Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Минималното изхвърляне на храни трябва да стане модерно

Първата стъпка да не изхвърляме храна се прави в магазина - с разумно пазаруване
Снимка: архив

През 2020 г. в Европа са генерирани близо 57 млн. тона хранителни отпадъци (127 кг на човек), като свързаната с тях пазарна стойност се оценява на 130 млрд. евро.

55% от всички хранителни отпадъци са формирани от домакинствата.

Грубите оценки сочат, че в ЕС около 10% от храните, предоставяни на потребителите, може да се превърнат в отпадъци.

Това са данни от първото общоевропейско докладване за нивата на хранителни отпадъци.

Наскоро Европейската комисия покани в Брюксел представители от всички страни членки на Съюза на първия Европейски граждански панел. Събитието е част от новото поредица като последващи действия във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа.

Сред главните акценти на форума беше обсъждането на въпроса за намаляването на изхвърляните храни. Представителите на държавите представиха препоръки, които да бъдат включени в работата на Комисията по темата за хранителните отпадъци.

Сред поканените за дискусията в Брюксел бяха и българи на различна възраст от големи и малки населени места.

Факти:

  • 1 кг изхвърлена храна = 2.5 кг въглеродни емисии
  • На хранителните отпадъци се падат около 5% от емисиите на парникови газове в ЕС, свързани с общото потребление на храни в Съюза. Държавите членки се ангажират с целите на ООН за устойчиво развитие, които призовават за намаляване наполовина на глобалните хранителни отпадъци на глава от населението до 2030 г. на равнището на търговията на дребно и потребителите и намаляване на загубите на храни по веригата на доставки на храни.
  • До момента напредъкът не е достигнал мащаба и темпа, необходими за постигането на тази цел, отчитат от ЕК.

„Когато преди 2 години започнахме да говорим на тази тема, хората не можеха да повярват, че този проблем има толкова негативен ефект. Информираността наистина е много важна и ни кара да се замисляме, когато пазаруваме или си поръчваме храна в ресторанта“, каза пред Радио София Сиси Симеонова от платформата „Foody“.

Тя подчерта, че изхвърлянето на храна е сред топ 3 на замърсителите на околната среда, а се похабява ценен ресурс, който не места по планетата е дефицитен. И допълни, че вече е видима промяната в мисленето и стъпките на много хора и бизнеси и това вдъхва надежда да по-устойчиво потребление с минимални разхищения.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сбъднах детската си мечта

Красимир Недялков – известен дизайнер и изпълнител, организатор на наградите за мода, шоу и бизнес: "Наградите са на 10 октомври, винаги се опитвам да правя нещо различно. Ще имам ководещ робот. Интересът е огромен, но пространството е бутиково. Гостите са строго поканени. БНР също е сред номинираните. Работя с много голяма лекота, с желание, това..

публикувано на 28.09.25 в 11:49
Георги Михалков

Движим се като въжеиграч по недобре опънато въже

Георги Михалков – известен български режисьор и мениджър на Сити марк арт център е първият ни гост и същевременно домакин, тъй като изнесеното ни студио се намира именно там: "Спектакълът бе по инициатива на създателя на фестивала в Балабановата къща Мила Павлова. Това бе първият прочит на великолепния превод на проф.Шурбанов миналата година. На..

публикувано на 28.09.25 в 10:30

Софийски разкази - ул. “Хан Крум”

Тайните и любопитните истории на ул. “Хан Крум” започват с кооперация "Царъ Крумъ" от края на 20-те години на миналия век, част от софийския архитектурен модернизъм. Там са снимките на култовия филм "Топло", но парното им е пуснато чак 10 години по-късно. Малко по надолу е домът на учителя по български на княз Фердинанд, Добри Ганчев, чиято книга..

публикувано на 27.09.25 в 16:00

Историята оживява - Александър (Сашо) Божинов, копривщенският артист

Наричат го "последният бохем на Копривщица" или "Чичо Сашо" от радиоточката на Копривщица. Като художник рисува своите вдъхновителки и неземната хубост на родния град. Четката му е искрена. Подробности от близкия му приятел Дойчо Иванов, уредник в къщата-музей "Димчо Дебелянов". Но и от друг копривщенец, бивш уредник на същата къща-музей Славимир Генчев...

публикувано на 27.09.25 в 15:00
Боян Пенев и Багряна

Адресите на любовта - Дора Габе и Елисавета Багряна

Дора Габе и Елисавета Багряна – явни „врагини“ или тайни приятелки? Сложната конфигурация в любовните истории на Дора Габе и Елисавета Багряна е най-заплетеният многоъгълник в българския литературен живот. Според градските легенди двете поетеси споделят най-малко петима мъже, но сред тях безспорно изпъква проф. Боян Пенев...

публикувано на 27.09.25 в 14:00
Андрей Андров

"Дъга" надживя комунизма

Андрей Андров ни представя третия брой на антология "Дъга": "Мога да се похваля, че се усеща заздравяване на комикс-културата в България. Възродихме идеята на комикс-бистро, които се събираха веднъж на месец - рисуване на комикс, лафче. Заехме тази практика, има интерес от млади - от 20, 30, 40-годишни. Имаме разширен редакторски екип, който подреди..

публикувано на 27.09.25 в 11:25
Милен Хальов

Училището - веселата част от деня

Милен Хальов оставя настрана богатия си арсенал от фантастични герои и създава съвсем истинска и по детски забавна история, вдъхновена от неговия собствен опит като учител. Писателят със змейско въображение ни кани в класната стая на книга първа от новата си шеметна поредица –  "Комикс клас" : "Имах строг график, като издам една книга да имам..

публикувано на 27.09.25 в 10:30