в сила новите цени на природния газ

От днес влизат в сила новите цени на природния газ. В ранния следобед Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена. Очаква се тя да е с около 3 процента по-висока от сегашната.

публикувано на 01.10.24 в 11:44
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми в СУ

На 1 октомври започва академичната нова учебна година в най-старото висше учебно заведение в страната Софийският университет “Св. Климент Охридски”. “Всички висши училища, включително и Софийският университет, се опитват да следват новите тенденции. Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми, които са насочени към бурното..

публикувано на 01.10.24 в 09:11

Православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври в православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). По време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги..

публикувано на 01.10.24 в 09:02

БНБ свали с малко основния лихвен процент до 3,43%

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 % от 1 октомври, съобщават от БНБ. Основният лихвен процент е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто, колкото и през май. В периода от януари до април показателят..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Октомври започва със слънчево и ветровито време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и там на отделни места може да превали дъжд, съобщават от НИМХ. Ще остане ветровито. В Североизточна България ще духа и временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и..

публикувано на 01.10.24 в 07:15