Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва новият сезон в Народния театър

Народен театър
Снимка: Ани Петрова

Новият театрален сезон в Народния театър "Иван Вазов" започва тази вечер с авторския движенчески спектакъл на румънката Андреа Гаврилиу "Фиеста" на сцена "Музите". През първата седмица зрителите ще могат да гледат и два от най-отличаваните през изминалия сезон спектакли от репертоара на театъра - „Великденско вино“ на режисьора Явор Гърдев и "Неведение" - авторски моноспектакъл на Албена Ставрева.

Първата премиера за сезона на Голямата сцена ще бъде премиерата на „Хага“. Режисьорът Галин Стоев казва, че това е фантазия, родена в главата на едно момиченце, което си играе в руините в следствие на войната. Детското въображение разиграва на сцената Хагски трибунал срещу военните престъпления.

"Понеже става дума за въображаем процес, т.е. процес, за който всички нормални хора се надяват един ден да се случи, но никак не е сигурно, всъщност, в света, в който живеем. Никак не е сигурно, че този процес ще се случи", казва той.

През ноември Народният театър ще извади още 3 премиери - "Антихрист" по Емилиян Станев, "Коварство и любов" oт Шилер и моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой".

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Ваня Митова

Д-р Ваня Митова: Освен редовни прегледи при специалист, жените трябва и да самопреглеждат гърдите си

Октомври е Международният месец за борба с рака на гърдата. Целта е да се повиши осведомеността и да се насърчи ранната диагностика и превенция на заболяването. Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологични болести при жените. Ранното му откриване определя и излекуването му. Пред Радио София д-р Ваня Митова - началник..

публикувано на 08.10.24 в 17:08

Здравните власти с дискусия за предстоящия грипен сезон

Българското сдружение по иновативна медицина организира дискусия утре - 9 октомври на тема - "Нека намалим риска, да се ваксинираме!".  Сред останалите теми са : Кога и какво да очакваме от предстоящия грипен сезон 2024-2025 г.? Какви са препоръките на СЗО за превенцията от остри респираторни и грипни заболявания? Ползите за общественото и..

публикувано на 08.10.24 в 15:52
Проф.д-р Красимир Андонов

Започна записването за Националния конкурс по фотография "Анастас Стоянов"

Националният конкурс за фотографско изкуство "Анастас Стоянов" - Самоков търси своите кандидати сред професионалисти и любители от цялата страна. Конкурсът е учреден през 2017 година, когато с решение на Общинския съвет, Община Самоков приема статута и учредява Национална награда за фотографско изкуство. Целта е, от една страна, да се отдаде..

публикувано на 08.10.24 в 15:09
Проф. Аксиния Джурова

Скулпторът Георги Маринов с нова изложба, посветена на темата за Вавилонската кула

Тази вечер, в галерия "Стубел", ще бъде открита изложбата на известния скулптор Георги Маринов , наречена „Вавилонската кула“ . Куратор на експозицията е изкуствоведът проф. Аксиния Джурова . Чрез серията пластики, които ще бъдат показани, Георги Маринов продължава упорито и последователно да ни въвлича в етапите, през които преминава, разработвайки..

публикувано на 08.10.24 в 14:32

Преживели сме втория най-топъл септември

Миналият месец е бил вторият най-топъл септември, регистриран някога в световен мащаб, в една изключителна година, която „почти сигурно“ ще се превърне в най-горещата в историята, съобщават от Службата на Европейския съюз за наблюдение на климата "Коперник". Средната глобална температура през миналия месец е била втора по големина след септември 2023 г...

публикувано на 08.10.24 в 13:50
Психологът Димитър Драганов

"Красивото чудовище" - книга за многообразните проявления на нарцисизма

Психологът Димитър Драганов разглежда темата за нарцисизма в новата си книга „Красивото чудовище“ . Това е втората му прозаична книга, в която разкрива хоризонтите на темата за многообразните проявления на нарцисизма и нарцистичното личностно разстройство. "Красивото чудовище“ е един красив оксиморон . Тук става въпрос за един психологически..

публикувано на 08.10.24 в 13:06
Woomb - в началото дуо, а днес група, която печели международно внимание

Българската група Woomb е сред номинираните за наградите MME Public Choice Award

Казват, че добрите новини идват бързо. За българската музика такава новина е свързана с една българска група, която екстремно набира популярност на музикалната сцена у нас. Става дума за Woomb,  познати и от конкурса за нова българска музика на БНР – “Златна пролет", където спечелиха тазгодишната награда в категорията "Евросоник" ...

публикувано на 08.10.24 в 11:51