Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сгради в „Надежда“, „Връбница“ и „Люлин“ с най-голям шанс и потенциал за соларни панели

Снимка: Архив

Сгради от столичните райони „Люлин“, „Връбница“ и „Надежда“ са с най-голям потенциал за получаване на енергия от соларни панели. Това показва проучване в рамките на проекта „Слънчеви градове“ (Solar cities), който се финансира от Европейската инициатива на климата (EUKI), по който Столичната община е партньор.

На по-голяма част от набелязаните сгради вече има изготвени идейни проекти от Българската соларна асоциация.

„По проекта до момента е направен анализ на 2700 сгради от районите „Люлин“, „Надежда“ и „Връбница“, които имат най-добър потенциал за използване на слънчевото греене“, изтъкна доц. д-р Стелиян Димитров от катедра „Картография и Географски информационни системи“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

„По Плана за възстановяване и устойчивост вече е отворена мярката за кандидатстване и гражданите на трите столични района ще могат първи да кандидатстват по тази мярка, защото вече ще имат първоначалната информация за потенциала за генериране на енергия от соларни панели“ уточни кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ, до момента в 20 детски градини и три училища в Столичната община са изградени соларни инсталации.
Освен това фотоволтаични системи са изградени в 12. и 22. ДКЦ.


Снимка: sofia.solarcities.bg

Общината е готова с първите два проекта за изграждане на фотоволтаични инсталации на двата най-големи консуматори на енергия от общинските предприятия – това са Столичният зоопарк и Заводът за преработка на отпадъците.

"Проект „Слънчеви градове“ (SOLAR CITIES) е със срок на изпълнение до декември 2023 г. и се реализира с финансовата подкрепа на Европейска инициатива за климата (EUKI) – инструмент за финансиране на Федерално министерство на околната среда на Федерална Република Германия.

Тези сгради са избрани на базата на комбинация от критерия географски фактори (потенциал за генериране на слънчева енергия), т.е. основно това са райони с най-голям потенциал за използване на слънчевото греене. С най-голяма тежест е очакваният потенциал за генериране на слънчева енергия, като с оглед на географските условия, северните части на града са със значително по-висок потенциал в сравнение с южните. Това се дължи на специфичния характер и конфигурацията на Софийската котловина и заобикалящите я планински структури" – посочи също доц. Димитров.

Предстои провеждането на информационни кампании за гражданите с експерти.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище София се нареди сред първите 8 европейски аеропорта с Carbon Accredited Level IV

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии ( Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation ), съобщиха от компанията концесионер. Такава акредитация имат само още 8 летища в Европа - новото летище на Истанбул; парижките – Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел ...

публикувано на 06.06.24 в 15:16

Транспортират пострадала жена от Сандански до София с въздушната линейка

Въздушната линейка ще транспортира пострадала жена от Сандански в София. Тя е с опасност а живота след инцидент при паркиране вчера, съобщи БНТ. Близките на пострадалата са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. Жената ще бъде настанена  в "Пирогов".

публикувано на 06.06.24 в 12:47

Къде спира водата в София днес

Във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Буйновско ждрело“, в.з. Калфин дол, се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 17.00 часа на живеещите в района на в.з. Терасите, в.з. Бункера, в.з. Малинова долина/Бункера/ и в.з. Калфин дол. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа, „Софийска вода“ ще осигури..

публикувано на 06.06.24 в 06:18

Изрисувайте си индийски слон за късмет

В ателието "Слон за късмет"  тази събота може да се запознаете с индийските слоници Фрося и Луиза , които станаха любимки на много посетители на Софийския зоопарк. Водеща е Росица Маринова – художник-биолог. Вече 21 години тя е водещ на творческите екологични ателиета на Център АЛОС, автор е на 9-те мозайки от капачки в зоопарка.  Ателието..

публикувано на 05.06.24 в 17:45

Активно се разчиства теренът за бъдещата детска болница в Горна баня

Два дни след като репортерска проверка на БНР установи, че не са започнали дейностите по разчистване на терена за бъдещата национална детска болница в столичния квартал Горна баня, от здравното министерство съобщиха, че тези дейности продължават активно. Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница Според..

публикувано на 05.06.24 в 13:51

Ден на бащата с вход свободен в Националния военноисторически музей

На 8 юни (събота), от 10.00 до 17.00 часа, в Националния военноисторически музей ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между бащите и децата, съобщиха от район „Оборище“. По традиция в началото на лятото НВИМ организира най-големия детски празник, в който всичко е безплатно. Предвидени са различни активности -..

публикувано на 05.06.24 в 09:54

Три дни на различни места в София приемат опасни отпадъци

До края на седмицата – от днес до 7 юни Столичният инспекторат организира кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата . По време на юнската кампания мобилните пунктове ще бъдат отворени между 11:00 и 19:00 ч .  Днес – в Световния ден на околната среда, пункт ще бъде разположен на паркинга пред Столичния инспекторат - на ул...

публикувано на 05.06.24 в 07:59