Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбоченият и различен "Емпузион" на Олга Токарчук тръгва към читателите

Снимка: Издателство ICU

Книгата "Емпузион“ е първият роман на Олга Токарчук след получаването на Нобеловата награда за литература през 2018 г.

В предаването „Радиокафе“ я представиха преводачът Крум Крумов и издателят и редактор Невена Дишлиева – Кръстева от издателство ICU.

Книгата ни връща в навечерието на Първата световна война, в далечната 1913 г., в тогавашния Гелберсдорф, днешно Соколовско в Полша, в санаториум за лечение на туберкулоза. Читателят става свидетел на социален експеримент, в който са поставени няколко мъже и интересните случки помежду им.

В книгата има много препратки към друг велик роман.

Структурно книгата почни повтаря рамката на “Вълшебната планина“, разкрива Невена Дишлиева –Кръстева. Там санаториумът е в Швейцария, тук е в Соколовско. Действието се завърта около философските размишления на няколко мъже, но това са прилики, с които не може да се каже, че единият роман копира другия, просто това е основа, чрез която писателката Олга Токарчук тръгва в съвсем различна посока.

„Достатъчно задълбоченият читател веднага ще намери препратките към собствения си живот, въпреки че събитията са се случили в началото на века и дълбочината и начинът, по който Олга играе със световете, са съвсем в нейн стил. Бих казала, че това е най-зрялата й книга до момента“, твърди издателят.

Въпреки че това е най-задълбоченият текст на Олга Токарчук досега, преводачът Крум Крумов споделя:

„Не смятам, че съм работил много по-различно, но си имах инструменти, които ползвах".

По думите му, един от тези инструменти е новото издание на „Вълшебната планина“ на издателство ICU, поправено и обрано от едни грешки на епохата. 

"И аз се настройвах за тази книга, четейки „Вълшебната планина“, твърди преводачът.

Той разказа своята кратка история с Олга Токарчук, при посещението й в България.

„Тя попита има ли превод на „Вълшебната планина“ на български и заръча нейната книга да звучи по подобен начин. Стилистично е по-различна, но умишлено вплетохме вътре архаизми. Романът не звучи изцяло архаично, но има едни моменти (покашлювания), които те вкарват директно в епохата и те карат да се пренесеш в онова време, същевременно романът звучи изключително съвременно“, изтъкна Крум Крумов. Той направи съпоставка на исторически факти в двата романа.

За книгата „Вълшебната планина“ на Томас Ман, считана за едно от най-големите достижения на световната литература, сравнявана с романи на Юго и Толстой, Невена Дишлиева споделя:

„Докато редактирах превода, установих, че при всяко следващо четене започваш да следиш и да виждаш същината на нещата – точно това е видяла Олга в този роман, който е основополагащ за нейното светоусещане. И не само за нейното. Не случайно Георги Господинов започва романа си „Времеубежище“ с цитат от Вълшебната планина“, посочи тя.

Ако „Вълшебната планина“ ни издига там някъде нависоко, Олга преобръща целия свят и се намираме там долу, в ниското, тайното, недоизказаното и тази игра е изключително силна и интересна“, каза още редакторът и издател Невена Дишлиева-Кръстева.

Още детайли и съпоставки за книгата "Емпузион", какво следва за нейното представяне пред читателя – в стила на издателството, личните срещи с него, чуйте в разговора на Боян Бочев в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03