Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сатирата играят на 3 сцени, шаржове от Доньо Донев посрещат зрителите до 15 декември

Снимка: Сатиричния театър

С експозиция от 36 шаржа на именити творци, с автор Доньо Донев, в Сатиричния театър "Алеко Константинов" се отбелязва 15 години откакто бащата на любимата анимация "Тримата глупаци" спря да рисува.

Заглавието е "Доньо Донев ни събира с усмивка" и точно това си казват посетителите, които до 15 декември могат да си припомнят образите на творци като Йордан Радичков, Рангел Вълчанов, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Константин Коцев, Павел Поппандов, Джоко Росич, Кирил Варийски, Крикор Азарян, Велко Кънев, Васил Попов, Борис Карадимчев и др.


"Експозицията е част от поредица събития, с които през последните 5 години се опитвам да запазя паметта и да дам пример на хората, които в България се занимават с духа, с духовното, че е изключително важно да знаеш и помниш откъде идваш, на какво можеш да стъпиш и къде отиваш - подчерта пред Радио София Калин Сърменов – директор на Сатирата. – Доньо Донев не е един от многото. Той е светла личност, той е емблема. Младите трябва да го познават. Обществото трябва да знае кои са примерите му, кои са идолите, които определят ценностите ни."


По думите на Сърменов изложбата задължително трябва да се посети от студенти в Художествената академия – това ще е урок за тях.


Директорът на Сатирата с гордост обясни, че неговият театър е първият в България, който е сертифициран по стандартите на ISO.

Той носи не само авторитет на институцията, но и възможност за кандидатстване по европроекти, дава предсказуемост за хората, които работят на това място.

Чуйте подробности в разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър на "А to jazZ" - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на Георги..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30