Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино-концерт почита паметта на композитора Димитър Ненов

Снимка: Fb/National Academy of Music

Димитър Ненов е един от най-големите български композитори, както и един от най-сложните и модерни за времето си. Той е ярка фигура в българския обществен живот в първата половина на ХХ век. Личността и творчеството на Димитър Ненов през последните две години са кауза за пианистката Венета Нейнска. Утре, 11 ноември 2022 г. от 19:00 ч. в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се състои кино-концерт, който е по повод 120-годишнината от неговото рождение.

Подробности за събитието в ефира на Радио София разказа Венета Нейнска. По думите й това е концерт, който е посветен на образователната кауза, която Димитър Ненов е следвал в своя живот. Той е подкрепял създаването на Консерваторията, като след това прави архитектурен проект, в който описва много детайлно дейностите в нея.

"Това е един концерт посветен на студентите и преподавателите там, това е мой подарък към тях в израз на благодарност. Въпреки, че не съм завършила образованието си в България, аз винаги съм се чувствала добре дошла в тази институция и смятам, че им го дължа. Концертът е отворен, със свободен вход за всички желаещи да го посетят", сподели Нейнска.

Освен музикална част ще има и прожекция на филм озаглавен "Изящество". Концертът ще започне с няколко въвеждащи произведения на Ференц Лист, които самият Димитър Ненов много е обичал да изпълнява, след което ще бъде показан филма и събитието ще завърши изцяло с произведения на композитора.

"Изящество" мисля, че пасва много добре не само заради това, че обединява двете професионални и естетични посоки, в които е работил, а за това, че го описва много точно като личност. Той е бил изключително елегантен, прецизен, обран, често се е обличал в бяло, а какво по-изящно от белия цвят", отбеляза Нейнска.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

8,5 млн. лева са необходими за първия етап за почистването на езерото в Панчарево

Все още няма отпуснати средства за почистването на езерото в Панчарево, каза пред Радио София кметът на района Евгения Алексиева. Необходими са 8,5 млн. лева за първия етап, добави тя и посочи, че са водени разговори с принципала на езерото – Министерството на земеделието. „Няма да се откажем, продължаваме и се надявам това нещо да се..

публикувано на 25.06.24 в 09:23

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията ва марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ и от Шесто средно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Дебатът е планиран за..

публикувано на 25.06.24 в 08:28

Слънчево, с температура в София около 31°

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места, главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между..

публикувано на 25.06.24 в 07:35
Доц. Александър Христов

"Форум", 24.06.24: Последствията от скъсаната политическа комуникация

През последните 2-3 години при честите избори, които се налага да правим, комуникационно сме в непрекъсната предизборна кампания. Политическите сили търсят начини да привлекат избиратели, но между политическите субекти диалог няма. Това смята доц. д-р Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател,..

публикувано на 24.06.24 в 19:21

Български партии са за повече жени в политиката, ама на практика не го показват

Българска платформа - Европейско женско лоби проучи нагласите на гласоподаватели и представители на политически партии към участието на жените в политиката преди изборите за Европейски и национален парламент през юни 2024 г. с онлайн анкета, насочена към представители на политически партии и на гражданското общество. Изводите от анкетата..

публикувано на 24.06.24 в 18:24

Как бизнесът (да) зачита човешките права?

Отговорността на бизнеса за зачитане на човешките права ще бъде във фокуса на първия по рода си форум в България, в който ще се срещнат на едно място представители на всички заинтересовани страни – изпълнителна и законодателна власт, институции, експерти, представители на бизнеса и НПО сектора, в търсене на общи решения за по-справедливо бъдеще...

публикувано на 24.06.24 в 16:51
Н Пр.Урсула Хофтер Дзуколи (вдясно) и Ива Михайлова от посолството на Малтийския орден

30 г. дипломатически отношения на България с Малтийския орден

През 2024-та Суверенния Малтийски орден отбелязва 30 години от установяването на дипломатически отношения с Република България. По този повод в София се организира Международна конференция  "Дипломация и хоспиталиерна мисия", която ще се проведе на 27 юни (четвъртък)  от 9:30 ч. в Аулата на Софийския университет "Св .Климент Охридски"...

публикувано на 24.06.24 в 16:36