Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-кметът на район "Подуяне" Петър Митев в колата на Радио София

Снимка: Радио София

В рубриката "Нашата кола във вашия квартал" тази седмица зам.-кметът на район "Подуяне" - Петър Митев обиколи кварталите "Левски", "Хаджи Димитър" и "Сухата река" воден от Божидар Янев.

Разговорът в "студиото на четири колела" засяга първо един от основните проблеми на района - паркирането

"За последните години са премахнати около 800 гаража, като имайте предвид, че на мястото на два премахнати гаража могат да паркират три или четири автомобила", казва по въпроса Петър Митов и добавя, че политиката на районната администрация е всички общински имоти да се превърщат или в зони за паркиране или в зони за озеленяване. Работи се и по "калните точки", които се ремонтират с паркинг елементи, под които пониква трева и това прави паркомястото "много по-облагородено".

В район "Подуяне" има доста детски градини и училища, прави впечатление на водещия Божидар Янев, но от проведената през седмицата анкета сред жителите става ясно, че местата отново не достигат. По техните думи в 24 СОУ "Пейо Яворов" има "деца-фантоми", които заемат бройките в класовете.

"Специално 24-о училище има много свободни места, така че специално там не би трябвало да има такъв проблем. Има завишен интерес към някои училища, но там със сигурност няма деца-фантоми", отвръща на въпроса зададен от слушателите зам.-кметът на район "Подуяне". И в тази тема той заявява, че на територията на района има 11 дестки градини, повечето в по две сгради, и 2 ясли. И въпреки това има около 300 чакащи за място деца. До края на месеца г-н Митев обещава да открият нов филиал на детска градина, който се помещава в бивш магазин, а до края на годината - разширение на детска градина, което ще приюти още четири групи.


Преминавайки по ул. "Резбарска" зам.-кметът заявява, че там не се предвижда скоро да се ремонтира. Причината е временната организация на движението, която е въведена заради изграждането на тунела на метрото под бул. "Владимир Вазов".

"В момента ремонтираме около 3000 кв.м. тротоарни настилки и са възложени още около 3000 за ремонт на пътно платно", казва Петър Митев и допълва, че за реконструкцията на пътното платно на ул. "Летоструй" в момента тече процедура по избор на изпълнител

Основен проблем в "Подуяне" е мръсният въздух. Особено по време на отоплителния сезон.

"Програмата, която се извършва от Столична община, е с цел намаляване на фините прахови частици и най-големия замърсител на въздуха - отоплението на твърдо гориво. Програмата е за подмяна на отоплителните уреди: от отоплителни уреди на твърдо гориво се минава на такива, които са по-екологични. Т.е. - заменяме печки и котли на дърва и въглища с котли на пелети и на газ, и климатици.", споделя Петър Митев.

Три са реките, които преминават през района - Перловска, Владайска и Слатинска

"Реките, в частта си в градска среда, са изцяло коригирани, което е един вид обезопасяване. В промишлената зона по-натам не са направени корекции", казва зам.-кметът Митев и добавя, че идеята за линеен парк е доста сложна за изпълнение и реализация.

Целият разговор на Божидар Янев със зам.-кмета на район "Подуяне" - Петър Митев чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Метеорологичните аномалии. Доброволчеството при бедствия и аварии. Военна  подготовка на младите..

публикувано на 14.06.24 в 20:20

Гените и биологията в Космоса

На 17 юни 2024 г. в иновационния форум "Джон Атанасов" на София Тех Парк ще се състои третото издание на Tech Park Talks тема на което ще бъде "Космосът - път за развитие на човечеството".  Поредицата има за цел да създаде платформа за диалог между професионалисти от различни индустрии, насърчавайки споделянето на знания и опит. Форматът е..

публикувано на 14.06.24 в 18:22

Архитектурният облик на столицата

Градската инфраструктура може да бъде едновременно мост и бариера , а привидно деполитизираният ѝ статут е в конфликт с потенциала ѝ да ограничава или насърчава икономическата мобилност на определени общности и места. Картографираният вот на местните избори в София (2023) се оказа разделен от жп линия, превръщайки инфраструктурното разделение в..

публикувано на 14.06.24 в 18:10
Жюстин Томс

Политиците и социалните мрежи

Как социалните мрежи могат да вкарат политическа формация в Парламента? Те са една нова политическа трибуна и арена на партиите и как те повлияха на изборите у нас и в Европа? Подробности разказа Жюстин Томс, преподавател, маркетолог, писател и експертът по онлайн медии. "Социалните мрежи дават едно много голямо предимство в сравнение с..

публикувано на 14.06.24 в 17:09

Вдъхновителят Явор Николов: Мисията ни е да променим света от България

Където и да сме по света, да бъдем свързани и да обсъдим  възможностите за развитие и живот тук в България е голямата цел на форума Bulgaria Wants You, който се провежда в Националния дворец на културата днес. Събеседник в предаването "Радиокафе" беше и Явор Николов от "Дронамикс" – една от успешните компании, която ни представя в България..

публикувано на 14.06.24 в 16:59
Володимир Зеленски и Джо Байдън

САЩ и Украйна с 10 годишно споразумение за военна помощ

Американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски сключиха 10 годишно споразумение, според което Вашингтон поема ангажимент да доставя на Киев военна помощ. Стъпката ще подсили Украйна при отбраната й във войната с Русия. Какви са подробностите от това споразумение? "Споразумението е рамка за дългосрочен..

публикувано на 14.06.24 в 15:59
Георги Петров, Даниел Ненчев и проф.Александър Кьосев.

Проф. Александър Кьосев за книгата "Вера и Далавера"

В рамките на форума "Bulgaria Wants You е разговорът с проф. Александър Кьосев – директор на Културния център на Софийския университет и преподавател на поколения млади хора, завършили специалност "Съвременност и култура". В разговора участва и стажант-репортерът Георги Петров. Поводът е "Вера и Далавера", сборник с есета и анализи, простотии..

публикувано на 14.06.24 в 15:09