Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм "Първата обиколка" тръгва по кината от 13 октомври

Лентата показва историята на първия български отбор, състезаващ се в серията GT4 в автомобилния спорт

Снимка: Радио София

„Първата обиколка” е документален филм на режисьора Димо Петков, който проследява историята на първия български отбор, състезаващ се в престижната немска серия GT4. Воден от чист ентусиазъм и нестихваща страст към автомобилния спорт, екипът на Overdrive се учи в движение и преодолява предизвикателствата по пътя си с ограничени ресурси и минимален състезателен опит.

Филмът улавя в реално време изпитанията и триумфите, пред които са изправени главните му герои - 16-годишен пилот, търсещ баланс между спорта и образованието, автолюбител, превърнал се в талантлив механик и автомобилен инженер, идващ от академичните среди.

Въпреки аутсайдерските си позиции в една доминирана от добре финансирани отбори дисциплина, Overdrive печели сърцата на феновете и се превръща в повод за национална гордост.

Фокусирайки се върху теми като силата на мечтите, упоритостта и екипната игра, филмът показва, че дори отбор от държава само с една състезателна писта, може да остави отпечатък в автомобилния спорт и да ражда мечти за големи постижения в GT4, а и по-нагоре.

“Филмът е за коли. Но в основата си е за това как се изгражда отбор, как може хората да работят заедно и да постигат резултати, които винаги са мечтали да постигнат, но това е първата им възможност да го направят. Мисля, че темата на филма е интересна не само за хора, които се интересуват от коли и то от състезателни коли, но и от различните лични истории, които разказваме в него”, казва Димо Петков, режисьор на филма.

Заснет динамично и атрактивно, „Първата обиколка“ предава със страст, емоционална градация и адреналин пътя на израсналия в Англия млад българин Стефан Бостанджиев до подиума на GT4.

„Ние трябваше да проследим как минават състезанията и цялата работа на отбора във времето. Филмът е заснет през 2021 година, когато те имаха 6 състезания подред, пътувахме през цялото време с отбора, бяхме като част от него, за да можем да обхванем абсолютно цялата история“, споделят създателите на лентата.

Филмът тръгва по кината от 13 октомври. Прожекциите ще бъдат в над 20 зали в цялата страна, премиерата е ден преди това - на 12 октомври, а публиката ще може да се срещне с хората, които са част от екипа.

Филмът ще се хареса дори на хора, които не се интересуват от автомобилни спортове, заради дълбокото послание, което носи, твърдят създателите.

По думите им, самите коли и състезанията носят една по-дълбока история - ако имаш страст към нещо и ако обичаш това, което правиш, можеш да постигнеш всичко.

“Искам да поздравя създателите на филма. За мен те не са направили по-лоша работа с инструментариума, който са имали, от документалния филм “Сена”, който излезе преди години, или от документалните филми за отборите на Макларън и Ферари. Самият филм е създаден на световно ниво. Не трябва да омаловажаваме факта, че е създаден в България”, казва за филма автомобилният журналист Атанас Марков.

Продуцент на лентата е Христо Петков, режисьор е Димо Петков, оператор - Румен Мичинов, музика - Мич Уайсмен.

Чуйте още от разговора на Лъчезар Христов с Христо и Димо Петкови в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Метеорологичните аномалии. Доброволчеството при бедствия и аварии. Военна  подготовка на младите..

публикувано на 14.06.24 в 20:20

Гените и биологията в Космоса

На 17 юни 2024 г. в иновационния форум "Джон Атанасов" на София Тех Парк ще се състои третото издание на Tech Park Talks тема на което ще бъде "Космосът - път за развитие на човечеството".  Поредицата има за цел да създаде платформа за диалог между професионалисти от различни индустрии, насърчавайки споделянето на знания и опит. Форматът е..

публикувано на 14.06.24 в 18:22

Архитектурният облик на столицата

Градската инфраструктура може да бъде едновременно мост и бариера , а привидно деполитизираният ѝ статут е в конфликт с потенциала ѝ да ограничава или насърчава икономическата мобилност на определени общности и места. Картографираният вот на местните избори в София (2023) се оказа разделен от жп линия, превръщайки инфраструктурното разделение в..

публикувано на 14.06.24 в 18:10
Жюстин Томс

Политиците и социалните мрежи

Как социалните мрежи могат да вкарат политическа формация в Парламента? Те са една нова политическа трибуна и арена на партиите и как те повлияха на изборите у нас и в Европа? Подробности разказа Жюстин Томс, преподавател, маркетолог, писател и експертът по онлайн медии. "Социалните мрежи дават едно много голямо предимство в сравнение с..

публикувано на 14.06.24 в 17:09

Вдъхновителят Явор Николов: Мисията ни е да променим света от България

Където и да сме по света, да бъдем свързани и да обсъдим  възможностите за развитие и живот тук в България е голямата цел на форума Bulgaria Wants You, който се провежда в Националния дворец на културата днес. Събеседник в предаването "Радиокафе" беше и Явор Николов от "Дронамикс" – една от успешните компании, която ни представя в България..

публикувано на 14.06.24 в 16:59
Володимир Зеленски и Джо Байдън

САЩ и Украйна с 10 годишно споразумение за военна помощ

Американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски сключиха 10 годишно споразумение, според което Вашингтон поема ангажимент да доставя на Киев военна помощ. Стъпката ще подсили Украйна при отбраната й във войната с Русия. Какви са подробностите от това споразумение? "Споразумението е рамка за дългосрочен..

публикувано на 14.06.24 в 15:59
Георги Петров, Даниел Ненчев и проф.Александър Кьосев.

Проф. Александър Кьосев за книгата "Вера и Далавера"

В рамките на форума "Bulgaria Wants You е разговорът с проф. Александър Кьосев – директор на Културния център на Софийския университет и преподавател на поколения млади хора, завършили специалност "Съвременност и култура". В разговора участва и стажант-репортерът Георги Петров. Поводът е "Вера и Далавера", сборник с есета и анализи, простотии..

публикувано на 14.06.24 в 15:09