Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стараем се да не правим Дисниленд

2
Никополис ад Иструм
Снимка: архив

В деня на Античната култура, първият ни гост е Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей - Велико Търново, който ни развежда из Никополис ад Иструм, най-добре проученият у нас римски град:

"Вече 40 години работя на този обект. Няма друго селище, нито по-ранно, нито по-съсно, което да е нарушило останките от античността. Посетителите ни се връщат 18 века назад. Основан е през Втори век, решили сме, че датата на основаването му е 18 септември. Ориентировката при полагането на основния камък е по слънцето. Това се случва на две дати, но сме избрали 18 септември, когато е роден император Траян.

През средните векове градът е бил забравен и чак Феликс Каниц успява да намери надпис на камък, който установява мястото му. Градът е сред плодородните земи на р.Росица, където е било възможно да се събират данъци. Стратегическото му значение също не е било малко. До IV в е бил много добре благоустроен, имало е монетарница, негови монети са намирани и в Африка, и в Западната Римска империя.

Днес нещата не са като преди 30-40 години, когато имахме финансиране. От 1985 имахме три съвместни проекта с Британската академия. Темповете сега спаднаха, но се стараем да не се прекъсва процеса. Допроучва се последното ъгълче във форумния комплекс - документираме и се стараем да експонираме и малкото, което можем да извадим от земята.

Интересна е мерителната маса с гладиаторски мотиви. Борбите на гладиаторите са били по-скоро шоу. Имало е и много религиозни култове. 

Отворени сме от 9 до 16, ако ноември е с добри условия, продължаваме, ако не - затваряме го до 1 април. В Музея преди КОВИД приемахме до 500 хиляди посетители годишно, сега доближаваме тази цифра."

Следващият ни гост е Методи Бисерков, директор на Регионалния исторически музей Петрич, който ни води из Хераклея Синтика:

"Първите археологически разкопки започват в 1959, те са кратки и не дават отговор кой е античния град. Едва през 2002 след откриването на един каменен надпис стана ясно, че това е Хераклея Синтика. От 2007 насам работи екип от Националния археологически музей, начело с д-р Вагалински. Запазени са и структури от елинистическата епоха - от IV век пр.Хр. до V в. сл.Хр. Гражданската базилика е единствената запазена в този си вид в България. Запазени са и обществени сгради, форумът - впечатляващо съоръжение, по-голям от сегашния пплощад в гр.Петрич.

Автентичният вид отличава Хераклея Синтика, може да се види така, както е преди 2000 години. Ние сме в един комплекс в Рупите с минералния извор и храма на Ванга. Отворено е през светлата част на деня, всички дни на седмицата."

Доц.д-р. Людмил Вагалински от НАИМ, ръководител на разкопките добавя важни щрихи:

"На кръстопътно място сме. Шанс е, че този град е на териоторията на България. Той е изграден в една тракийска среда. Градът се споменава в древните извори. Започнахме проучването в 2007. Община Петрич бе спечелила проект за трансгранично сътрудничество. Има силен интерес и предстои да се консервира. Музеят в Петрич е в нова сграда и трябва да се види. Там са най-добрите находки от Хераклея Синтика. На терен също е интересно, запазени са стените на Съдебната палата, 4-4,5 м високи. Самият площад е с портици и паднали капители, добре са съхранени. 

Стараем се да не правим Дисниленд, няма бутафорни доизграждания, не бива да подценяваме хората. Работим въпреки постоянния бич на иманярството. Правим силна реклама с платформата ни за археология.

Хераклея се развива успешно за дълъг период от време до разрушаването му от двете силни земетресения. Тесалоника е основан малко по-късно от Хераклея. Хераклея се адаптира бързо към новата римска власт и става притегателен център за много хора. Има много добра икономическа среда. В него са живели хора от Картаген (дн.Тунис) и Милет (дн.Турция). Хераклейци са се ползвали със специални привилегии, от тях е имало членове на преторианската гвардия.

Пълководец на Адриан също се е подвизавал там. Мястото му е стратегическо, контролират се пътните артерии по Струма, свързващи Егейско море с Балканите. Разкопките на Акропола му са доста щадящи, но открихме, че групи население там са живяли още 100 години, преди да бъдат изтребени от хазарите.

В текст от Втори век се разбира, че населението е предало смисъла на името векове по-късно. Мисля, че "градът на македонските царе в България" е добър слоган за обекта." 


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51
Балканската диета есен

Балканската диета

Сезонната храна и Балканската диета с д-р Райна Стоянова: "Тя е много близка до Средиземноморската, която за поредна година е обявена за диета на годината. Няма вредна храна, има вредни количества. Най-важен е балансът и да се редуцират до минимум вредните навици." Още за съставките на Балканската диета и особеностите при прилагането ѝ - в звуковия..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Действията на всеки от нас имат значение

Годишни награди за биоразнообразие и Природа фест - Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" с подробностите: "Стартът на Феста е в 10:30. Продължава до 17:30, от 18 са Наградите. Успяхме за втора поредна година. Предвидили сме много забавления. Идеята е екологичните организации да се представят с характерните им дейности. Действията на всеки..

публикувано на 05.10.24 в 10:26

Създателки и съзидателки

Мария Алкалай за тура, посветен на жените в София, който Сдружение "Възможности без граници" предвижда тази неделя: "Колко паметника има в града, посветени на жени? Нито един, а има жени със сериозен принос в науката, образованието, но за тях не се говори. Отделяме време и внимание на историите на значими жени, които са променили жени. Няма да издам..

публикувано на 05.10.24 в 10:45