Да пътешестваш с чаша вино в ръка, при това изминавайки част от древния „път на виното“, който е съперничил на „пътя на коприната“, е предизвикателство.
Все още се строи новият корпус на Ариелския университет, където ще бъдат лабораториите и винарската изба. Засега там ни посрещат в бараки.
Търси се какъв е бил вкусът на виното по времето на Цар Давид и на кръстоносците (за които се знае, че докато са вледеели Светите земи, не са пили вода, а само вино).
Задачата не е лека, защото след завладяването на Йерусалимското царство от мамелюците са били изкоренени всички лозя. Наложило се е преди 70 години всичко да започне от нулата.
„Бях лесничей в най-южната част на Израел–там, където пустинята преминава в по-плодородната крайбрежна ивица. Задачата ни беше да издирваме семена и фиданки на дървета и да направим карта на растителността на току-що възстановената еврейска държава– разказва Елиша Мизрахи, който сега е директор в организацията за защита на природата Керен Кайемат Леизраел, един от главните спонсори на проекта. - Много се учудих, когато попаднах на току-що набола малка лозичка. Не влизаше в програмата, но реших да я запазя като я пресадих в резервата. Постепенно намирахме и други лозички. Най-интересното е, че бяха от различни сортове. С изследването се зае, тогава съвсем младия учен Шиби Дрори, днес - професор. Откри, че в намерените от археолозите делви, в които са съхранявали даровете, поднасяни от евреите на жреците в скинията (първообраза на бъдещия Йерусалимски храм), са се съхранили годни за садене семки от грозде. Можело е да се види какви сортове грозде е имало преди близо 3 хиляди години. Има една опасност: освен лозовите зародиши, да са се запазили и вируси и болести по лозята, които вече са изчезнали и няма спомен как да се борят с тях.“
Най-напред проф. Дрори прави справка в световното хранилище на семената, което се намира на брега на Балтийско море. Станало ясно, че над 70 от видовете, нямат аналог по света. Тогава създава технологията със „сурогатното майчинство“ на съвременните лозови семки. Те биват изпразвани от своите ДНК параметри и им се присаждат тези - на намерените древни посестрими. В лабораторни условия се оглеждат нови лозички, с които вече е засадено лозе, недалеч Шило.
Според научния работник Лиран Вайнер съживяването на древни сортове грозде, от семки „спали“ хиляди години или подивели, но запазили се сред природата лозички, не е достатъчно, за възстановяването на виното на библейския цар Давид. Трябва да се издири и технологията по виноделие и да се произведе вино, което хем да отговаря на поднасяното на трапезата на цар Давид, хем да е съобразено със съвременните вкусове.
„Произвеждаме само сухи вина (без каквито и да е добавки на захар или други подобрителни). Засега – само по 300-400 литра от вид. В моята лаборатория това става с помощта на изкуствен интелект, който движи робот. Така се спестява трудът на много хора. Но като казвам „изкуствен интелект“, става въпрос за алгоритъм, който съм вложил в компютър. Да, той може да реагира, например на повишена киселиност, защото към него постъпва информация от сензори в танковете с вино. Машината не е умна, а просто много стриктна. С нея съм сигурен, че няма да има провал заради човешка грешка.“
Вайнеруточни още, че производството на вино е много строг процес. На фермери са раздадени лозички и чрез телефонна програма се ръководи количеството и качеството на поливане, защото всяка грешка в технологията ще се отрази на експеримента.
Кръстоносците са предпочитали да пият само чисто вино и да бъдат леко замаяни или весели, защото водата от изворите(а те не са били много в пустинната земя) е била замърсена. Местните хора са били свикнали с микробите там, но много от рицарите са умирали в страшни мъки от болестите. Затова пировете им са били с местното вино. За щастие, някои от тях подробно описват производство му и това е един от източниците за сегашния проект.
Снимки: Galina Malamant, Facebook/Iskra Dekalo
Фокусът с коментарното предаване “Форум” тази седмица ще бъде върху различните гледни точки в Столичния общински съвет. В първия ден от седмицата водещият на предаването Константин Лавсов коментира столичните теми с общинският съветник от ПП-ДБ Бойко Димитров. Двамата обсъдиха следните теми: отзвукът от проблема със сметосъбирането и..
С над 150 произведения на изкуството, обхващащи период от повече от век в българско изкуство, Есенният търг на Artmark България се откроява като едно от най-значимите културни събития на сезона. Селекцията събира редки произведения от частни и престижни колекции, включително акценти от колекциите на спортиста Боян Радев, известен меценат на..
Оставка на кмета на община Елин Пелин инж. Ивайло Симеонов и на Общинския съвет поискаха на протест в съботния ден жители на община Елин Пелин. Причините – планирано застрояване на коритото на р. Габра, системното спиране на водата и лошата инфраструктура. Предстои одобрението на нов Общ Устройствен План на общината, предвиждащ поголовно..
След изтичане на преходния период за търговците съгласно Закона за въвеждане на еврото, Комисията за защита на потребителите извърши засилени проверки в цялата страна. Те са насочени както към начина на обозначаване на цените в левове и евро, така и към изискване на информация за движението на цените на определени стоки. Проверени са търговски..
Висока удовлетвореност и мотивация сред българските учители, нарастващ престиж на професията, подобрени условия на труд и силна подкрепа за младите кадри. Тези позитивни тенденции в България отчита Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в изследването TALIS 2024 - най-мащабното проучване в света за прогимназиални педагози и училищни..
Институтът по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН организира конференция на тема "Религия, образование, общество“ . Тя е отзвук от най-големите обществени спорове напоследък - идеите за въвеждане на нов учебен предмет "Добродетели и религии" в българските училища. Преди дни Народното събрание одобри на първо четене промените..
От днес (13 октомври) до 29 октомври 2025 г., за осми път ще се проведе Фестивал на съвременната българска керамика, на който посетителите могат да видят най-актуалните тенденции и индивидуални артистични проявления в керамичното изкуство. Домакин на изложбата е Съюзът на българските художници, а откриването е тази вечер, от 18.30 часа...