Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Синтезис", 19.00 часа

Британски фотографи откриват своя експозиция в София

Надежда Павлова - куратор на изложбата "Дългият път"
Снимка: Радио София

Галерия "Синтезис" представя изложбата „Дългият път“ на двамата британски фотографи Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу, която е създадена специално за пространството на галерията. Те са сред най-големите имена на международната фотографска сцена и членове на фотографските агенции VU’ и Panos/Prospekt, а работата им е показвана в институции като МоМА в Ню Йорк и Барбикан в Лондон.

Гост в предаването „Радиокафе“ бе Надежда Павлова, куратор на изложбата, която разказа повече.

Тя разкри, че двамата фотографи са познати отдавна на екипа на галерията.

„Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу са чести гости на Международния фестивал в Пловдив, по покана на доцент Никола Волтлиев. Ние сме посещавали изложби, които организират там. Всеки от тях показваше свои индивидуални проекти, а през 2020 г. показаха един кураторски проект, който представя съвременната британска фотография“, разказа Павлова и допълни, че най-впечатляващото за двойката фотографи в, че те са винаги заедно – пътуват заедно, работят заедно и въпреки това всеки от тях има свой индивидуален почерк във фотографията.

„Всеки от тях като артист е изключително интересен, но като двойка далеч надминаваха очакванията ни и много искахме да ги представим като един творчески тандем, който е заедно и в своите артистични прояви“, посочи още тя.

Пътувайки заедно и снимайки отделно те посещават доста места по света, сред които Иран, Ирак, Сирия, Армения, били са в САЩ и на Балканите – Косово, Сърбия, Турция, Гърция. Стигнали са и до българското село Мандрица.

„Това, което искахме да покажем в тази изложба, е именно дългия път. В някакъв аспект можем да ги определим като двойка номади, които започват своя път от един британски университет и той продължава в рамките на 40 години“, разкрива кураторът Надежда Павлова.

Чуйте повече подробности от разговора на Мария Бояджиева за двамата фотографи, разликата в творческия им подход и как те попадат в българското село Мандрица.

Изложбата „Дългият път“ се открива в 19 часа днес, в галерия „Синтезис“

На 13 май по повод Нощта на музеите, двамата автори ще имат среща с посетителите от 15.00 часа и ще разкажат за проектите си.

На 12 юни в галерията ще бъде представена библиотека с техните фото-книги.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13