Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко скъпо е изграждането на зарядна станция за електрически автомобили?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До началото на тази година зарядните станции за електрически автомобили бяха безплатни. След като вече са платени, възниква въпросът изгодно ли е да имаш електрически автомобил?

Процедурата по изграждане на зарядна станция е доста тромава, каза пред Радио София Лора Чакмакова.

„Изискват се не малко документи, съгласие от страна на живущите в блока и особено, когато това се отнася за много големи комплекси, сами разбирате, че това изключително много усложнява процеса. За съжаление, държавата не се опитва да помогне нито за покупката на повече електрически автомобили, защото ние сме, може би единствената държава в Европейския съюз, която няма никакви дотации и след това идва проблемът със зареждането. Така че – да, процедурата е тежка, тромава, аз вече четвърти месец се боря да я имам“, обясни Лора Чакмакова.

Тя добави, че когато е стартирала процедурата по изграждане на зарядна станция за електрически автомобили, се е изисквало 100% съгласието на всички живеещи в блока.

По думите й, проблемът идва и от изграждането на станция на подземно паркомясто, тъй като паркомястото не е самостоятелен обект по ЗУТ.

„Поради това, че се преминава през някакви общи част се изисква съгласие. След като се съберат тези подписи и се вземе декларация от домоуправителя, че тези подписи са поставени в негово присъствие и са заверени нотариално, всички тези документи, заедно с техническите спецификации на зарядната станция се внасят в съответното дружество. И там започва огромно чакане“, допълни Лора Чакмакова.

Тя добави, че хората, които искат да изградят своя зарядна станция трябва да отделят над 2000 лева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Галъп" за активността към 17 часа: 23% за парламентарните избори и 24% за европейските

Към 17 часа отчетената избирателна активност за парламентарните избори е малко над 23%, а за европейските избори тя е малко над 24%. Това съобщи пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. "Това е една сравнително по-ниска активност от тази, която имахме на миналите парламентарни избори. Тогава към същия час нашата агенция е отчела 30%..

публикувано на 09.06.24 в 18:29

524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство са получени в МВР

Увеличават се сигналите за нарушения на изборното законодателство, подадени в МВР. От вътрешното министерство уточняват, че от началото на предизборната кампания до 16:00 часа днес в Столичната дирекция на вътрешните работи и Областните дирекции на МВР в цялата страна са получени вече 524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. До..

публикувано на 09.06.24 в 17:02

444 преписки и 95 досъдебни производства за изборни нарушения от началото на кампанията, 33 - в София

От началото на предизборната кампания до 14:00 часа днес са образувани общо 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от прокуратурата по повод нарушения и престъпления, свързани с изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент. По апелативни райони досъдебните производства,..

публикувано на 09.06.24 в 16:18
С Адриана Бенова

Нещо експлозивно

Катедра „Поп и джаз изкуство“ към Вокалния факултет на НМА представят концерт на джаз-формация София“ и студентите от класа по пеене на Адриана Бенова и от класа по саксофон на Апостол Апостолов в кино „Кабана“ на 9 юни от 16:30 ч. със свободен вход. Заглавието е може би подвеждащо – “What The Funk 2” – така ли е, ще разберем от разговора на Лили..

публикувано на 09.06.24 в 13:49

България гласува за Европарламент заедно с други 19 държави

Днес е вотът за Европейски парламент (ЕП) в най-много страни членки - 20, сред които и България. С него приключва и изборът на 720 евродепутати за следващите 5 години. Квотата за нашите представители е 17 души и е определена според числеността на населението. Освен в България днес за Европейски парламент се гласува в Белгия, Дания, Германия,..

публикувано на 09.06.24 в 12:35

Избирателите в "Младост" повишават активността си

В столичния район "Младост" днес се гласува в 125 секции. Преди обяд активността на гласоподавателите не е била голяма, но в момента се забелязва образуване на малки опашки пред изборните секции, предаде репортер на БНР-Радио София. Право да гласуват имат 92 879 граждани. Някои от тях, които вече са пуснали своя глас, са споделили, че..

публикувано на 09.06.24 в 12:34

В Самоков само в една секция машина е блокирала, там гласуват с бюлетини

В Самоков има 66 изборни секции. От тях една е подвижна и една е в местната болница, съобщи пред БНР-Радио София Венера Милова, секретар на общината. Само на едно място е възникнал проблем с машината и в съответната секция гласуването е продължило с хартиени бюлетини.

публикувано на 09.06.24 в 11:49