Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието и гражданските процеси в обществения живот

Дискусия в "Радиокафе" със Светлин Тачев, Кристина Верославова и Камен Банковски

Снимка: Радио София

Как гражданите участват в обществения живот на страната и как образованието влияe на гражданските процеси е акцент в дискусията с политолога Светлин Тачев, автор на книгата „Новият преход“. 

В предаването „Радиокафе“ гостуваха и Кристина Верославова и Камен Банковски от СРЕДА, за да разкажат повече за предстоящата инициатива „Промяната в образованието – от държавата или от хората“ – тема на събитие организирано от СРЕДА -  организация, която осигурява платформа за обективен диалог, където най-добрите умове могат да обменят мнения и да представят различни гледни точки. Те насърчават обективност, прозрачност и конструктивен диалог в българското общество, чрез дебати, събития по обществено важни теми.

“Образованието е една тема за която установихме, че човек не се замисля много често. В моя живот съм се замислял два пъти – когато съм кандидатствал за средно образование и в следващия момент - за образованието на детето си“, споделя Камен Банковски.

"По една или друга причина, хората могат да си кажат, че българското образование не ги интересува особено, но когато говорим за образование не можем да се абстрахираме от факта, че именно то произвежда хората, с които се обграждаме в тази страна и ако искаме да участваме по някакъв начин в бъдещето й, ще имаме взаимодействие с хора, произлезли от тази образователна система. Тя произвежда бъдещето ни и ние не сме имунизирани от това ефектите й какви са, когато си пращаме децата да учат в чужбина или когато самите ние отиваме да учим в чужбина", подчерта той.

„Имам собствен опит от това, което се случва в образованието, но в същото време не знам как учат децата. Аз нямах лаптоп в училище, нямахме презентации и мултимедии, нито таблети, нещата се случват много различно в момента, въпреки това показателите на образователната ни система отиват надолу“, каза още Банковски.

“Нашето събитие по темата „Промяната в образованието – от държавата или от хората“ ще се случи на 1 октомври, понеделник, от 20.00 часа в "Топлоцентрала". Целта е да достигнем до по-голяма аудитория и публика, да подбудим гражданското й съзнание и въобще желанието да знаеш какво се случва, основна мисия на СРЕДА“, подчерта Кристина Верославова.

Политологът Светлин Тачев, автор на книгата „Новият преход“, обясни, че преди 10 години той самият е бил част от ранобудните студенти, които са организирали  окупацията на Софийския университет, заедно със световното движение „Окупирай“ – против едни ценности, в подкрепа на други.

Той анализира случилото се през тези години с гражданското участие, протестите и състоянието на демокрацията.

„Да започнем с това защо „новият преход“? Защото точно тази глобална социална активност от 2011 г. вследствие на световната икономическа криза, която прерасна в криза на представителната демокрация, даде възможност в България да започнат да се формират движения и граждански иницициативи, които да се борят за определени каузи и които станаха лаборатория за политически идеи. Тогава за първи път гражданинът като отделна единица в общоколективно действие излезе на преден план, дотогава политическите формации и синдикатите бяха тези, които движеха протестите в страната“, посочи Тачев и допълни:

„Тогава започна на практика новият преход, но това не е преход, трансформация на една политическа система в друга, а това е борба за качеството на демокрацията, борба за демократизиране на демокрацията, посланията, които бяха поставени на масата – отвъд тесните конюнктурни искания, да се даде повече възможност за гражданско участие.“

Тачев поясни, че в книгата си разглежда различни видове гражданско участие, а протестите са само генератор на възможности и идеи, които са свързани и с изграждане на гражданско образование, което според социолога, трябва да бъде залегнато много силно в средното училище, защото когато всеки млад човек знае какви права и възможности има да е активен участник в демокрацията, когато завърши училище и влезе в реалния живот, той ще знае как да използва тези инструменти и как да участва активно в обществения живот на страната.

Още аспекти от дискусията, чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните  температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00