Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баби и дядовци "под наем" ще помагат на млади семейства

Снимка: Fb/Rent-a-Баба

Rent-a-baba е онлайн платформа, в която хора в пенсионна възраст предлагат своите услуги в помощ на млади семейства. Било то за почасово гледане на деца, помощ за домакинството и на практика всичко, което биха могли да предоставят като услуга, за която да получат заплащане.

Сайтът предстои да се създаде официално, но в тази платформа хора в пенсионна възраст от цялата страна, ще могат да предлагат своите услуги в различни категории, сподели пред Радио София Стела Балджиева.

"Името баба просто е по-обобщаващо и по-грабващо вниманието и по-благозвучно и затова е избрано, иначе сме отворени и към дядовци. Идеята на платформата е да събере млади семейства, които си нямат баба с жена, която желае да помага в отглеждането на деца, или желае да им подпомогне домакинството по някакъв начин, най-вече с готвене. Също така имаме възможност да регистрираме хора, които предлагат собствена земеделска продукция", каза тя.


Балджиева сподели, че идеята е да се направи нещо благотворително, което да подпомогне преди всичко пенсионерите, тъй като техните доходи са по-ограничени.

"Всички регистрации минават лично през нас, за да се уверим, че никой няма да злоупотреби с тази идея. Ние ръчно въвеждаме всичките техни неща, които са подали към нас като информация - какво предлагат, кога го предлагат, от кое населено място са. Включваме ги в един каталог, който е разделен в три основни категории и хората могат да влизат, да избират, да намерят своята баба или дядо и да осъществяват контакт помежду си, и да се споразумеят за нещо, което е взаимноизгодно за двете страни", посочи тя.

Освен това отбеляза, че няма да взимат комисионна от нито една от страните. Това всъщност ги отличава от подобен тип платформи, които могат да бъдат намерени в друга страна. За момента търсенето е по-голямо от предлагането, особено за района на София.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В поредица от изложби ще бъдат представени уникалните творби на Живко Седларски

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски   са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището  "Рицарят на стоманените дами" . Преди дни българският творец, който от години живее във Франция, пристигна у нас, за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44
Магдалена Ралчева

Отбелязваме 105 години от рождението на Николай Хайтов с филма "Сватба"

Магдалена Ралчева е режисьор на филма “Сватба“, позната е й като режисьор на филмите “Още нещо за любовта“ и “12 а“. При гостуването й в предаването „Добър вечер, София“ представихме филма “Сватба“, по разказа на Николай Хайтов (“Диви разкази“), с който България отбелязва 105 години от рождението на писателя. „Избрах този разказ по..

публикувано на 19.09.24 в 13:10

Само за един сезон "Отблизо" отбеляза 50 представления на голяма сцена

Започва новият театрален сезон. Любовта към театъра подтиква двама любими актьори - Луиза Григорова и Александър Сано, да създадат продуцентската компания „Break a leg“. „Много обичаме да играем и не искаме да се ограничаваме само в киното. Видяхме, че след като можем да организираме и създаваме успешни филмови и телевизионни проекти, със..

публикувано на 19.09.24 в 11:52

Анджели и ангелите вече са на една година

"Анджелѝ и ангелите" са Ангелина Сапаревска - вокал и тромпет, Момчил Сапаревски (брат на Ангелина) - барабани, Яна Миладинова - бас и Божидар Авджиев - пиано. Младите музиканти свирят джаз заедно от есента на 2023 година и скоро дори са отпразнували своята една годинка с торта. " Най-интересното за нашата група е, че сме много много млади и че..

публикувано на 19.09.24 в 11:49

Проф.Пламен Марков поставя Мрожек за 80-тата годишнина на Младежкия театър

За Младежки театър „Николай Бинев“ предстои един много специален сезон, защото тази година театъра навършва 80 години. През месец септември театърът представя три премиери. „Чарли в открито море“ е спектакъл, който обръща поглед към творчеството на един от най-влиятелните, впечатляващи, вълнуващи и разпознаваеми автори от Източна Европа –..

публикувано на 19.09.24 в 11:04
Снимката е илюстративна

Безплатни пешеходни обиколки "София в 55 стъпки"

Всяка неделястоличното общинско предприятие „Туризъм“ организира безплатни пешеходни обиколки „София в 55 стъпки“. Инициативата, която стартира в Деня на София – 17 септември, включва различни познати и не толкова познати места в столицата. Обиколките не са новост за града, датират още преди Covid пандемията и след прекъсване, сега отново се..

публикувано на 19.09.24 в 10:28

На нови тротоари се радват жителите в "Слатина"

Голяма част от тротоарите в „Слатина“ са ремонтирани през изминалите 11 месеца от втория мандат на кмета на района Георги Илиев. Пред Радио София той коментира, че именно тези 11 месеца са били по-ползотворни, отколкото предишните 4 години. „Поради простата причина, че правилата се изясниха, имахме достъп до повече ресурс. Програмата,..

публикувано на 19.09.24 в 09:08