Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изкуственият интелект ще промени света на изкуството?

Снимка: Fb/Club Terminal 1
Как изкуственият интелект ще промени света на изкуството?
Задълбочен разговор с размисли по тази тема в предаването "Ритъмът на столицата" с двамата ни събеседници - Сергей Пунчев - дизайнер, собственик на арт студио за изкуство и музикантът Иван Шопов, продуцент, композитор, автор на редица проекти, сред които "Балкански" и "Тригайда".
Това, което ги събира е събитието "ARTificial", с което те ще влязат по-дълбоко в дебрите на тази тема. То е организирано от Ratio.

Вземайки предвид факта, че изкуството е една от най-хуманистичните идеи на човешкия дух, творчеството е еманация на човешкия разум, душа и разбирания. Възниква въпросът - възможно ли е изкуство създавано от компютър?
Новите технологии базирани на невронни мрежи вече творят във всички сфери и понякога удивително добре. Това поставя редица етични въпроси, като изкуство ли е изкуството създадено от компютър; кой е авторът тогава и кое е произведението, също и как може то да се оценява. В момента има страшно много етични проблеми след всичките средства които излязоха, уточняват организаторите.

"Това се очакваше и беше дискутирано от доста време. Все още този тип наука и тези инструменти не могат да влязат в естетическия смисъл на изкуството. Това което те правят е колажиране на различни нива, миксиране на различни картинки, съответно с някаква логика. Но естетиката се губи, затова художниците не бива да се притесняват, казва арт дизайнерът Сергей Пунчев.

По думите му това е един процес, който с напредването на компютърните технологии в множество процеси, които засега се правят от хората. "Някои от нас ще се приспособят, но други ще "загинат", смята той и дава пример как с напредването на Техническия прогрес, тъкачницата е отстъпила пред шевната машина.

Скептицизъм навремето е имало и с навлизането на електронната музика. Впоследствие се оказва,че тя е едно огромно поле за творчество. "Това е вечният въпрос - компютърът има ли душа? Всъщност при компютъра тя е нули и единици. Душата е в този, който го управлява", смята музикантът Иван Шопов. 

"Дори компютърът да избълва 200 прекрасни картинки, ти трябва да усетиш и да избереш коя са споделиш", допълва той. Логичният въпрос тогава е, кой се явява авторът на изображенията? (справка - инструментите на Midjourney).
"Аз като човек, който се занимава с изобразително изкуство, с ръката си рисувам, откакто се помня... За мен това е една добра възможност да използваме изкуствен интелект, за да правим изкуство и това не бива да ни плаши", смята дизайнерът Сергей Пунчев.
Как се определя цената на едно компютърно изображение?

"Има страшно много правила и казуси по отношение на това, какво е авторско право и докъде може да бъде изменено едно изображение. Реално се използват алгоритми, които се научават да копират даден артист или стил и тогава това е обект на авторско право. В момента има много спорове и дебати "За" и "против" по темата, но това предстои да се регулира", твърдят събеседниците.
Всичко зависи от начина, по който изображението се използва. Ако е в помощ за изграждане на други изображения - добре, но ако директно копираш, вече генерирани изображения, то те са обект на авторско право и това най-малкото не е етично", смята Пунчев.

"Изкуственият интелект в създаването на електронна музика е най-малкият проблем. Много продуценти се занимават със сходни на изкуствения интелект инструменти, включително и аз. Много от синтезаторите, които генерират звук, потребителят няма представа какво се случва в машината, за да издаде точно този звук. Той е просто инструмент. Аз ги използвам за да ме провокират, да ме пренасят в различни състояния и вече с вътрешния си усет и настройка, да определя дали това остава в композицията или не", казва музикантът Иван Шопов.

Ще можете да видите и научите много интересни неща свързани с темата за изкуствения интелект в изкуството, ако посетите събитието ARTificial, организирано от Ratio, на 16 декември от 19:00 часа.

Съвет отправен от Сергий Пунчев и Иван Шопов - Не се плашете от това, което предстои, а напротив, приемете го на драго сърце и се възползвайте от него.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в компанията на музикантите: Калин Жечев - пиано, Борис Таслев - бас, Борислав Бояджиев "Борче" -..

публикувано на 18.05.24 в 10:19