Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическите концерти се завръщат край езерото в Правец с ново име

Снимка: Софийска филхармония

Класическите концерти се завръщат край езерото в Правец с обновенa сцена и ново име. Първото издание на Pravets Art Nights ще се състои на 21 и 22 юли. В него ще се включат световноизвестни музиканти и певци.

Pravets Art Nights е наследник на MozArt Festival, който бе създаден преди 18 години по идея на Снежина Аврамова, а голямата оперна прима Христина Ангелакова беше негов дългогодишен творчески двигател. След нейната кончина професор Борислава Танева пое организацията на фестивала. Музикален домакин на Pravets Art Nights е Софийската филхармония.

Първият концерт тази вечер започва с участието на тромпетистката Лусиен Реноден Вари, каза пред Радио София Флор Николова от Софийската филхармония.

„Една наистина сензационна, млада музикантка. Тя е във всички топ класации. Обявена е от Classic FM за една от трийсетте в класацията 30 Under 30. Има няколко топ сингъла на първо място, има албуми, които са били години наред на първо място. Нашите впечатления от репетицията с нея, освен, че е изключително талантлива, тя е много дисциплиниран музикант“, добави Флор Николова.

По думите й, програмата е реверанс към австрийските майстори и включва Моцарт, Хайдн и Бетовен.

„Лусиен ще свири концерта за тромпет от Хайдн. Звучи много съвременно, почти като филмова музика от романтичен филм“, добави Николова.

Програмата е избрана от маестро Найден Тодоров.

На 22 юли на сцената ще се качат Беса Лугичи и тенорът Михаил Михайлов. Публиката ще чуе „Музика на водата“ и „Музика на фойерверките“ от Хендел, представени  от Софийската филхармония.

Билети могат да бъдат закупени и на място.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три нови български пиеси в 13-ото издание на формата ПроТекст 13

13-ото издание на платформата за съвременна драматургия и нови театрални практики ПроТекст 13 организира пърформанс-четения на три непоказвани досега български пиеси. Първите две пърформанс-четения ще се състоят на 21 и 27 юни в София и ще завършат на 6 юли в Казанлък. Автори на селектираните тази година пиеси са Оля Стоянова, Теодора..

публикувано на 13.06.24 в 13:55

Театърът в полза на литературата и децата

Деца с увреден слух могат по-лесно да бъдат увлечени от литературата, благодарение на проекта "Изиграй ми приказка" , реализиран от Фондация "Арт бюро", режисьорът Анна Данкова, младежи от театралния департамент на НБУ и корпоративни партньори. Проектът предвижда разработване на 6 театрализирани версии на класически детски романи и..

публикувано на 13.06.24 в 12:25

Медицинските специалисти в детското здравеопазване в София отново остават без пари

С доклада за актуализирането на бюджета на Столичната община за тази година трябваше да бъде осигурено увеличение на заплатите на медицинските специалисти в детското здравеопазване. Актуализацията на бюджета обаче отпадна от днешното заседание на Столичния общински съвет. Въпреки че през март, след поредица от срещи с кмета Васил Терзиев и..

публикувано на 13.06.24 в 11:59

Надежда Бобчева: Отчуждаването на частните имоти в парковете е наш приоритет

Изработен е инвестиционен проект и са издадени всички разрешителни за подмяна на осветлението в парк "Заимов", каза пред Радио София зам.-кметът по екология на Столичната община Надежда Бобчева. „Истината е, че осветлението в парк „Заимов“ не е в добро състояние. Ние, на практика, сме готови. Подготвена е цялата документация за обществената..

публикувано на 13.06.24 в 10:31

Има издадено разрешение за подмяна на осветлението в парк "Заимов", средства все още - не

Има издадено разрешение за подмяна на осветлението в столичния парк "Заимов", каза пред Радио София кметът на район "Оборище" Георги Кузмов. Той припомни, че районната администрация не отговаря за парковете, това е задължение на Дирекция "Зелени системи" на Столичната община. "Това, което липсва, е половината от бюджета това нещо да се..

публикувано на 13.06.24 в 09:38

Състоянието на парковете в район "Оборище"

Вандализъм в парковете в район „Оборище“, повредени съоръжения на детските площадки и липса на кът за игра на децата в една от емблемите на района - паркът на Военната академия. Това забеляза репортерът Ана Попова в разходката си до централния столичен район. Подобно е положението и в друг от големите паркове в „Оборище“ – парк „Заимов“,..

публикувано на 13.06.24 в 08:39

Горещо в четвъртък, с температура в София около 29°

Днес преди обяд облачността ще е разкъсана, на много места до предимно слънчево. Около и след обяд отначало в планините и планинските райони, а по-късно и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На повече места ще са явленията в Северна..

публикувано на 13.06.24 в 07:35