Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички в Банско, всички в джаза!

3
Снимка: Георги Любенов

Август, Банско, джаз са синоними от години. За атмосферата там ни разказва Лили Големинова:

"От днес до 12 август джазът ще е навсякъде в Банско – на голямата сцена на площада всяка вечер от 20 часа, на сцената за млади изпълнители в парка на курортния град от 11 часа всяка сутрин, на различни джаз точки из Банско следобяд, в джаз академията, която се провежда за втора година, и на срещите на чаша вино с някои от легендите на българския джаз непосредствено преди началото на официалната програма в новото джаз пространство на втория етаж в читалището. Там вече ще има постоянна експозиция за историята на джаза в България.

Откриването е в съботната вечер със „Среща в приказка/та“ с някои от най-незабравимите песни на Йосиф Цанков в нови, по-класически аранжименти, сътворени от Милен Кукошаров за тромбониста Вили Стоянов (внук на композитора) и трио, заедно с щрайха на симфоничния оркестър на БНР. Вечерта ще продължи с любимия китарист на Чик Къриа – Франк Гамбали. Роден в Австралия, той прави първия си голям пробив в Лос Анжелос, получавайки покана за участие в турне на Жан-Люк Понти. Следва друга покана, от Чик Къриа и Гамбали се присъединява към неговия Elektric Band и свири в тях продължение на 36 години! Има ред номиации и едно Грами – за записа на концерта с Чи Къриа, на фестивала в Монтрьо. Франк Гамбали е работил с най-големите в джаза -  с Били Кобъм, с Лени Уайт, Стенли Кларк, Къриа и Понти като част от Return to Forever IV”. Финалът на първата вечер е за Цинга Манга Фънк с изключителната Ева Перчемлиева-Тъканов, която може да пее всичко – от опера до фънк!

Неделната вечер е за шармантната Камелия Тодорова с нейния нов прочит любими джаз стандарти, избрани от албума Fly with me, в духа на модерните тенденции в джаза в аранжиментите на Константин Костов, с чието  трио джаз примата ще бъде на сцената в Банско. Израелският джаз пианист с български корени Ари Ерев ще представи най-доброто от музикалния си път и от албума „Close to Home”, a третата формация на 6 август е един специален проект, който създава програма точно и само за фестивала в Банско – Петър Славов, който гради впечатляваща кариера в САЩ събира музиканти от различни точки на света. Владимир Кърпаров (от Берлин), Христо Вичев (САЩ) и Димитър Семов (от България) откроват пресечната си музикална точка – можете да чуете резултата в Банско.

И така цели 9 дни до 12 август, когато в Банско пристига от един от топ джаз пианистите в света – Алфредо Родригес, който бива открит за голямата джаз сцена от Куинси Джоунс, който и днес продуцира албумите му; който работи с Ришар Бона и други големи имена в джаза.  Междувременно – Луси Удуърд, която след години като беквокалистка на Барбара Стрейзанд, Род Стюард, Шака Кан и други световни звезди, излиза сама под светлината на прожекторите и впечатлява и публика, и критици; Живко Петров с представяне на албума си „По пътя“ със своето JP3; Шефкет Ходжа –Шеки, чийто забележителен музикален път е свързан и със София; Луиш Селко с неговата авангардна експериментална музика; италианска линия в лицето на квартета на Марио Сигура и дуото Прести/Ланцони.

Мотото е  - всички в Банско, всички в джаза!

Както разбираме, една от звездите, които гостуват на поредното издание на фестивала, е Ари Ерев. Ето и разговора му с Лили:

Ари Ерев e роден и израснал в Израел. Първо изучава класическо пиано, а на 17 години се обръща към джаза. Учи джаз и импровизация в академията Рубин в Тел Авив при  Зви Керен, Наум Перперкович и Арик Страус. Свирил е в най-добрите клубове за джаз в Тел Авив, както и в цяла Европа. Участва в множество международни фестивали, прави записи за израелското радио и телевизия, пише музика за филми, участва в театрални постановки. Преподава джаз импровизация.

И двамата родители на Ари Ерев за родени в България – баща му в Пловдив, а майка му – във Варна. Бил е неведнъж в България, но само като турист, сега за първи път ще свири пред българска публика.

Ари Ерев излиза на сцената в Банско в неделя, на 6 август, заедно с басиста Даниеле Феббо, който от години живее и е част от джаз сцената у нас и барабаниста Атанас Попов.

Специално за Радио София, Ари Ерев сподели следното – „ще представя колекция от мои пиеси, най-доброто от това, което съм писал през последните 10 години, като ще включа и няколко от моя последен албум. Той е озаглавен "Close to Home" (Близо до дома)  и идеята на музиката в него е да създава усещане за близост до познати любими места, до добри приятели, музика, която те отвежда там, където искаш и където се чувстваш уютно. И в този ред на мисли, аз имам малко смесени чувства към България в това отношение, защото и майка ми, и баща ми са родени в България и аз дори говоря малко български. Така че за мен това не е просто още един фестивал, а специално преживяване.“

„Интимният усет на Ари Ерев за мелодичната линия е наистина изключителен“ - пише Адам Барух от Jazzis, а Едуард Бланко от ALL About Jazz го нарежда сред „най-добрите пианисти на международната сцена днес.“


По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00