"Във времето, в което живеем тази търговия на стоки, която ако в миналото е била недостъпна поради ограничения в пътуванията и храната се е произвеждала някъде и е била там, където е произведена, то в наши дни с отворените граници, с непрекъснатото многобразие на храни се търгува в световен мащаб. Обемите, които се разпространяват нямат граници и могат да пътуват до всяка точка на света", казва Николинка Илинкина - одитор по качество и безопасност на храните и Обучител в Intertek Academy.
"Претенциите на консуматора се увеличават много в последно време. Всеки иска качествена храна. Такава, каквато той си дава дефиниция за качество, защото много определения имаме за качество", допълва още лекторката.
Увеличаването на населението води до по-голямо търсене на храна, което може да предизвика други рискове като недостиг, фалшифициране, усложняване на цялата верига на предлагането на храни. Освен качествена, храната трябва да бъде и сигурна. А с либерализацията на пазарите това може да се случи само, ако съществуват еднакви стандарти.
"По данни на СЗО отчетено е, че приблизително 600 млн. души, това е почти 1 на всеки 10, се разболяват след като са консумирали заразена храна, а да не говорим, че и пандемията внесе допълнителни рискове по отношение на здравето ни", представя тревожната статистика Николина Илинкина.
Производителите трябва да бъдат проактивни и да търсят начин да се справят със сложните предизвикателстава на времето, в което живеем. Ролята на стандартите е именно да овладее рисковете и да предлага решения.
"Елементът на планиране е много застъпен във всеки стандарт", споделя Николиона Илинкина и добавя, че "в последните години се наложи риск базирания подход в разработването, в актуализирането на стандартите, именно защото производствата са изложени непрекъснато на несигурност и те са длъжни да оценяват влиянието на вътрешни, на външни фактори, които създават тези рискове. И именно управлението на риска е една неразделна част от стандартите и от процесите, които се случват в една организация и затова този подход е много значим."
Системата HACCP (ХАСЕП) е една от основните за стандартизиране на храни и продукти, съгласно европейските директиви. Тази система се прилага близо 20 години. Създават я НАСА през 60-те, когато им се поставя задача да сервират храна за астронавтите в условия на безтегловност. Приниципите на HACCP важат и до днес. Общо обаче стандартите във всички сфери са 24 690.
Повече за стандартите за безопасност и качество на храните чуйте в звуковия файл.
Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...
Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..
"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия, занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..
Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата" на датската писателка Сисел -Йо Гейсен ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“ нарежда сред „10-те най-добри мистерии на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..
България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите. Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..
Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...
Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..