Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Балев дирижира „Крале и кралици на операта“ в Азия

2
Павел Балев
Снимка: J. P. Bongartz

Във всяка от програмите звучи и Молитвата на Мария Десислава от Парашкев Хаджиев:

Павел Балев безспорно е един от най-успешните български диригенти в Европа, в продължение на 13 години той беше начело на оркестъра в Баден-Баден и то увеличавайки публиката и повишавайки категорията му (в Германия има стройна и ясна схема в това отношение). В момента Павел Балев ръководи два състава - симфоничния оркестър в Зондерхаузен/Нордхаузен (може би най-старият в Германия)  и същевременно е музикален директор на Оперния театър в Лимож. А съвсем в момента е на впечатляващо турне в Азия заедно с прочутото сопрано Диана Дамрау и  бас-баритона Никола Тесте. На 13 май с голям успех и много аплодисменти минава концерта в Тайван. Отново с Молитвата на Мария Десислава от Парашкев Хаджиев – на български език на най-големите сцени в Азия.

Говорихме с Павел Балев преди заминаването му за Азия, включихме го от Лимож, където отново щеше да има българска нишка – за солист в концерта Павел Балев беше поканил младата и много талантлива Лия Петрова. „Опитвам се да представя България п най-добрия възможен начин – сподели диригентът за Радио София,  - и като произведения, и като гостуващи солисти. На предния ни концерт тук свирихме Класично и романтично от  Панчо Владигеров. Французите много се зарадваха да открият един автор, когото не познават. Музиката им хареса, тя е фина, култивирана, филтрира цялата европейска традиция по един много красив начин“. В началото на годината Павел Балев представя пред немската публика Симфоничните вариации по тема от Добри Христов от Марин Големинов.


Като музикален директор Павел Балев се ползва с доверието на ръководството на оркестъра в Лимож и продължава мисията си да проправя път на българската музика и солисти. „С радост направих връзка с Лия Петрова и я поканих да направи своя дебют в Лимож, още повече че тя прави една много хубава кариера във Франция“ – обясни той. На въпроса ми дали се иска смелост и трудно ли е да бъде убедено ръководството на оркестрите, с които работи Павел Балев, да се програмират неизвестни за тамошната публика български творби, той отговори, че го приема като мисия и че си е изградил име и репутация, които му позволяват да го прави. Но избира наистина само най-добрите образци от българската музика и солисти от висока класа. Така и концертът на Лия Петрова в Лимож минава с голям успех. И всичко това се случва в една фантастична зала с 1400 места, каквато е залата във френския град.

Турнето в Азия e второ за Павел Балев след 2017. Тогава е имало покана да се върнат много по-скоро с Дамрау и Тесте, но идва пандемията. Но се турнето се осъществява и на всеки един от концертите (5 с оркестър и един с пиано) публиката чува и прелестната Молитва от Парашкев Хаджиев. Диана Дамрау я научава за концерта си в София по предложение на Павел Балев – „тези неща стават с приятелство и доверие, което се изгражда. А и имах много силен аргумент – в Япония тя пееше за бис японска песен, както и в други държави и беше логично да научи българска песен за бис в България“ – казва с усмивка Павел Балев и разказва как са учили Молитвата по телефона „произношение, кой вокал къде се слага, коя гласна как трябва да се изпее, защото българският език е много специфичен“ и как в крайна сметка Диана Дамрау не само я изпълнява като бис в София, но я включва в програмата „Кралици и крале на операта“, с която участва на много фестивали в Европа, и сега  - на турне в Азия.

Турнето е в рамките на месец, започна с концерт в Сингапур – „там имат уникален оркестър, на много високо ниво, бих го сравнил с водещите оркестри в Германия“, продължи с Тайван „с оркестъра на авиокомпанията Evergreen, в който свирят много добри млади инструменталисти“, следва Сеулс KBS оркестъра на националната телевизия и радио, може би най-добрият в Корея“ и два концерта в Токио с Tokyo Philharmonie, знаете – от водещите световни оркестри“.

След всяка Молитва на Мария – Десислава, изпята от Диана, публиката в огромните зали тук в Азия, не смее първоначално да аплодира и има около 7-8 секуди тишина, магично е“ – споделя Павел Балев и добавя, че публиката е във възторг и се реди с часове за автографи след концертите и дори плачат от възторг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иконостасът на църквата

Новата "стара" църква в Копривщица стана на 180 години

180 г. от създаването на църквата "Св. Николай" в Копривщица . Защо църква с толкова дългогодишна история е позната като „новата църква“, от Копривщица ни разказва колегата Боян Бочев: "През 1817 е създадена старата църква, но в един момент населението става над 10 000 и градът има нужда от нов храм. Неофит Рилски и жители пишат прошение към..

публикувано на 29.06.24 в 09:52

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05