Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия "График Арт" до 14 май

Изложба по повод 100 години от рождението на Юли Минчев

Проф. Десислава Минчева

Както знаем, изкуството въздейства върху сетивата и емоциите. Такова е и графичното изобразително изкуство. За един безспорен класик в областта на графиката е разговорът в предаването "Радиокафе"  с професор Десислава Минчева, която организира изложба по повод 100 години от рождението на своя баща, уникалният български художник Юли Минчев.

Юбилейната експозиция бе открита на 19 април 2023 г. и показва от най-ранните до последните творчески периоди на художника. Юли Минчев завършва "Графика" при проф. Веселин Стайков, а специалност "Илюстрация" при проф Илия Бешков в Художествената академия

"Той преминава през много и различни творчески периоди и хората са много изненадани, особено от първите му неща, защото той е по-известен с последните си графики, които са по-синтетични, по-декоративни, абстрактни. В нашето семейство, той беше най-модерният художник въпреки, че беше най-възрастният. Беше и най-умерен – в разбиранията си, в поведението си", разказва проф. Минчева. Тя разкри, че началните му рисунки са изключителни и затова оставя хората да ги видят. 

"Това са рисунки, които вече много трудно някой прави и би правил, те са от всичките му пътувания, а той пътуваше доста. Сред тях има от Монголия, която той смяташе за най-прекрасната страна на света – рисунки правени на място, от Индия, Русия, Китай, включително – с туш и перо. Сядаш на една ливада и рисуваш", разказва тя. 

По думите й в по-късен етап той започва да прави графика, изцяло работи линогравюра – гравюра върху линолеум. "Много трудна техника, която дава различен поглед върху изображението, с помощта на огледален образ", поясни проф. Минчева.

Тя уточни, че технологично това не е сложна техника, но техническото овладяване на този образ е уникално. Хората малко подценяват графиката, каза още тя.

Последната самостоятелна изложба на Юли Минчев е била през 1997 година.

Елементът на уникалност в неговата творческа дейност се състои в това, че близките му не са запознати с това, което той твори. 

"Никога не ни е показвал абсолютно нищо от това, което прави, до момента на изложбата", твърди проф. Десислава Минчева. По нейните думи едва тогава те са виждали това, което той е сътворявал с годините.

Казват, че най-добрите графици са били и илюстратори. Професор Юли Минчев е бил главен художник на престижното за времето си издателство "Отечество", работил е по оформлението на списания и комикси, оформител е на прочутото списание "Антени", член на дружеството "Приятели на Индия", съставител и оформител на двутомния албум "Войните на България".

От разказа на проф. Минчева разбираме, че художникът е правел илюстрациите съвместно със съпругата си. 

"Това наистина беше голяма част от техния общ живот. Те винаги двамата ги правеха, като Илф и Петров – той ги измисляше композиционно, а тя с туша и перото, температа ги довършва", казва тя. И допълва, че този творчески период обхваща предимно 60-те и 70-те години. "Някои от тези илюстрации аз пазя, но други са останали по издателствата", твърди тя.

Творческата линия във фамилия Минчеви продължава и днес.

Чуйте още от разказа на дъщерята на художника Юли Минчев – проф. Десислава Минчева в разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни,..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07