Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tour de France, еп.3: Бернар Ино, Лоран Финьон, Грег Лемонд - победителите на съвремието

Бернар Ино
Снимка: zafiri.com

На 1 юли 2023 година в Билбао стартира колоездачната обиколка на Франция.

Екипът на „Спортна среща“ прави специална поредица за историята ѝ, благодарение на Андрей Демирев. В този епизод той споделя какво влияние върху страната на баските и града Билбао ще има гостуването на Тур дьо Франс.

„Стотици хиляди излязоха по улиците да видят Тура, тъй като от 30 години Билбао е кандидат, през 1992 година в Сан Себастиан стартира Тур дьо Франс и Билбао кандидатства всяка година неизменно, докато тази година вече му предоставиха тази чест и вчера действително цялото население на страната на баските излезе по улиците. Беше невероятен празник. Това е невероятна реклама за Билбао, тъй като стартът бе гледан от 200 страни в продължение на 4 часа, няма съмнение, че това ще допринесе за страхотен туризъм“, отбеляза журналистът.


Снимка: АФП

Първият етап от обиколката е спечелен от британеца Адам Йет пред своя брат близнак Саймън Йет, като решаващи за тази победа са били последните 300 метра. Така двамата братя близнаци печелят 1. и 2. място в толкова важно състояние, в пролога - всъщност, не е традиционен пролог, а тежък етап  от 182 километра, с много спускания и качвания, поясни Андрей Демирев

Още подробности за настоящата колоездачна обиколка на Франция  и атмосферата в града домакин на провеждането ѝ, ще чуете от неговия репортаж.

  • Към историята:
Годината вече е 1978-а. Първата си победа отбелязва бретонецът Бернар Ино, който печели общо 5 тура. Преди първата си победа над Еди Меркс, Бернар Ино отбелязва „Еди има два крака като мен“.

Куриозно е, че когато печели Тура през 1982-ра, макар и да е носил Жълтата фланелка, той не е спечелил нито един етап преди финала в Париж. Въпреки сигурната си победа в онзи тур, той успява да се наложи и над всички финалисти спринтьори на финалната права на Шанз Елизе.

Когато го питат защо е рискувал със спринта при вече сигурна победа в Тура, той отговаря, че не иска да го запомнят като победител в един Тур дьо Франс, без да е спечелил нито един етап. В период от 3 години той печели Тур и Джиро едновременно, а през 1980 година прави и требъл – Тур, Джиро и Мондиал.

Бернар Ино беше всестранен колоездач – добър с часовника в планинските етапи и в спринта.

Роден боец, с хъс и агресивност по-скоро на боксьор, отколкото на колоездач. Неговият мотор беше гордостта му. Плашеше другите, дори на масата. Когато говореше, всички наоколо мълчаха, не се смееха дори когато разказваше вицове, спомня си Лоран Финьон, който печели Тура през 1983-та и 1984-та – парижанин с вид на студент, с дълга коса, свита на опашка. Той беше добър катерач и изкова своите успехи с изкачвания на Алп Д'Юез и Ла План., но също така печели и много етапи по часовник и бе изненада, че губи Тура през 1989 г. в последният етап по часовник в Париж. Почива на 50-годишна възраст от рак на хранопровода. До последните си дни той бе коментатор на Тура по Канал Франс 2, като в почивния ден летеше до Женева за химиотерапия.

Признава, че е вземал амфетамин, кортизон и кокаин, но лекарите му казват, че не това е причината за болестта му – „Иначе почти всички колоездачи биха се разболели от рак“, пише в автобиографичната си книга той.

През 1985 г. победител отново е Бернар Ино. Това е последната му 5-а победа.

Негов наследник в победите е Грег Лемонд. Как и защо Грег Лемонд измества Бернар Ино от трона му и каква е драматичната развръзка в историята на Тур дьо Франс през годините, чуйте от разказа на Андрей Демирев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Георгиев

Близки на загинали в катастрофи поискаха оставката на общинския съветник Благовест Георгиев

Родители и близки на загинали на пътя поискаха общинският съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Благовест Георгиев, който избяга от причинената от него лека катастрофа в началото на април, да напусне Столичния общински съвет.  ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС Нинела Върбанова, съпредседател на сдружение "Ангели на..

публикувано на 16.05.24 в 13:36

HopaSus: Технологиите като мотиватор за физическа активност на младите

Ковид пандемията накара да преосмислим много човешки дейности, тласна и образованието в дигиталната сфера. Учителите по физическа култура и спорт също се сблъскаха с безпрецедентни предизвикателства. Заедно с Румъния, Литва и Сърбия, България участва в нов проект, който прави връзка между дигиталното образование и физическата активност...

публикувано на 16.05.24 в 12:44

"Хирон" - дебютна изложба на младия фотограф Ивайло Груев

Проектът "Хирон" на документалния фотограф Ивайло Груев е вдъхновен от дълбоката връзка между конете и хората и цели да я изследва чрез силата на визуалния разказ. Връзката между конете и хората води своите корени от незапомнени времена. Благородните животни първоначално са били опитомявани за транспорт, селско стопанство или военна служба, но..

публикувано на 16.05.24 в 12:35

Столичните общински съветници от “БСП за България” искат оставката на зам.-кмета по транспорта

Кметът на София Васил Терзиев да освободи от поста зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов, призоваха от Местна коалиция “БСП за България” в Столичния общински съвет. Причината е  въведената реорганизация на движение по бул. ”Патриарх Евтимий”, бул.“Фритьоф Нансен” и бул. “Витоша”, и възникналото обществено недоволство. От групата заявиха, че..

публикувано на 16.05.24 в 11:58

Бивше незаконно сметище ще бъде превърнато в паркинг на СДВР

"Считам за абсолютно недопустимо в 21 век изчистено нещо само преди една седмица, или две в момента да е в такова състояние. Вариантът, през който ние можем да решим даден проблем максимално да въвлечем хората и държавата в дадена кауза." Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 16.05.24 в 11:00

Ще върнат ли полигоните в обучението на шофьорите?

За това какво може да се направи за безопасността по пътищата заради зачестилите инциденти и как трябва да протича обучението на водачите говори Росен Рапчев, експерт в Държавна агенция безопасност по пътищата. По думите му пътнотранспортните произшествия са случайни събития, които не са планирани. "Всеки смята, че със своите действия той..

публикувано на 16.05.24 в 09:49

Ще остане дъждовно

Днес времето ще се задържи предимно облачно, като атмосферното налягане ще остане малко по-високо от средното за май. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, като през деня те ще са слаби и на по-малко места. Вятърът ще е слаб до умерен югоизточен. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, за района на..

публикувано на 16.05.24 в 07:15