Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ято от изкуства зад двора на Борис Христов

4
Дворът на музея "Борис Христов"
Снимка: Елена Драгостинова

20 години музей "Борис Христов" - на турне в Канада и юбилейно издание на фестивала. По този повод ни гостува Елена Драгостинова, директор на музея:

"Удоволствие и предизвикателство - след 20 години се усетих така развълнувана на Нощта на музеите, все едно я правя за пръв път. Експозицията на музея непрекъснато се обновява. Имаше и още една линия - музикалната, в галерията срещу нас, където беше изложбата "Рисунката". Центърът на премиерите в 30-те в квартала е бил дворът на Борис Христов. Откакто музеят е там, се увеличиха галериите, има още един музей и затова приехме поканата на галерията "Интро", оттам изпращаха посетителите си в концертната ни зала.

Има и атмосфера, и дух, но те са резултат от всекидневен труд. В началото беше Музикален център, от 2011 е Музей "Борис Христов". Дейността е една, в софийския му дом да се съхраняват реликви за оперното творчество и това да е жив център за изкуство, не само за музика. Борис Христов се е интересувал от литература и театър, изучавал е атмосферата на съответната епоха, преди да изгражда образите си. "Ято от изкуства" е негово убеждение - всички изкуства трябва да живеят заедно. Нелепо е да се изолират изкуствата. Обособихме арт-галерия, отскоро имаме и орган, той е стар, дарение е и трябва да се реконструира.

И в арт-галерията има изложби и концерти, и в концертната зала има и концерти и изложби. В този дом, изкуствата са равнопоставени, те си общуват помежду си. Три години след реконструкцията на дома не е имало идея какво да се случва там. Имаше двор, обрасъл с трева и празни пространства. Имаше три прекрасни костюма и няколко документа, свързани с творчеството на Борис Христов. Всеки експонат е една история и разказва принципите му в изкуството, свързан е с дарителството и с преподавателската дейност.

Идеите се раждаха една след друга с помощта на нашите гости и на публиката. Прекрасните неща са пресичането на проекти от различни жанрове. Всеки концерт и изложба е отваряне на нова врата и зараждане на нова идея. Филмът го снимахме преди няколко години, казва се "Сбъдване на мечти" и разказва за мечтата на Борис Христов софийският му дом да е жив музей. Работихме с конкретни личности, видях как екипът от млади хора, правещи филма замръзна. Не съм сигурна дали бяха ходили на концерти и на театрални постановки.

Преди 17 години реших, че тази къща трябва да пътува. Не всички могат да дойдат и реших, че ще е добре да правим турове. Първият бе с един от последните ученици на Борис Христов, Пламен Бейков. Сега бяхме в Канада със сина му, член на групата "Спектрум", които пяха там (където участват и двама бивши колеги от Радио София, б.а.). Бе много вълнуващо, струваше ни се непостижимо. Ниагара, Торонто, Кичънър, Отава, Монреал. Показахме и филма, разказващ за нашия дом, и изложбата "Борис Христов в Рим". Имаш чувството, че ще се появи Борис Христов. Снимано е присъствието на духа на Борис Христов. Познавам "Спектрум" отдавна - екип от личности, отговорни и по време на самия гастрол.

Групата предизвика почитта на аудиторията там, блестяха с оригиналност. Гастролът даде идея на много хора да дойдат в България и да ни посетят. Някои от концертите бяха в църкви. Там се съвместява мястото за просвета и тази за изкуства, хората оценяват тези пространства и ги използват. 

Домът си заслужава един продължителен празник. Годишно имаме между 75-90 събития, началото на фестивала е на 18 май - рожденият ден на Борис Христов. Тогава винаги каним млади таланти, входът на този ден е с живо цвете за градината на Борис Христов. Сега всяко храстче и дърво си има име, те са посадени от известни личности - и хора от публиката, и от музиканти. На 22 май е Цветелина Малджанска с много интересна програма "По следите на пътя". Пожеланието за тази година бе да има повече българска музика. Марияна Цветкова, последната ученичка на Борис Христов предложи "До Чикаго и назад". На 1 юни е гала-концертът на майсторския клас на Георги Чолаков с баритони и тенори. Програмата е на сайта ни."



По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51
Балканската диета есен

Балканската диета

Сезонната храна и Балканската диета с д-р Райна Стоянова: "Тя е много близка до Средиземноморската, която за поредна година е обявена за диета на годината. Няма вредна храна, има вредни количества. Най-важен е балансът и да се редуцират до минимум вредните навици." Още за съставките на Балканската диета и особеностите при прилагането ѝ - в звуковия..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Действията на всеки от нас имат значение

Годишни награди за биоразнообразие и Природа фест - Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" с подробностите: "Стартът на Феста е в 10:30. Продължава до 17:30, от 18 са Наградите. Успяхме за втора поредна година. Предвидили сме много забавления. Идеята е екологичните организации да се представят с характерните им дейности. Действията на всеки..

публикувано на 05.10.24 в 10:26

Създателки и съзидателки

Мария Алкалай за тура, посветен на жените в София, който Сдружение "Възможности без граници" предвижда тази неделя: "Колко паметника има в града, посветени на жени? Нито един, а има жени със сериозен принос в науката, образованието, но за тях не се говори. Отделяме време и внимание на историите на значими жени, които са променили жени. Няма да издам..

публикувано на 05.10.24 в 10:45

Защо в ПГ „Велизар Пеев“ в Своге обучават ученици и от Столичната община?

Професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в Своге е най-голямата в Софийска област. Това е иновативно училище с най-съвременното оборудване за различните професионални направления, в които обучава ученици дори от столицата. "Привличаме млади хора с материалната база, която имаме в момента, и - разбира се – с базата, която доразвиваме, с Центъра за..

публикувано на 04.10.24 в 17:45

В София може да се направи най-смислената инвестиция в имот

Макар в България да са нужни 199 месечни заплати за закупуване на дом с размер от 100 кв. м., ние сме с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Този парадокс специалистите от сферата на имотите обясняват с народопсихологията ни – българите не обичат да живеят под наем и предпочитат да има..

публикувано на 04.10.24 в 16:49