Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достатъчно адекватни ли сме в интернет, за да защитим себе си, децата си?

Снимка: ЕПА/БГНЕС


През февруари, над 140 държави от всички континенти отбелязват за 20-и път Международния ден за безопасен интернет. Целта е да си направим равносметка какво сме постигнали и дали вършим достатъчно, за да осигурим по-безопасно ползване на интернет за себе си и за децата си.

По темата, миналата година, Георги Апостолов, координатор тогава на Националния център за безопасен интернет, коментира пред БНР, че в много държави развиват собствени програми и начини на противодействие и обучение на деца, родители и учители, но нещата се движат с много бавна скорост. Другата важна особеност, която създава проблем е, че с широкото навлизане на интернет, хората започват да го приемат за даденост и децата в училище могат да кажат наизуст какви са рисковете, но както и възрастните, не могат да разпознаят тези рискове. Липсва и подготовка да се правят адекватни действия, за да защитим себе си.

Работата на Националния център за безопасен интернет, датира от 16 години. През декември миналата година, той бе застрашен да затвори врати, поради липса на съфинансиране.

Благодарение на българска компания по кибер сигурност, той ще продължи своята работа поне още 6 месеца – за толкова е осигурено финансирането му. От Асоциация "Родители" апелират да се намери спешно финансиране от държавата.

Антоанета Василева от асоциацията дава пример от нейната практика като експерт, от август миналата година, със случай на момиче, което се запознава с мъж в мрежата и си разменят голи снимки. Той се представя за 15 годишен, тя е на 14. Когато успяват да се видят на живо, момичето установява, че срещу нея стои мъж на 30 години. Уплашена, въпреки, че изтрива снимките и акаунта си, той продължава да я преследва и натискът върху нея се увеличава, като впоследствие той качва всички снимки на страница в интернет.  Майката на момичето разбира всичко и търси съдействие от Националния център и оттам успяват да свалят страницата.

Но ако Националния център го няма, кой би направил това?

Експертът Антоанета Василева отбеляза пред Радио София, какво би трябвало да бъде отношението на държавата в подобни случаи на сексуален тормоз и насилие:

"За последните 9 месеца разговаряхме с 2 правителства, с различни министерства, даваха се различни предложения, но нито едно от тях не доведе до финансиране от страна на българската държава, както се случва с другите 26 европейски центрове. Мисля, че няма достатъчно политическа воля, да бъдат подкрепени българските деца и българските родители, за това, да има на кого да се обадят, ако имат проблем онлайн".

Тя допълни, че Националният център по безопасен интернет е единствената такава услуга, ръководена от неправителствена организация в България, която реално помага на българските деца и родители. Над 23 700 сигнала за насилие е имало на горещата телефонна линия, когато центърът е бил пред затваряне, отбеляза тя.

Чуйте още интересни детайли за различните сигнали и преобладаващи случаи, отт разговора на Златина Петкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10