Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2023-та е най-силната година за българското кино

Снимка: Златина Йовкова

2023 г. е най-силната година за българското кино от 2015 г. насам. Това сподели Петър Тодоров, изпълнителен директор на НФЦ. През септември Варна отново ще бъде столица на българското кино. От 20-ти до 28-ми септември морският град ще бъде домакин за 41-ви път на единствения по рода си фестивал на новото българско кино "Златна роза". Фестивалът, организиран от Национален Филмов Център и Община Варна тази година ще предложи силна селекция от 12 български пълнометражни игрални филма в основния си конкурс, също така многообразни като жанр и стил филми в програмата "Открити хоризонти", както и седем конкурсни програми от късометражно кино. Ще бъдат включени и съпътстващи събития като изложби, дискусии и представяния на книги. Тодоров разказа повече подробности за предстоящото събитие.

"Българските филми се забелязват все повече. Това е така от началото на 2022 г., която беше много успешна за всички български филми и много зрители влязоха на тях. Тази година продължава тази тенденция, тъй като авторите и продуцентите на самите филми отделят много по-голямо внимание на тяхното разпространение, отколкото в миналото. Относно програмата на 41-та "Златна роза", знаете, че фестивалите са неотменна част от филмовата индустрия, тази година ще представим над 50 нови български филма. От които е важно да се отбележи, че 29 са дебюта - както пълнометражни, така и късометражни дебюти", сподели Тодоров.


В конкурса участват 26 късометражни продукции, 12 пълнометражни, а новото, което е различно от предходните фестивали е, че ще могат да бъдат гледани и български сериали. Визията на фестивала е вдъхновена от 80-годишния юбилей на актрисата Меглена Караламбова, която е изработена от Николай Тонков. Откриването ще бъде с филма на Тонислав Христов "Последният гларус". Освен това зрителите ще могат да видят и втория филм на режисьора Яна Титова "Диада", "Чума" на Иван Владимиров, победителя от фестивала в Карлови Вари "Уроците на Блага" на Стефан Командарев, както и други заглавия.

Относно откриването на фестивала с документален филм, Тодоров каза:

"Документалното кино е много подценявано у нас, тъй като нямаме традицията и нямаме специалните киносалони, в които то се излъчва. Но в последната една-две години става ясно, че хората искат да гледат документални филми, когато те бъдат разпространени и представени по правилния начин, когато намерят точната аудитория, за която са създадени. Добри примери има от миналата година макар, че част от тях не бяха финансирани от НФЦ, но пък им помогнахме с разпространението."

По думите му ковид пандемията е повлияла негативно на разпространението на филмите, но хубавото е, че 2023 г. ще достигне нивата на брой зрители от времето преди пандемията.

"До момента годината е много силна. Ние правим статистика при нас от 2015 г. и това е най-силната година от 2015 година до момента", отбеляза Тодоров. Той посочи, че направата на една продукция трае от 2 до 5 години, а финансирането в момента е същото както за 2022 г., а именно 44 млн. лв. От тях 26 милиона са българско кинопроизводство, разпространение, кино показ и фестивали, 15 милиона са по схемата за възстановяване на разходи и 3 милиона за български сериали.

"Проблемът е, че бюджетът дойде доста късно през годината, в началото на август и до края ние ще положим неимоверни усилия да можем да сключим договори с всички, които са спечелили и очакват финансиране. Миналата година сключихме около 240 договора, през тази до момента сме около 150. Движим се с добро темпо, но направата на един филм изисква време", отбеляза той.

Освен това каза, че през тази година до момента зрителите са били около 300 хиляди. В момента тече процедура по избор на български претендент за наградата "Оскар", комисията е сформирана и тя ще заседава на 5 септември.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59