Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли спад на цените на храните през лятото?

Снимка: БГНЕС

Има ли тенденция за успокояване и падане на цените на храните, плодовете и зеленчуците?

По темата, която е непреходна и вълнува мнозина, бе разговорът с Владимир Иванов – председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Според него, ако сравним сега цялата потребителска кошница, която се формира от 30 хранителни продукти и всички плодове и зеленчуци характерни за сезона, и всеки от нас поединично закупи по един продукт, общата стойност е 109 лева. В сравнение по това време от миналата година тя е била 101 лева, което е между 7 и 8% разлика на по-високите цени сега.  

И всичко това е вследствие на голямото поскъпване, на което станахме свидетели през първите три месеца от годината, каза Иванов.

"Повече от 40 дни насам наблюдаваме "замрял" пазар, особено при основните хранителни продукти "кривите са прави", тоест почти няма изменение при яйца, кашкавал, сирене, масло, дори маслото е точно на стойности от миналата година. Бавно, постоянно намаление се наблюдава и при олиото", посочи още той.

"Като цяло пазарът вече навлезе в пазарно равновесие, като ситуацията е много по-различна от тази в същия период на 2022 година", смята Владимир Иванов.

Той уточни, че цените на сезонните плодове и зеленчуци вероятно се задържат високи поради неприятния климат, както и факта, че лошото време компрометира новата реколта.

"Няма да видим увеличение, но ще има едно задържане на сегашните цени по отношение на кайсиите, черешите и ягодите. При домати и краставици също се наблюдава 7-8 % увеличение, като при краставиците има и дефицит, поради по-малко засятата реколта", увери Иванов.

Той заяви, че през лятото цените ще се задържат на това равнище, няма да има посока нагоре, или надолу. Тенденцията посока нагоре е преодоляна, каза още той.

Чуйте още подробности от разговора на Лъчезар Христов, в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Статистическите данни за децата през 2023 г.

Националният статистически институт (НСИ) представя новата публикация "Децата в България", съдържаща актуални данни за 2023 г. в различни сфери като население, здравеопазване, образование и други. Публикацията има за цел да подпомогне държавните институции и неправителствените организации в подобряването на политиките за децата. В тазгодишната..

публикувано на 05.06.24 в 15:31

Дни на Южна, Източна и Югоизточна Азия: Мит и ритуал

На 6 юни, от 18.00 часа, в Аулата на Ректората на Софийския университет, ще бъде открит Студентския фестивал „Дни на ЮИЮА“. Той се организира от специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“. Организаторите обещават впускане в митологичния свят на тези държави с темата: „Мит и ритуал“. В Радио София гостуваха студентките Диана Петрова, Димана..

публикувано на 05.06.24 в 14:55
Мирослав Иванов е познат от

Мелодичен рок и неравноделни ритми в "Когато те срещнах" на Мирослав Иванов

Мирослав Иванов, китаристът на "Обичайните заподозрени" и не само, гостува в предаването "Радиокафе“, за да представи новата си песен. Музикантът, който участва в още много проекти, сподели: "Тази песен всъщност е много стара, роди се във времето на пандемията – един много, много странен период, в който си стояхме вкъщи и имах доста свободно..

публикувано на 05.06.24 в 14:17

Излезе втора част на поредицата "Честнът Спрингс" - романът "Безсърдечен" на Елси Силвър

В “Добър вечер, София“ говорим за романа “Безсърдечен“, който е втората част от трилогията “Честнът Спрингс“ на Елси Силвър, представен от редактора на книгата Ивелина Балтова. “Това е една от новите тенденции "пикантни романи“, понякога в тях има и трилъров елемент, задължителна любовна история, много горещи сцени“, разкри тя и допълни,..

публикувано на 05.06.24 в 12:42

За трети път проектът "ABBA Symphonie" на Плевенската филхармония гостува в София

На 8 юни, от 19.00 часа, проектът „ABBA Symphonie“ на Плевенската филхармония, гостува в Зала „България“. В него участват и два от най-разпознаваемите гласове у нас – на Люси Дяковска и Милица Гладнишка. Диригент е маестро Найден Тодоров, аранжиментите са на Георги Милтиядов. Пред Радио София Люси Дяковска обясни, че с проекта „ABBA..

публикувано на 05.06.24 в 12:22
Снимки: Ratio

Цяла събота популярна наука в пролетния форум на Ratio

Ежегодният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се проведе в София Тех парк на 8 юни , събота. В целодневната програма (от 10 до 17 ч.) международни лектори ще търсят обитаеми светове и далечни хабитати, ще разговарят за киберсигурност през погледа на въображаемите герои от приказките. Организаторите са подготвили дискусионен панел..

публикувано на 05.06.24 в 11:56
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното

Заради болен съдебен заседател Софийският градски съд отложи с месец делото за тежката катастрофа на столичното околовръстно шосе от преди две години, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов Подсъдим по делото е Димитър Любенов, на когото,..

публикувано на 05.06.24 в 11:24