Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ще има ли спад на цените на храните през лятото?

Снимка: БГНЕС

Има ли тенденция за успокояване и падане на цените на храните, плодовете и зеленчуците?

По темата, която е непреходна и вълнува мнозина, бе разговорът с Владимир Иванов – председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Според него, ако сравним сега цялата потребителска кошница, която се формира от 30 хранителни продукти и всички плодове и зеленчуци характерни за сезона, и всеки от нас поединично закупи по един продукт, общата стойност е 109 лева. В сравнение по това време от миналата година тя е била 101 лева, което е между 7 и 8% разлика на по-високите цени сега.  

И всичко това е вследствие на голямото поскъпване, на което станахме свидетели през първите три месеца от годината, каза Иванов.

"Повече от 40 дни насам наблюдаваме "замрял" пазар, особено при основните хранителни продукти "кривите са прави", тоест почти няма изменение при яйца, кашкавал, сирене, масло, дори маслото е точно на стойности от миналата година. Бавно, постоянно намаление се наблюдава и при олиото", посочи още той.

"Като цяло пазарът вече навлезе в пазарно равновесие, като ситуацията е много по-различна от тази в същия период на 2022 година", смята Владимир Иванов.

Той уточни, че цените на сезонните плодове и зеленчуци вероятно се задържат високи поради неприятния климат, както и факта, че лошото време компрометира новата реколта.

"Няма да видим увеличение, но ще има едно задържане на сегашните цени по отношение на кайсиите, черешите и ягодите. При домати и краставици също се наблюдава 7-8 % увеличение, като при краставиците има и дефицит, поради по-малко засятата реколта", увери Иванов.

Той заяви, че през лятото цените ще се задържат на това равнище, няма да има посока нагоре, или надолу. Тенденцията посока нагоре е преодоляна, каза още той.

Чуйте още подробности от разговора на Лъчезар Христов, в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православният свят почита Св. Екатерина

Православната църква почита Света великомъченица Екатерина - една от най-образованите жени на своето време. Според преданието Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени, разказва..

публикувано на 24.11.25 в 08:37

София ще бъде подложена на кулинарен одит от Michelin Guid

След проведени срещи с екипа на Michelin Guid - най-авторитетната световна система за гастрономически оценки, София официално получи възможност да бъде подложена на кулинарен одит. Това е ключовата първа фаза в процеса за потенциално включване в селекцията на Michelin, съобщават от пресцентъра на Столичната община. София бе представена като..

публикувано на 24.11.25 в 07:35

Времето ще бъде слънчево, но тудено

През деня ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, в източните райони до 5°-6°, в София – около минус 1°, съоббщават от Националния институт по етеорология и хидрология. В по-голямата част от страната ще бъде слънчево, на места в равнинните райони преди обяд видимостта ще е намалена...

публикувано на 24.11.25 в 06:15
Дженк и Антонио (вдясно) в Дъблин

Тиха, слънчева, добре разказана история

За пръв път чуждестранно китарно дуо се продуцира и издава от българска компания, известна предимно като концертен промоутър. Явор Ганчев е име, което свързваме както с основания преди над 35 години и съществуващ до днес музикален магазин "Дюкян Меломан", така и с концертите от началото на века, неслучайно събрани под името " Джаzz+ ": "Едното начало..

публикувано на 23.11.25 в 11:00
Добавената стойност на майсторските класове

От виненото до божественото

Емил Коралов представя поредното 14-о издание на Фестивала Di Vino Taste: "Очевидно фестивалът е устойчив, българската винена индустрия се развива на все по-високо ниво. Освен този, правим и други фестивали, за да става българското вино по-видимо. Ще бъдат представени всички региони. Бялото вино е класифицирано като елегантно, а районът на..

публикувано на 23.11.25 в 10:20

Всичко, което се случва, е музика

Салон на музите - няма как да не свързваме фестивала със Светлана Иванова. Пианистка и певица. Завършила в София, после учила във Виена. Живяла в ЮАР и Австрия. Сега е наш гост, който представя предстоящия им спектакъл: "Започваме с "Носорог в банята" от сборника разкази "Ръчен багаж" на журналиста Георги Милков, другата муза е небесната с Росен..

публикувано на 23.11.25 в 09:52
ул.

Софийски разкази - Спомен за ул. "Търговска"

Къде е била ул. "Търговска" - наследник на старата софийска голяма чаршия? Слушаме спомените на Тодор Влайков от влизането му в София. Поглеждаме и книгата "София през вековете" на Александра Монеджикова - особено за софийския безистен. Още за участта за стария "Чохаджийски хан" в спомените на Феликс Каниц и Евлия Челеби. Георги Каназирски-Верин..

публикувано на 22.11.25 в 16:00