През 2020 г. в Европа са генерирани близо 57 млн. тона хранителни отпадъци (127 кг на човек), като свързаната с тях пазарна стойност се оценява на 130 млрд. евро.
55% от всички хранителни отпадъци са формирани от домакинствата.
Грубите оценки сочат, че в ЕС около 10% от храните, предоставяни на потребителите, може да се превърнат в отпадъци.
Това са данни от първото общоевропейско докладване за нивата на хранителни отпадъци.
Наскоро Европейската комисия покани в Брюксел представители от всички страни членки на Съюза на първия Европейски граждански панел. Събитието е част от новото поредица като последващи действия във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа.
Сред главните акценти на форума беше обсъждането на въпроса за намаляването на изхвърляните храни. Представителите на държавите представиха препоръки, които да бъдат включени в работата на Комисията по темата за хранителните отпадъци.
Сред поканените за дискусията в Брюксел бяха и българи на различна възраст от големи и малки населени места.
Факти:
„Когато преди 2 години започнахме да говорим на тази тема, хората не можеха да повярват, че този проблем има толкова негативен ефект. Информираността наистина е много важна и ни кара да се замисляме, когато пазаруваме или си поръчваме храна в ресторанта“, каза пред Радио София Сиси Симеонова от платформата „Foody“.
Тя подчерта, че изхвърлянето на храна е сред топ 3 на замърсителите на околната среда, а се похабява ценен ресурс, който не места по планетата е дефицитен. И допълни, че вече е видима промяната в мисленето и стъпките на много хора и бизнеси и това вдъхва надежда да по-устойчиво потребление с минимални разхищения.
Започва седмица, в която коментаторите са нови във "Форум", но не и на редовните слушатели и активни граждани. До 24 май новините в медиите и тенденциите в обществото ще анализират Адриана Диканчева и Никола Атанасов . Втора седмица "гореща" тема и повод за дискусии е Блокираният градски транспорт на София . Търсенето на решения...
София е най-опасното място за придвижване на деца и подрастващи в градска среда в Европа според ново международно проучване на Clean Cities . Столицата на България заема последното, 36-о място в класацията на избрани големи градове на континента, като получената от нея обща оценка е изключително скромна – около 27 пъти под средното за..
В Банкя стартира реализацията на проекта "Богини на водата“. Целта е да се предостави на младите хора платформа за изразяване на собствената им идентичност, талант, вълнения и емоции чрез изкуството, съобщиха от пресцентъра на район „Банкя“. Проектът се реализира от сдружение "Благ ден“ в партньорство с района, като основната идея е осмисляне..
19 май е Световен ден за дарителство на майчина кърма . С различни инициативи празникът бе отбелязан и от Банката за майчина кърма в София , която е единствена по рода си в България и една от малкото подобни структури на Балканския полуостров. Открита е на 1 юни 1989 година от Министерство на народното здраве. Тя събира, съхранява и обработва..
След Сакар, Костинброд и Провадия, от фондация "Биоразнообразие“ са се заели със задачата да проучат и възстановят съществуващи чешми на Витоша. Заедно с експертите от Природния парк, те вече са обиколили девет чешми в северната част на Витоша, около Златните мостове. Чешмите са в различно състояние – някои са с хубави фасади, но с разпадаща се суха..
Правителството ще осигури 15 милиона лева допълнително към субсидията на градския транспорт на София, съобщи премиерът Росен Желязков след среща със синдикални лидери, на която не е присъствал столичният кмет. Свидетели сме на решаване на проблем от хора, които участваха в създаването му, коментира кметът на София Васил Терзиев: "Какво..
Тенденцията при основните хранителни стоки на българския пазар в момента е спад в цените – това се отчита от 28 април насам. Но в сравнение с миналата пролет това намаление в цените се забави с 15 дни . Това коментира пред БНР-Радио София Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Ако има..