Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перспективи пред икономиката на 21-ви век

Снимка: vuzf.bg

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Балканската асоциация на икономическите университети организират международна научна конференция на тема "Икономика на бъдещето". Тя ще се проведе присъствено от 19 до 21 април 2023 г. във ВУЗФ, зала 501, гр. София, ул. "Гусла" № 1. Основната цел на конференцията е да предостави обективна платформа за дискусия и да събере на едно място доказани български и международни учени и докторанти, които да дискутират най-актуалните и сериозни предизвикателства пред икономиката на 21-ви век.

Събитието ще протече в три панела - "Бизнесът на бъдещето", "Екология и бизнес" и "Социалните предизвикателства пред бизнеса". Подробности пред Радио София разказа проф. д-р Юлия Добрева, зам.-ректор по учебната и научно-изследователската дейност във ВУЗФ.

"Трите основни направления - "бизнес", "екология" и "социално развитие" са трите основни стълба на устойчивото развитие. Нашата конференция има за цел да събере учени от различни държави, представители на Балканската асоциация на икономическите университети, която ние създадохме с огромно желание миналата година. Това е първата наша съвместна международна научна конференция, поканили сме гости от Албания, Косово, Северна Македония, Сърбия, Турция, Гърция... Същевременно имаме и други гости от наши партньорски университети, които много активно работят по проблемите на устойчивото развитие", отбеляза проф. д-р Добрева.

Основният докладчик, който ще открие конференцията е г-н Ивайло Калфин, който в момента е изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. Тема на разговор ще бъде това, как човешкият фактор се вписва в цялостната промяна на икономическите модели, която и в момента наблюдаваме. Освен това ще бъдат обсъдени въпроси по отношение на изкуствения интелект в инвестиционния мениджмънт и всички приложения, които използват fintech компаниите. Относно изкуствения интелект проф. д-р Юлия Добрева каза:

"Това е един процес, който трябва да се случи и колкото по-рано го осъзнаем, толкова е по-добре. Необходимо е всички да се адаптираме предварително, включително и образователните институции към тази промяна. Темата на моя доклад е "съзидателното разрушение".

По думите й един пример от широкия спектър на "съзидателното разрушение" е зеленият преход в сферата на енергетиката и навлизането на възобновяемите енергийни източници.

"Именно затова е необходимо да започнем този процес по-рано и си мисля, че в България закъсняхме доста с промените, които така или иначе ще се случат. Това е и ролята на образователните институции - всички работещи да бъдат преквалифицирани, да намерят своята реализация в други индустрии и това да се случи почти безболезнено за хората, които изкарват своето препитание по този начин", сподели проф. д-р Добрева и добави:

"Ние полагаме всички усилия, но за да мине без сътресение е необходимо съвместно действие на образованието, бизнеса и правителството - така наречената "тройна спирала". Трябва да има взаимодействие на трите страни в този процес и то в абсолютен синхрон за да може да се случи по правилния начин и то на време".

Относно изкуствения интелект тя каза, че ние не можем да бъдем изместени от него, а трябва да си партнираме.

"Нашите доклади ще бъдат събрани в сборник, който ще бъде достъпен онлайн и ще може да бъде изтеглен от страницата на ВУЗФ и всички, които се интересуват ще могат да го четат абсолютно безплатно", допълни тя.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03