Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вече 8 години

КвАРТалът възражда стария си дух със заразни добри примери

Преобразената къща на ул. „Веслец“ 23
Снимка: КвАРТал

След осем издания на КвАРТал фестивал, създателят му Мартина Стефанова тегли чертата, подтикната от БНР-Радио София и отчита, че много от сградите между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“ можеше и да бъдат унищожени. Сега обаче КвАРТал-ът, очертан от споменатите улици, разцъфва, собствениците реставрират къщите или поне се опитват да ги поддържат в добро състояние.

Мартина Стефанова

Виждат се боядисани фасади, открити са нови галерии и арт пространства, районът е все по-привлекателен район и за живеене.

„Връщаме стария дух в градски район, който винаги е бил наситен с интелектуалци“, не скри радостта си Стефанова. И изтъкна, че по тези улици е можело да се видят Гео Милев и Иван Вазов, Боян Болгар, тук е студиото на фотограф- художника Папакочев, една от най-старите пекарни на „Екзарх Йосиф“, били са първи жилищни сгради от началото на ХХ век, както и оцелели от бомбардировки домове на евреи, арменци и от други общности.

В тема по телефона се включи и Николай Маринов, който положи огромни усилия, за да възроди една красива къща на ул. „Веслец“ и е отворена за посетители – да могат „туристите и гостите на София да ѝ се насладят“.

„Напоследък на мястото на красиви стари къщи се вдигат стъклени мастодонти. Това е историята на София. Винаги си заслужава, когато човек изгражда, а не руши“, коментира Маринов.

Къщата, която е купил, била почти срината, стоели са само външните фасади. А той се е постарал да запази стила и духа отпреди 100 и повече години дори и по отношение на интериорни детайли и орнаменти.

„Добрият пример може и трябва да бъде зарàзен“, допълни Мартина Стефанова по отношение на тази къща.

Основателката на фестивала информира и за идеята на къщите в квартала да бъдат поставени QR кодове, с които минувачите могат да научават историите на тези сгради, много от които са архитектурни паметници, дори да се потопят във виртуална реалност. Ще бъде изготвена и разпространена и карта на този софийски район.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Църквата “Свети Николай” в Копривщица

Днес си говорим за едно непреходно място в българското мироздание. То се намира до Косьово дере, на границата на Средна и Тороман Махала в град Копривщица. Мястото е църквата “Свети Николай”. Духовно място, което пази устоите на нашия народ близо 180 години. Храмът е двуетажен, с обща площ 500 кв. м, с възможност да приеме около 1500 миряни...

публикувано на 09.12.23 в 16:00
Йордан Георгиев

Софийски разкази - Йордан Георгиев за стара, стара София

Археолог, учител и екскурзовод, Йордан Георгиев ни води из историята на стара, стара София: "Професиите ми се разделят на сезони, но се съчетават много добре. С учениците ми сме правили обиколки за да ги ентусиазираме, особено след излизането от пандемията. Правим "Римския тур" - най-непонятен, но и най-интересен. От Римска София се вижда немалка..

публикувано на 09.12.23 в 15:00

Адресите на любовта - актрисата Мариана Димитрова

Актрисата Мариана Димитрова откакто се помни е все омъжена Звездата от филмите „Мъжки времена“, „Елегия“, „Скъпа моя, скъпи мой“ и „Дами канят“ се жени три пъти, все по любов и затова казва, че откакто се помни все е омъжена. Тя се самоубива в Сан Диего като скача от седмия етаж на паркинг в местния мол, след като вече е изстрадала..

публикувано на 09.12.23 в 14:00
Ани Петрова и Вяра Йорданова

Пълната свобода да достигнеш до другия чрез изкуство

Вечери посветена на Анри Матис и Сандро Ботичели – рисуване, дискусии и история. Ани Петрова, художник и Вяра Йорданова, арт терапевт, за идеята си: "Форматът ни доставя огромно удоволствие. Първо е лекция, разглеждаме и анализираме картини. След този първи час започва едно рисуване - хората тръгват от картините, за да направят нещо свое. Третата е..

публикувано на 09.12.23 в 11:46

Нашето софийско детство

Литературен вестник представя книгата „Моето софийско детство“ - доц. Дария Карапеткова разказва: "Това е една от най-успешните ни рубрики в последните години. Получи се интересен калейдоскоп от спомени - за сюжетите, за литературата. Идеята бе да се отговаря на нещо като анкета - с местата, книжарниците, разходките. Това бе първоначална рамка, някои..

обновено на 09.12.23 в 10:45

С малко помощ от приятели

Инициативата на пътуващия театър Скрин за цирково-театрални работилници днес от 14 до 17 часа на Раковски 149  е с благотворителна кауза, под наслов "Да помогнем на Денко". Слушаме инициатора, актрисата Дамяна Лопарска: "Денко е баща на болно дете и със семейството борят онкоболестта на детето, за тях събираме пари. Ателиетата са с въртене на пой..

обновено на 09.12.23 в 10:44
Цвета Балийска

Да бъдеш автор както на сцената, така и в живота си

4-ти фестивал на авторския театър - подробностите от Цвета Балийска, създател на събитието, която ни представя програмата: "Фестивалът е единствен по рода си на Балканите, събира само авторски театър. Да намерим формулировка - театър, който се създава от участниците. Той е много личен. Инвестират се не само лични преживявания, но и лични средства...

публикувано на 09.12.23 в 10:42