Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Война“ е една от думите, които белязаха 2022 г.

Снимка: Радио София

„Война“ е една от думите, които белязаха 2022 г. Това казаха в предаването „Ритъмът на столицата“ комуникационните експерти Любомир Аламанов и доц. д-р Александър Христов от Центъра за анализ и кризисни комуникации.

„Десетки хиляди загубени животи и стотици хиляди бежанци. Животът на милиони хора беше преобърнат. Ако трябва да кажем нещо с надежда за следващата година, силно се надявам, че диктаторът ще бъде озаптен и животът на хората ще се нормализира“, добави Любомир Аламанов.

„Мижав интерес“ е изразът, с който доц. д-р Александър Христов обобщи годината в България.

„Видяхме как политическото напрежение преминава в резистентност. Видяхме намаляващата избирателна активност, която според мен няма нищо фатално. При съставянето на правителство процесите са толкова пасивни, толкова откъснати от вниманието на хората, че няма накъде повече. Този мижав интерес беше разреждан и това са всички проблеми, свързани с благосъстоянието ни“, каза комуникационният експерт.

Той добави, че от комуникационна гледна точка, реалните проблеми се използват като оръжие в информационната война, която част от политиците водят.

„За мен го нямаше това лидерство, някой, който да излезе и да повтори донякъде тежките думи на Чърчил а именно „Да, тежки времена има пред нас, но заедно ще успеем. Всеки ще направи малко отстъпки, всеки ще поеме част от товара и заедно ще се преборим с тези тежки времена“, добави Любомир Аламанов.

Доц. д-р Александър Христов изрази надежда еврото да бъде прието и у нас, и допълни, че в България се наблюдава яростно съпротивление това се случи от страна на псевдо патриоти.

„Или по-скоро русофили. Това са същите хора, които провалиха конвенцията срещу домашното насилие, които провалиха стратегията за детето, които за малко да провалят новите технологии, под формата на 5G, които уплашиха хората да не се ваксинират и ние ударихме световни рекорди по ниво на смъртност в България. Сега абсолютно същите хора плашат как като се въведе еврото колко страшно ще стане“, каза доц. Христов.

Голяма част от малките, средните и големите компании у нас също се застъпват еврото да бъде прието, уточни Любомир Аламанов.

„Това е достатъчно силен индикатор за това какви ползи би имала икономиката и бизнеса, а в крайна сметка гражданите, от неговото приемане“, каза експертът.

По отношение на обща програма и действия от страна на сегашния парламент, доц. д-р Александър Христов обясни, че според него, евентуален консенсус ще се намери в следващия парламент.

От света на спортните събития, комуникационните експерти откроиха Световното първенство по футбол. Те изтъкнаха и технологичните постижения, които страната ни има и обясниха, че България „стои много добре на картата на технологичния свят“.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Откриха 4 пистолета близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичния квартал "Модерно предградие".  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни, а едно незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около 15..

публикувано на 05.07.24 в 11:56
Лина Никол и Боян

Лина Никол надгражда стила си в Англия, най-новият ѝ сингъл е "Woman"

Лина Никол от известно време се подвизава в Англия. За музикант като нея това е напълно правилен ход. Това не ѝ  пречи по никакъв начин да работи с музикалния продуцент Боян (Боян Ангелов). Последния нов сингъл Woman е доказателство за това и повод за разговора на Мартен Роберто. "От началото на годината Лина Никол пуска жестоки..

публикувано на 05.07.24 в 11:21