Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Обучение за одитори по безопасността и качеството на храните на Академия "Иновации в агробизнеса"

Снимка: Николай Ковачев

Безопасността и качеството на хранителните продукти са от съществено значение за всеки, независимо дали е консуматор, дали е зает в производството и дистрибуцията на храни, или е свързан с осъществяването на съпътстващи услуги в този сектор. Затова и на събитието Академия „Иновации в агробизнеса“, което се провежда от 13 до 17 март в клуб "Перото", това е основна тема.

"Във времето, в което живеем тази търговия на стоки, която ако в миналото е била недостъпна поради ограничения в пътуванията и храната се е произвеждала някъде и е била там, където е произведена, то в наши дни с отворените граници, с непрекъснатото многобразие на храни се търгува в световен мащаб. Обемите, които се разпространяват нямат граници и могат да пътуват до всяка точка на света", казва Николинка Илинкина - одитор по качество и безопасност на храните и Обучител в Intertek Academy.

"Претенциите на консуматора се увеличават много в последно време. Всеки иска качествена храна. Такава, каквато той си дава дефиниция за качество, защото много определения имаме за качество", допълва още лекторката.

Увеличаването на населението води до по-голямо търсене на храна, което може да предизвика други рискове като недостиг, фалшифициране, усложняване на цялата верига на предлагането на храни. Освен качествена, храната трябва да бъде и сигурна. А с либерализацията на пазарите това може да се случи само, ако съществуват еднакви стандарти.

"По данни на СЗО отчетено е, че приблизително 600 млн. души, това е почти 1 на всеки 10, се разболяват след като са консумирали заразена храна, а да не говорим, че и пандемията внесе допълнителни рискове по отношение на здравето ни", представя тревожната статистика Николина Илинкина.

Производителите трябва да бъдат проактивни и да търсят начин да се справят със сложните предизвикателстава на времето, в което живеем. Ролята на стандартите е именно да овладее рисковете и да предлага решения.

"Елементът на планиране е много застъпен във всеки стандарт", споделя Николиона Илинкина и добавя, че "в последните години се наложи риск базирания подход в разработването, в актуализирането на стандартите, именно защото производствата са изложени непрекъснато на несигурност и те са длъжни да оценяват влиянието на вътрешни, на външни фактори, които създават тези рискове. И именно управлението на риска е една неразделна част от стандартите и от процесите, които се случват в една организация и затова този подход е много значим."

Системата HACCP (ХАСЕП) е една от основните за стандартизиране на храни и продукти, съгласно европейските директиви. Тази система се прилага близо 20 години. Създават я НАСА през 60-те, когато им се поставя задача да сервират храна за астронавтите в условия на безтегловност. Приниципите на HACCP важат и до днес. Общо обаче стандартите във всички сфери са 24 690.

Повече за стандартите за безопасност и качество на храните чуйте в звуковия файл.



По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проект на НБКМ от 1941 г.

Софийски разкази - ул. Шипка

Днешната ни радиоразходка е по ул. Шипка: Една от интересните и артистични улици. Коя е обаче градинката, от която започва разходката и защо? Кога е прокарана и променяло ли се е името ѝ? Впускаме се в историята на Държавното рисувално училище - НХА. Народната библиотека също има интересна съдба и защо не е реализиран цялостния ѝ проект (вижте..

публикувано на 23.08.25 в 16:00
професор Рафаил Попов

Историята оживява - професор Рафаил Попов

Кой е професор Рафаил Попов и защо е част от рубриката ни "Историята оживява"? Той е един от първите археолози, палеонтолози и спелеолози. Разговорът ни е с Евгени Коев - спелеолог и изследовател: "Професор Рафаил Попов е помнен като един от бащите и на археологията, и на спелеологията, нищо че последната не е във фокуса на обществения интерес...

публикувано на 23.08.25 в 15:00
С Матидла като годеници

Адресите на любовта - инж. Иван Иванов

В последните години паметта за най-добрия и най-дълго управлявалия столичен кмет инж. Иван Иванов се възражда, но много малко се знае за личния му живот. Докато учи в Политехниката в Мюнхен той среща двете си големи любови за цял живот - хидроинженерството и Матилда Хинце. Двамата се запознават на концерт с класическа музика в театър..

публикувано на 23.08.25 в 14:00
С Емил Спахийски

Тези, които си тръгват преди да са ни напуснали

Българският филм " Денят, в който тя ще се роди " е включен в официалната селекция на Международния фестивал на късометражното кино в Корча, Албания. Сценарият е на журналиста Емил Спахийски и румънския режисьор Богдан Мурешану, чийто последен филм "Новата година, която така и не дойде" е селектиран в състезателната секция "Хоризонти" на..

публикувано на 23.08.25 в 11:49

Серенисима и поредната ѝ Мостра

На 27 август започва едно от най-чаканите събития в света на киното - фестивалът във Венеция . Това е неговото 82 издание. Създаден през 1932 година, той е най-старият кинофестивал в света и един от трите най-престижни, наред с Кинофестивала в Кан и Берлинския международен кинофестивал. Провежда се в края на август и началото на септември на остров..

публикувано на 23.08.25 в 10:42

Ангел Джоргов, кмет на Самоков: "Стимулираме туризма целогодишно"

"Ретро изложение Самоков" се появява в календара с авто събитията на България. Тази година, на 23 август, ще бъде неговото първо издание, като централния площад в града ще домакинства проявата. Участието е от отворен тип, без предварителни записвания и на площада ще се допускат участници с ретро автомобили и мотори до изчерпване на местата. Веднага..

публикувано на 23.08.25 в 10:12
Мартин Джокин (на преден план)

Основните правила за безопасност при излизане или преход в планината

Подготовката за излет в планината не трябва да се подценява. Тя винаги трябва да е адекватна и сериозна, независимо дали човек се е запътил на кратък преход - да речем еднодневна разходка, или преход за няколко дни.  Това изтъкна пред БНР-Радио София началникът на отряда на Планинската спасителна служба в Дупница Мартин Джокин ,..

публикувано на 22.08.25 в 17:25